Ελλάδα

Συνεχίζονται οι τριγμοί από τις υποκλοπές-Έρχονται νέες αποκαλύψεις

Σιωπή στη ΝΔ

Parallaxi
συνεχίζονται-οι-τριγμοί-από-τις-υποκλ-908740
Parallaxi

Έρχονται νέες αποκαλύψεις γράφει σήμερα το Ieidisis 

Νέες φωτιές αναμένεται να ανάψει ο ρόλος προσώπου που «μπαινόβγαινε» στο Μαξίμου! – Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν; Δεν είναι μόνο που ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν από την «νόμιμη» (!!!) παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος της Βουλής και τη «νόμιμη» και «παράνομη» παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη!

Ούτε ότι δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο δημοκρατίας την περίοδο της μεταπολίτευσης – αντίθετα εμφανίστηκε και ως … τιμητής ακόμα και εκείνων που η ΕΥΠ (που ο ίδιος έχει την αρμοδιότητά της ) παρακολουθούσε!

Είναι και οι πληροφορίες που διαθέτει η στήλη και που επιμένουν πως επίκειται νέος γύρος αποκαλύψεων στο θέμα για το βούρκο της ΕΥΠ την περίοδο Μητσοτάκη. Πληροφορίες που επιμένουν πως παρακολουθούνταν και άλλα πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του επιχειρείν. Αλλά και πληροφορίες για το ρόλο που έπαιζε στις παρακολουθήσεις πρόσωπο που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, έχοντας στενές σχέσεις με πρόσωπο που απομακρύνθηκε πρόσφατα από τη θέση του.

Είναι τυχαίο , άλλωστε, που ο πρωθυπουργός στο «διάγγελμα» της Δευτέρας δεν είχε καμιά αναφορά στις δηλώσεις του πως δεν παρακολουθούνταν άλλα πολιτικά πρόσωπα ή δημοσιογράφοι από την ΕΥΠ. Δεν νομίζουμε…

Πηγή: ieidisis.gr

dimokratia.png

Ενισχύεται η πόλωση μεταξύ Τρικούπη και Μαξίμου

Οι δηλώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός φαίνεται να οξύνουν την πόλωση ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την πρόθεση του να διατηρήσει ένα θεσμικό προφίλ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταπάντησε με μία δήλωση που δείχνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια.

Για μία ακόμη φορά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει δημόσια και όχι σε κατ’ ιδίαν ενημερωτικές συναντήσεις τον λόγο που παρακολουθούσε η ΕΥΠ τις επικοινωνίες του. Μάλιστα καταλόγισε τακτικισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια». Φράση που προφανώς αναφέρεται (και) στις θεσμικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «παρακρατικό βραχίονα» θέτωντας εκ νέου ερωτήματα. Ανέφερε ότι «το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές». Επίσης δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις «διαρροές» που γίνονται λέγοντας ότι «τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθηση μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο».

Πηγή: news247

Παρακολουθήσεις: Διπλός έλεγχος μέσω εξεταστικής και Επιτροπής Θεσμών

Δύο είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι οδοί για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών και του ρόλου της ΕΥΠ Παρακολουθήσεις: Διπλός έλεγχος μέσω εξεταστικής και Επιτροπής Θεσμών

Δύο είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι οδοί για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών και του ρόλου της ΕΥΠ: Ο πρώτος αφορά τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, την οποία προφορικά έχει –ως γνωστόν– ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, μία πρόταση επί της οποίας υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων συμπεριλαμβανομένης της κυβερνητικής πτέρυγας.

Ο δεύτερος έχει επίκεντρο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όχι μόνο επειδή θεσμικά ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο «για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», αλλά και διότι έχει τη δυνατότητα (Κανονισμός της Βουλής, άρθρο 43Α) να μετατραπεί η ίδια, ουσιαστικά επί αυτών των ζητημάτων, σε «εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή».

Παρακολουθήσεις: Διπλός έλεγχος μέσω εξεταστικής και Επιτροπής Θεσμών-1 Υπόθεση παρακολουθήσεων: Να ανακοινωθούν οι λόγοι ζητεί ο Ν. Ανδρουλάκης Η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών μπορεί να γίνει εκτάκτως και άμεσα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει τυπική ανάγκη αναμονής ώς τη μεθεπόμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου, όταν και έχει προγραμματιστεί η επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, μετά τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές. Δυσκολότερο αλλά όχι αδύνατο, θεωρείται το ενδεχόμενο επίσπευσης της έναρξης των συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασισθεί η συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών.

Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση η αντιπολίτευση μπορεί να επιβάλει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι συναινεί.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (Σύνταγμα Αρθρο 68) δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητήσει και να πετύχει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής: χρειάζεται κατ’ αρχήν έγγραφο αίτημα από τουλάχιστον δέκα βουλευτές, και στη συνέχεια η θετική ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών, τους οποίους ανεξαρτήτως της θετικής στάσης της κυβέρνησης διαθέτει η αντιπολίτευση. Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα καθορίζει, εκτός των άλλων, τον αριθμό των μελών της επιτροπής και την προθεσμία υποβολής πορίσματος. Στο άρθρο 148 σημειώνεται: «Mετά την oλoκλήρωση της έρευνας η επιτρoπή αξιoλoγεί τις απoδείξεις πoυ συνέλεξε και συντάσσει αιτιoλoγημένo πόρισμα, στo oπoίo καταχωρίζoνται και oι γνώμες της τυχόν μειoψηφίας. Αυτό “υπoβάλλεται στην Oλoμέλεια της Boυλής”, ανακoινώνεται και καταχωρίζεται στα πρακτικά».

Σε περίπτωση που από την πορεία των ερευνών προκύψουν ενδείξεις ότι υπουργοί ή υφυπουργοί τέλεσαν ποινικά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τότε η υπόθεση μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και να δρομολογηθούν διαδικασίες συγκρότησης προανακριτικής. Για κάτι τέτοιο, είναι αναγκαίο να υποβληθεί πρόταση υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 30 βουλευτές, η οποία εντός περίπου 20ημέρου τίθεται προς συζήτηση και ψηφοφορία στην εθνική αντιπροσωπεία. Μετά, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πηγή: Καθημερινή

efsyn.png

Στα όσα προηγήθηκαν των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του. Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη -που είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως – ξεκίνησε πέρυσι το Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του σημείωσε πως ενημερώθηκε για την «νόμιμη επισύνδεση» του κινητού του Νίκου Ανδρουλακη πριν από λίγες ημέρες, σημειώνοντας πως «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας». Και μίλησε για μια ενέργεια που «ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή», λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί.

«Γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης. Για να αναφερθεί στη συνέχεια και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως «ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΕΥΠ «Η υπόθεση ανέδειξε την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. «Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε σε τέσσερα πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συζητήσει προτάσεις που – όπως σημειώνει – θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς να εμποδίζουν την αποστολή τους. Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν αυστηρότερες δικλείδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις (με το αίτημα να ελέγχεται και από εισαγγελέα εφετών), κάτι που θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πηγη: ethnos.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα