Συνεχίζεται το φονικό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ στον Καναδά

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι από τις πρωτόγνωρες θερμοκρασίες - Ξεπούλησαν κλιματιστικά και ανεμιστήρες.

Parallaxi
συνεχίζεται-το-φονικό-κύμα-καύσωνα-με-779381
Parallaxi

Συνεχίζεται ο καύσωνας που πλήττει τον Καναδά και τις Βόρειες περιοχές των ΗΠΑ. Καθημερινά οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ έως τώρα δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την Τρίτη στο Lytton, περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα, 49.6C. Την ίδια στιγμή στο Portland των ΗΠΑ (πόλη γνωστή για το βροχερό της κλίμα) η θερμοκρασία τη Δευτέρα  ξεπέρασε τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 στις 27 Ιουνίου 2021, δείχνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και σε τμήματα της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως δείχνει η εικόνα, στις 18:53 UTC (τοπική ώρα 11:53) της 27ης Ιουνίου, η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους (δηλαδή η θερμοκρασία του εδάφους, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους) σε πολλές περιοχές ήταν πάνω από 45 °C, με αποκορύφωμα τους 56 °C κοντά στο Kamloops (που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Lytton) και 63 °C στο Wenatchee στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή εικόνας: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-3.

Οι ασυνήθιστες για αυτές τις περιοχές θερμοκρασίες έχουν αναστατώσει του κατοίκους. Τα περισσότερα σπίτια δεν διαθέτουν air condition, το οποίο ίσως να εξηγεί και τους θανάτους που έχουν καταγραφεί και φαίνεται να σχετίζονται με τον καύσωνα.

Οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές που έχουν προκαλέσει ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τα καλώδια να λιώνουν λόγω της ζέστης, αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Τα κέντρα εμβολιασμού στις πληττόμενες περιοχές έχουν αναγκαστεί να κλείσουν ή να μετακινηθούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν περιοριστεί.

Σε άλλες επηρεαζόμενες περιοχές τα μαγαζιά έχουν ξεπουλήσει ανεμιστήρες, κλιματιστικά, πάγο και νερό.

Πληροφορίες από BBC και meteo.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα