Top

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Δεκάδες με αναπνευστικά προβλήματα

Οι τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα της χώρας.

Parallaxi
συνεχίζεται-η-μάχη-με-τις-φλόγες-δεκά-798499
Parallaxi

Έβδομη ημέρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη με τις φλόγες. Τα ενεργά πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, και στην Μάνη.

Φωτιά στην Ηλεία

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς που καίει για πέμπτη ημέρα στην Ηλεία. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος στο τοπικό σταθμό ΟΡΤ: «Αναζωπυρώσεις πύρινων μετώπων σημειώνονται στην Ηλεία και όπως εκτιμάται, σε αυτό βοηθά ο άνεμος που πνέει».

Συνέχισε λέγοντας πως στην Ηλεία «σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Βίλλια της Νεμούτας, όπου πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία της προς την περιοχή Ξηρόκαμπος».

Ο ίδιος τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί η φωτιά, διότι αν επεκταθεί με το πρώτο φως της ημέρας τη Δευτέρα προς Ξηρόκαμπο, αλλά και προς τις περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλό και Άσπρα Σπίτια, τότε θα “βρει” δασικές εκτάσεις που δεν έχουν καεί».

Μία ακόμη αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή Δούκα το πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκα, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο.

Σημειώνεται πως από το πρωί ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο και έως αργά το βράδυ.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Παράλληλα, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν στην Ηλεία και ιδίως τα πεζοπόρα τμήματα που έχουν αναλάβει δράση για την οριστική διευθέτηση της πυρκαγιάς.

Δεκάδες με αναπνευστικά προβλήματα

Αξίζει να σημειωθεί πως το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε πως χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά.

Τόσο απλοί πολίτες όσο πυροσβέστες και αστυνομικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας: «Σε καθημερινή βάση καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πολλά περιστατικά που έχουν να κάνουν με αναπνευστικά προβλήματα. Με βάση της οδηγίες της 6ης ΥΠΕ και σε συνεργασία με τον Δήμο αφού του παρέχουμε όλες τις πρώτες βοήθειες για να ηρεμήσουν και να επανέλθει η αναπνοή τους σε κανονικά επίπεδα, τους οδηγούμε στους χώρος διαμονής που ο δήμος έχει διασφαλίσει έχοντας πάντα πλήρη φροντίδα», τόνισε ο Διοικητικός Υπεύθυνος του Κ.Υ. κ Αμάραντος.

Φωτιά στην Αρκαδία

Σε εξέλιξη είναι ακόμητα μέτωπα των πυρκαγιών σε περιοχές του Δήμου Γορτυνίας στη Αρκαδία. Οι προσπάθειες εστιαζονται στα χωριά Τουμπιτσι, Χώρα, Δωδεκαμετρο και τη γύρω περιοχή.

Έχει ενισχυθεί η δύναμη με 14 επιπλέον οχήματα, δύο ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού ενώ συμμετέχουν δύο πεζόπορα τμήματα από Τσεχία και Αγγλία. Μεγάλη είναι ζημιά σε δασική έκταση και κάποιες καλλιέργειες. Εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης σπευδουν στα Λαγκάδια για παροχή βοήθειας σε τραυματισμενα ζώα.

Ίσαρης Μεγαλόπολης

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς που ήρθε απ’ την Άνω Μεσσηνία. Οι αναζωπυρώσεις είναι αυτές που απασχολούν τις επίγειες δυνάμεις. Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, έχει μειωθεί αισθητά, η περίμετρος της φωτιάς.

Σε διαθεσιμότητα αξιωματικός της ΕΛΑΣ

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ανώτερος αξιωματικός στην Πελοπόννησο, ο οποίος φέρεται να ρώτησε πολίτη, που του ζήτησε να στείλει πυροσβεστικό όχημα για να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες, εάν έχει πολιτικό μέσο. Παράλληλα, για την υπόθεση διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Φωτιά στην Εύβοια – Ξεφεύγει η κατάσταση σε Αβγαριά και Γερακιού

Φωτιά στην Εύβοια: Αναζωπύρωση στο χωριό Γερακιού

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στο χωριό Γερακιού της Εύβοιας. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο και είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη φωτιά.

Στο χωριό Γερακιού οι άνδρες της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες, καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια, όμως υπήρξε νέα αναζωπύρωση σήμερα το πρωί.

Όπως είπαν στον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ, έχουν καλή πρόσβαση στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά, επομένως θεωρούν ότι θα την ελέγξουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως το χωριό είχε ήδη εκκενωθεί από χθες.

Φωτιά στην Μάνη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Τα μέτωπα καίνε στις περιοχές Γέρμα και Καρέα και υπάρχει και ένα μικρότερο μέτωπο πάνω απο το Οίτυλο.

Όλα τα μέτωπα είναι σε ορεινές περιοχές και καίνε χαμηλή δασική βλάστηση, ενώ προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για αναζωπυρώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Καστανιά Ανατολικής Μάνης κοντά στη Γιάτρισσα και έφτασε μέχρι το Γύθειο. Πλέον δύο είναι μόνο τα ενεργά μέτωπα.

Αποσοβήθηκαν τα χειρότερα, μετά τη σωτήρια παρέμβαση της ομάδας εθελοντών-διασωστών “ΓΑΙΑ” και των 100 πολιτών που συνέδραμαν στο να δημιουργηθεί το Σάββατο το απόγευμα αλλά και όλη τη νύχτα έως το ξημέρωμα, εκτάκτως μεγάλη αντιπυρική ζώνη πάνω από τη Λαγκάδα, η οποία και ανέκοψε τη φωτιά που μαινόταν σε ορεινό σημείο πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο επικεφαλής της ομάδας “ΓΑΙΑ”, Κώστας Ξυδέας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσέτρεξαν στο κάλεσμα της ομάδας “ΓΑΙΑ”, δηλώνοντας: “Έπειτα από το κάλεσμα μας για τον σχηματισμό πεζοπόρου τμήματος, με στόχο την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στα ορεινά της Λαγκάδας δυτικής Μάνης, 100 πολίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια δημιουργίας της αντιπυρικής ζώνης ολοκληρώθηκε με επιτυχία νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής.

Απευθυνόμενοι στους πολίτες που ανταποκρίθηκαν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εθελοντική σας προσφορά λειτούργησε καταλυτικά ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς, χωρίς αναζωπυρώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας και την προσφορά σας. Είμαστε σίγουροι ότι όταν θα χρειαστούμε την βοήθειας σας θα είστε και πάλι δίπλα μας”.

ΒΙΝΤΕΟ: Η βιβλική καταστροφή στην Εύβοια από ψηλά

Φωτιά στην Αττική

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές -Κλιμάκια πραγματοποιούν αυτοψίες

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 9 Αυγούστου, η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιούν αυτοψίες στους Δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα).

Στόχος να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Η αποκατάσταση των πληγέντων συμπολιτών μας και των υποδομών, είναι πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έρχονται στην Ελλάδα 219 Γερμανοί πυροσβέστες για βοήθεια -Ειδικοί στις αναζωπυρώσεις

Αποχαιρετισμός στην πύλη του σταθμού πυροσβεστικής Feuerwache 1 της Βόννης. Ο μεσήλικας κύριος δίπλα μου κουνά το χέρι στον γιό του, τον πυροσβέστη Ματίας, 23 χρονών, που φεύγει για την Ελλάδα. «Ανησυχείτε;», τον ρωτώ. «Αυτή είναι η δουλειά μας, κι εγώ πυροσβέστης είμαι».

Ο Ματίας είναι ανάμεσα στους 56 πυροσβέστες που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί για τον μακρύ δρόμο προς την Ελλάδα μαζί με 19 πυροσβεστικά οχήματα και δύο της Γερμανικής Πολιτικής Προστασίας THW. Μαζί τους και προσωπικό συντονισμού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Συνολικά η Γερμανία στέλνει 219 πυροσβέστες από τα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Έσσης με 44 πυροσβεστικά οχήματα. H ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και η ανταπόκριση ήταν άμεση.

«Επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών»

Για την συγκεκριμένη πυροσβεστική δύναμη της Βόννης πρόκειται ωστόσο για μια πρωτιά. Η «μονάδα κρούσης» αποτελείται από πυροσβέστες από τη Βόννη, το Κενιγκσβίντερ και το Λεβερκούζεν και υπό αυτή τη σύνθεση συμμετέχει για πρώτη φορά σε σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς σε χώρα της ΕΕ. Ο Κάρτσεν Σνάιντερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης μιλώντας στη DW εξηγεί ότι η ομάδα πυροσβεστών συστάθηκε πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνδρομής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και ότι οι άνδρες και γυναίκες της αποστολής έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

«Οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα» λέει ο Σνάιντερ, «υποβοηθούμενοι από τα πυροσβεστικά οχήματα που φέρνουν μαζί τους, έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Αφενός με τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα και γύρω από τα δάση, δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά με νερό, αφετέρου, να ανοίγουν διαδρόμους και να εμποδίζουν τις αναζωπυρώσεις, να πηδά μια φλόγα από τη μια μεριά σε άλλη. Θα προσανατολιστούμε στις εντολές που θα πάρουμε από τις ελληνικές επιχειρησιακές μονάδες. Εμείς επιχειρούμε για λογαριασμό των ελληνικών αρχών και τις στηρίζουμε επί τόπου σε ό,τι έχουν ανάγκη.».

«Απόλυτα αυτάρκεις»

Αλλά και τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά αυτής της αποστολής είναι ιδιαίτερα, ο μακρύς και κουραστικός δρόμος του κονβόι προς την Ελλάδα πριν αναλάβουν δράση πυροσβέστες. «Απόψε το βράδυ θα διανυκτερεύουμε έξω από το Ίνσμπρουγκ και αύριο το μεσημέρι θα πάρουμε το φέριμποτ από την Αγκόνα για την Πάτρα. Τρίτη μεσημέρι θα βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος. Μετά θα στήσουμε το κάμπινγκ μας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Φέρνουμε σκηνές, το δικό μας φαγητό, πόσιμο νερό, στρώματα, χημικές τουαλέτες, ντους για να μπορέσουμε στο διάστημα που θα μείνουμε να είμαστε σχετικά αυτάρκεις και να δρούμε χωρίς να χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια».

Ο Κάρστεν Σνάιντερ δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του που η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων σε αυτήν την άνιση μάχη με τη φωτιά, αλλά και την ανησυχία του. «Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που βοηθάμε και στέλνουμε στους πυροσβέστες τη σκέψη μας, τελειώνοντας την αποστολή τους να επιστρέψουν όλοι υγιείς πίσω». Πόση διάρκεια θα έχει η αποστολή και σε ποιο πύρινο μέτωπο θα προσφέρουν τη βοήθειά τους οι Γερμανοί πυροσβέστες, παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Αναμένονται οδηγίες εντός της ημέρας από τις ελληνικές αρχές. Άυριο πετά στη Αθήνα ομάδα προγραμματισμού για τις λεπτομέρειες.

Βόρεια Εύβοια: Εδώ δεν έχει πια ζωή

Διευθυντής Αστεροσκοπείου: 75.000 στρέμματα καμένης γης σε Αττική, πάνω από 200.000 σε Εύβοια

Για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, αλλά και για την ανάγκη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στον μηχανισμό καταστολής των πυρκαγιών μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Newsroom» ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η έκταση των καμένων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα μεγέθη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι στην Αττική υπολογίζονται περίπου 76.5000 στρέμματα καταστράφηκαν, ενώ στην Εύβοια ξεπερνούν τα 200.000.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και στο περιβάλλον επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, συντονισμένες ενέργειες και την πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοές, η γνώση για το πώς πρέπει να κινηθούμε υπάρχει και τα εργαλεία είναι γνωστά. «Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το μηχανισμό καταστολής. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ο θεσμικός τρόπος σύνδεσης των φορέων που έχουν την καταστολή με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την εκπαίδευση του κόσμου για το πως θα αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, πώς θα έχουν από νωρίς σχέδια κινδύνου και την υποψία να περιφρουρούν συχνά την περιοχή.

«Η γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τη συντονισμένη δράση όλων των διαφορετικών φορέων. Πρέπει να λυθεί με κάποιο νομοθέτημα ώστε ο καθένας να έχει τον ρόλο του. Το παν είναι να μπορούν όλοι οι φορείς να δουλεύουν συντονισμένα. Η τεχνολογία, η επιστήμη μαζί με επιχειρησιακούς ανθρώπους να βρουν τρόπο συντονισμού πριν έρθει η καταστροφή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος ε.α του πυροσβεστικού σώματος, Νίκος Διαμαντής, σχολιάζοντας την επιχειρησιακή δράση, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν εκρηκτικές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από την επιχείρηση προσθέτοντας ότι «στη Βαρυμπόμπη προτεραιότητα ήταν η προστασία δημόσιας ζωής και των κρίσιμων υποδομών. Και αν δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές θα αντιμετωπίζονταν ταχύτερα και καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις, υποστήριξε ότι δούλεψε σωστά χάρη και στο πρόσθετο εργαλείο του 112. «Δεν είναι μηχανισμός μιας υπηρεσίας, αλλά πολλές υπηρεσίες. Η οργανωμένη απομάκρυνση εισήχθη ως μηχανισμός το 2008 και δεν είναι υποχρεωτικός. Την εισήγηση της κάνει το πυροσβεστικό και την απόφαση λαμβάνει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και πρέπει να συνδράμουν τουλάχιστον 4 υπηρεσίες (πυροσβεστική, αστυνομία, δήμος και ΕΚΑΒ)», εξήγησε.

Πηγή: patrisnews.gr, messinialive.gr, DW, skai.gr, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα