Top

Συνεχίζεται το lockdown στην Αυστραλία – Τρίτη δόση και στη Βρετανία

Η πορεία της πανδημίας στον πλανήτη.

Parallaxi
συνεχίζεται-το-lockdown-στην-αυστραλία-τρί-814973
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο. 

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. 

Αυστραλία: Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, το lockdown παραμένει

Τα κρούσματα μόλυνσης με COVID-19 αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο να δουν μία σταθερή μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, πριν αποφασίσουν για το αν η καμπύλη των μολύνσεων έχει επιπεδωθεί, μετά από 12 εβδομάδες παραμονής σε λοκντάουν.

H Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 1.127 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ, ενώ είναι μειωμένα από τα 1.257 περιστατικά μόλυνσης που είχαν εντοπιστεί χθες.

«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε για την επιπέδωση της καμπύλης, αλλά βλέπουμε με ευχαρίστηση μέχρι τώρα, ότι τα κρούσματα μόλυνσης δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα, όσο προηγούμενα» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, ο Τζέρεμι Μακάναλτι εκτελεστικός διευθυντής του Συστήματος Δημόσιας Υγείας στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στην υπόλοιπη εβδομάδα, προκειμένου να γνωρίζουμε που βαδίζουμε» εξήγησε ο ίδιος.

Περίπου το 50% από τον πληθυσμό των 25 εκατομμυρίων Αυστραλών τελεί υπό λοκντάουν, συμπεριλαμβανομένων και κατοίκων στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, αλλά και της πρωτεύουσας Καμπέρα, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, που μεταδίδεται ταχύτατα.

Οι αριθμοί της πανδημίας στην Αυστραλία εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενοι με άλλες οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 77.000 κρούσματα και 1.102 θάνατοι, με το ποσοστό θνησιμότητας κατά το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων να είναι χαμηλότερο, από αυτό της προηγούμενης χρονιάς.

Το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη ελπίζουν ότι θα βγουν από το παρατεταμένο λοκντάουν, περίπου στα μέσα του επόμενου μήνα, καθώς καταγράφουν υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα χαλαρώσουν μερικούς από τους περιορισμούς, μόλις οι ρυθμοί εμβολιασμών στον πληθυσμό των ενηλίκων φτάσουν στο 70%, ενώ περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν σε ποσοστό εμβολιασμών 80%.

Κατά την παρούσα περίοδο μόλις το 42% του πληθυσμού των ενηλίκων έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Η πολιτεία Βικτόρια ανέφερε δύο νέους θανάτους και 445 νέα κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης. Ο αριθμός αυτός, είναι χαμηλότερος από των υψηλότερο ετήσιο αριθμό των 473 κρουσμάτων που είχε καταγράψει την προηγούμενη ημέρα, καθώς φαίνεται ότι επιταχύνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών στα προάστια της πολιτειακής πρωτεύουσας Μελβούρνης, που έχουν δεχτεί σκληρό πλήγμα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προγραμματίζει να διαθέσει επιπλέον 417.000 δόσεις εμβολίου μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες για τους κατοίκους των βορείων και δυτικών περιοχών της Μελβούρνης, όπου και έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα των μολύνσεων. Κέντρα εμβολιασμού θα οργανωθούν σε σχολεία, κέντρα εκδηλώσεων εντός των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και χώρους λατρείας.

Οι αρχές σήμερα, παρέτειναν το λοκντάουν στην Καμπέρα για τέσσερις εβδομάδες, μέχρι την 15η Οκτωβρίου, καθώς αναφέρθηκαν 22 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, έναντι 13 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει σήμερα τη στρατηγική του για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19

O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αποκαλύψει σήμερα πώς η Βρετανία θα διαθέσει τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 για τους πιο αδύναμους και τους ηλικιωμένους, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τους χειμερινούς μήνες.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει τα σχέδια για πιστοποιητικά εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου στα νυχτερινά κλαμπ, τερματίζοντας και μερικές από τις έκτακτες εξουσίες της για την αντιμετώπιση της COVID-19, ενώ θα χρησιμοποιήσει τα λοκντάουν μόνο ως το τελευταίο διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντ’ αυτών, ο Τζόνσον θα επικεντρώσει τη στρατηγική του στα εμβόλια, αλλά και στα διαγνωστικά τεστ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της COVID-19, καθώς βαδίζουμε προς το φθινόπωρο και τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος των ενισχυτικών εμβολιαστικών δόσεων.

«Η πανδημία απέχει από το να τελειώσει, αλλά χάρη στο εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμά μας, τις νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ μπορούμε να ζήσουμε με τον κορονοϊό, χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

«Σήμερα θα καθορίσω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το φθινόπωρο και το χειμώνα που ο κορονοϊός έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα, ώστε να προστατεύσουμε όσα κερδίσαμε».

Η Βρετανία έχει καταγράψει 134.000 θανάτους από την COVID-19 και περισσότερα από επτά εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Ο Τζόνσον κατάργησε τους τελευταίους περιορισμούς κατά του κορονοϊού στην Αγγλία τον Ιούλιο, επικαλούμενος τις πιο θετικές συνθήκες για τις σχολικές διακοπές, καθώς ο ίδιος έβλεπε αυτό που χαρακτήρισε επιστροφή στην πραγματικότητα.

Η Κοινή Επιτροπή της Βρετανίας για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία (JCVI) έχει δώσει προσωρινές συμβουλές ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το οποιαδήποτε πρόγραμμα ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης και ότι αυτό θα μπορούσε να αρχίσει το μήνα που διανύουμε.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει τώρα λάβει τις τελικές συμβουλές από την JCVI για το πρόγραμμα των ενισχυτικών δόσεων και ο Τζόνσον μαζί με τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, θα καθορίσουν σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα των ενισχυτικών δόσεων θα υλοποιηθεί για τους πιο ευάλωτους.

Στο μεταξύ, μερικοί κορυφαίοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων και επιστημόνων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα, από την ιατρική επιθεώρηση Lancet, τόνισαν ότι οι ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις κατά της COVID-19 δεν είναι ακόμη αναγκαίες για το γενικό πληθυσμό.

Ισραήλ: Ένα στα 10 παιδιά είχε συμπτώματα της Covid-19 για πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή του, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας

Περίπου ένα στα 10 παιδιά είχε συμπτώματα που παρέμειναν για καιρό και μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, αλλά όσο περνούσαν οι μήνες, τόσο μειωνόταν ο αριθμός τους, σύμφωνα με μια έρευνα του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

Η σοβαρή νόσηση από τον νέο κορωνοϊό είναι πιο συνήθης στους ενήλικες. Υπάρχει όμως έλλειψη δεδομένων όσον αφορά τις επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά, τα οποία εμφανίζουν λιγότερο σοβαρές επιπλοκές.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο ρώτησε τηλεφωνικά 13.834 γονείς παιδιών ηλικίας 3-18 ετών, τα οποία είχαν αναρρώσει από την Covid-19, ζητώντας τους να αναφέρουν αν είχαν ακόμη συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, λήθαργο ή απώλεια γεύσης και όσφρησης. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 11,2% των παιδιών είχε κάποια συμπτώματα και μετά την ανάρρωση. Το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 1,8-4,6% έξι μήνες μετά τη νόσηση, με τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα.

Στην έκθεσή του το υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά στα εμβόλια και τις επιπτώσεις τους. Η έρευνα διενεργήθηκε περίπου την περίοδο που ξεκινούσε ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών. Αρκετούς μήνες νωρίτερα είχαν εμβολιαστεί οι έφηβοι 16-18 ετών.

Μια πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι ένα στα επτά παιδιά μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα πολλούς μήνες αφότου προσβλήθηκε από την Covid-19.

Γερμανία: 68 νέοι θάνατοι, πάνω από 6.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6.325 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.089.476, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 68 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.686 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΗΠΑ: Τα κέντρα CDC προειδοποιούν κατά των ταξιδιών στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες χώρες, εξαιτίας της εξάπλωσης της COVID-19

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) προειδοποίησαν κατά των ταξιδιών στο Αφγανιστάν, στην Αλβανία, στη Σερβία, στο Μπελίζ, στη Λιθουανία και σε τέσσερις άλλους προορισμούς, εξαιτίας των ανησυχιών για την COVID-19.

Τα CDC αναβάθμισαν την ταξιδιωτική τους σύσταση στο «Επίπεδο 4: Πολύ Υψηλή» για εννέα προορισμούς, λέγοντας στους Αμερικανούς ότι θα πρέπει να αποφύγουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς αυτούς.

Στους εννέα αυτούς προορισμούς συμπεριλαμβάνονται, η Γρενάδα, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, η Σλοβενία και ο Μαυρίκιος.

Τα CDC αναβάθμισαν το επίπεδο προειδοποίησης στο «Επίπεδο 3» για την Αυστραλία, τη Ρουμανία και την Αιθιοπία, ενώ υποβάθμισε στο «Επίπεδο 3» από το «Επίπεδο 4» την ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Βραζιλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναβάθμισε τις αντίστοιχες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις του στο «Επίπεδο 4: Μην Ταξιδεύετε» για την περισσότερες χώρες που αναφέρθηκαν χθες, Δευτέρα, από τα CDC.

Στις 31 Αυγούστου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναβαθμίσει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Αφγανιστάν στο «Επίπεδο 4: Μην Ταξιδεύετε».

Ινδία: 25.404 νέα κρούσματα μόλυνσης και 339 νέοι θάνατοι από την COVID-19

Η Ινδία ανέφερε 25.404 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με μία κυβερνητική ανακοίνωση.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 339 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 33,29 εκατομμύρια κρούσματα, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει αυξηθεί στους 443.213 θανάτους.

Βραζιλία: 215 νέοι θάνατοι – σχεδόν 6.500 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 215 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 6,645 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 587.066 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 21 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους 212 εκατ. κατοίκους της κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: 221 θάνατοι, πάνω από 4,000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 221 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 4.161 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 267.969 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.516.043, κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που όμως το ίδιο έχει αναγνωρίσει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα