Ελλάδα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η κυβέρνηση βρίσκεται ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένη.

Parallaxi
νέα-στοιχεία-έρχονται-στο-φως-για-το-σκ-898885
Parallaxi

Στη θέση τους μπαίνουν σιγά σιγά τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του σκανδάλου παρακολουθήσεων και υποκλοπών, τα οποία εκθέτουν ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση που δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας με τους παντελώς ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς ότι δεν ήξερε να μην πείθουν (Βλ. «Η ασπίδα του 2021 που “καίει” σήμερα τον πρωθυπουργό»).

Ο Θάνος Κουκάκης, που έπεσε θύμα των «νόμιμων» κατά το Μαξίμου υποκλοπών, θα καταθέσει μεθαύριο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, που τον κάλεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο έχει προχωρήσει στην καταγγελία για παρακολούθησή του από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επί 2,5 μήνες (20 Ιουνίου – 12 Αυγούστου 2020), την περίοδο που ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Ο δημοσιογράφος, που έχει ζητήσει δημοσίως από τον εισαγγελικό λειτουργό να προβεί σε μια σειρά από απαραίτητες και επείγουσες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης, δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» ότι θεωρεί πως θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία εάν διεξαχθεί πλήρης εισαγγελικός έλεγχος για το λογισμικό Predator στην εταιρεία Intellexa και στην εταιρεία Krikel. Σε ερώτηση της εφημερίδας μας για τα θέματα που έψαχνε δημοσιογραφικά απάντησε -μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ένα πρόσωπο που είχε εμπλοκή στο γνωστό σκάνδαλο των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς προς τον εφοπλιστή Λογοθέτη, υπόθεση που εγώ και άλλοι συνάδελφοι είχαμε εκτενώς διερευνήσει, έχει σχέση και με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος από το ρεπορτάζ του Inside Story καταδείχθηκε πως αφ’ ενός είχε ενεργό συμβολή στο να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου εκπροσωπούσε για ένα διάστημα τις ελληνικές εταιρείες του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν, του επιχειρηματία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

»Το Inside Story αποκάλυψε και τη σχέση του Μπίτζιου με την ελληνική εταιρεία συστημάτων ασφαλείας Krikel, η οποία την τελευταία τριετία έχει εξασφαλίσει έξι απόρρητες συμβάσεις από το Μαξίμου, οι οποίες διαρκώς επαναλαμβάνω πως πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης. Ακόμη, η δική σας έρευνα της «Εφ.Συν.» μαζί με τους Reporters United κατέδειξε πως ο Φέλιξ Μπίτζιος είχε και σχέση με εταιρεία φωτοβολταϊκων, η οποία περιλαμβάνεται σε συναλλαγές στις οποίες προχώρησε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Αυτές οι συναλλαγές έγιναν το 2020».

Με σημερινή ανάρτησή του ο δημοσιογράφος ανέφερε πως μίλησε το πρωί στο BBC, καθώς το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση αυξάνεται επειδή διαβλέπουν πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, οι αναφορές των ξένων συναδέλφων επικεντρώνονται και στο πως τα ελληνικά ΜΜΕ καλύπτουν την υπόθεση».

Φωτιά στο πολιτικό θρίλερ έβαλαν εκ νέου κι οι χθεσινές αποκαλύψεις για τη σύνδεση της Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, με την ιταλική εταιρεία RCS που φέρεται να το προμήθευσε στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό. Πρόκειται για το παράνομο λογισμικό, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και το οποίο η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει αγοραστεί και δεν χρησιμοποιείται από τις αρχές της χώρας μας.

Θυμίζουμε ότι επόμενο πεδίο μάχης θα είναι η Βουλή, καθώς θα διεξαχθεί έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα ύστερα από αίτημα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όμως ορίστηκε μετά τις 22, οπότε έτσι κι αλλιώς θα άνοιγαν κάποιες από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αφού η κυβέρνηση δεν θέλησε να χαλάσει τις θερινές διακοπές…

*Πηγή: Efsyn.gr’

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι ακόμα πιο εκτεθειμένη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για τη σύνδεση της Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, με την ιταλική εταιρεία RCS που φέρεται να το προμήθευσε στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό. Πρόκειται για το παράνομο λογισμικό, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και το οποίο η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει αγοραστεί και δεν χρησιμοποιείται από τις αρχές της χώρας μας.

*Πηγή: Το Κουτί Της Πανδώρας

Η γραμμή που συνδέει την ΕΥΠ με τον Tal Dilian του Predator

Tο 2021 η ΕΥΠ απέκτησε μετά από διαγωνισμό ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα νόμιμων υποκλοπών. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες χρειάζονταν το αναβαθμισμένο σύστημα για να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς το προηγούμενο συχνά «έπεφτε». Προμηθευτής της ΕΥΠ ήταν η ιταλική εταιρεία RCS ETM SICUREZZA S.P.A. Μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η παραπάνω σύμβαση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται πως αποτελεί κομμάτι στο παζλ της υπόθεσης των υποκλοπών που κλονίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως αποκαλύπτει το Magazine, η ιταλική εταιρεία RCS, δηλαδή ο επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό Tal Dilian. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Ελλάδα και εμπορεύεται το περίφημο λογισμικό κατασκοπείας Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η παραπάνω σύνδεση προκύπτει από την έρευνα στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, τη σύνδεση νομικών και φυσικών προσώπων και επιπλέον από μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks.

Η ιστορία ξεκινά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΕΥΠ για το σύγχρονο σύστημα υποκλοπών, το 2021. Στην τελική φάση, εκτός από την ιταλική εταιρεία RCS, είχε περάσει και μία ισραηλινή εταιρεία, η οποία όμως αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους. Η τελική σύμβαση (1580/2021) καλύπτεται από το απόρρητο των προμηθειών, επομένως δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν η ΕΥΠ υπέγραψε την απόκτηση του νέου συστήματος υποκλοπών απευθείας με την ιταλική εταιρεία ή με κάποια άλλη ενδιάμεση.

Απευθύναμε γραπτώς την παραπάνω ερώτηση στην RCS, υπό τη σκιά και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ των Θ. Κουκάκη και Ν. Ανδρουλάκη. Η απάντηση της εταιρείας είναι ότι οι λεπτομέρειες των συμβάσεων, επομένως και αυτή με την ελληνική υπηρεσία, καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Στην ίδια απάντηση σημειώνεται επίσης το εξής: «Η RCS καταδικάζει έντονα κάθε κατάχρηση ή ακατάλληλη χρήση των προϊόντων της, τα οποία είναι σχεδιασμένα και παράγονται με σκοπό την υποστήριξη της νόμιμης αποτροπής και καταπολέμησης του εγκλήματος».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους Κουκάκη και Ανδρουλάκη με το παλιό σύστημα υποκλοπών ή με αυτό που προμηθεύτηκε το 2021. Σε κάθε περίπτωση, από τη συνέχεια της ιστορίας προκύπτει ότι ο κόσμος – των μυστικών υπηρεσιών – είναι μικρός.

Η RCS δεν είναι καινούρια στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Έχει έδρα το Μιλάνο και συνεργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια με κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών. Η εταιρεία συστήνεται ως η κορυφαία πάροχος νόμιμων υπηρεσιών υποκλοπής στην Ευρώπη και όπως σημειώνεται στην επίσημη σελίδα της, με τα συστήματα που εμπορεύεται παρακολουθούνται τουλάχιστον 10.000 στόχοι καθημερινά. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2021, περίπου την ίδια περίοδο που η RCS έκανε τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, η εταιρεία έκανε γνωστό πως είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση.

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 Από την καρτέλα της στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, που είδε το Magazine, προκύπτει ότι η RCS απασχολούσε τον περασμένο Μάρτιο 231 εργαζόμενους και είχε εταιρικό κεφάλαιο 7 εκατ. ευρώ. Ως εδώ, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Αυτό αλλάζει στις 5 Αυγούστου 2022, συμπτωματικά μία μέρα πριν από τις παραιτήσεις στην Αθήνα του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Σύμφωνα με το ιταλικό μητρώο εταιρειών, εκείνη τη μέρα η RCS αλλάζει χέρια. Πιο ειδικά, φαίνεται ότι το σύνολο των μετοχών της περνά στην επίσης ιταλική AURORA S.P.A. Η τελευταία έχει κι αυτή έδρα το Μιλάνο και από τα έγγραφα προκύπτει ότι είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε για την απορρόφηση της RCS. Το μετοχικό κεφάλαιο της AURORA είναι 5.334.060 ευρώ και ως τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν να απασχολεί κανέναν εργαζόμενο.

Η ΚΟΜΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CY4GATE Το ενδιαφέρον με την AURORA είναι η μετοχική της σύνθεση. Όπως προκύπτει από τα ιταλικά έγγραφα που είδε το Magazine, το σύνολο των μετοχών της κατέχει η εταιρεία CY4GATE S.P.A. Η τελευταία επίσης δεν είναι άγνωστη στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών – για την ακρίβεια θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς έχει συνδεθεί με κακόβουλα λογισμικά κατασκοπείας και συνεργασία με καθεστώτα που δεν φημίζονται για την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων, η CY4GATE είχε κατηγορηθεί ότι συνδέεται με μία ψεύτικη έκδοση του WhatsApp για την παγίδευση κινητών τηλεφώνων. Στο παραπάνω συμπέρασμα είχε καταλήξει τον Φεβρουάριο του 2021 μια κοινή έρευνα του Motherboard του VICE και του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο αργότερα εντόπισε την παγίδευση του κινητού του Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Θα σημείωνε κάποιος ότι η CY4GATE συνδέθηκε με την προμηθεύτρια της ΕΥΠ, την RCS, μόλις στις 5 Αυγούστου 2022, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επομένως πολύ αργότερα από την αγορά του συστήματος νόμιμων υποκλοπών στην Αθήνα, που έγινε το 2021. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πρόσωπα, οι Ιταλοί G.E. και L.M. οι οποίοι εμφανίζονται στο ιταλικό μητρώο εταιρειών το 2021 ως διευθυντικά στελέχη της CY4GATE και είναι οι ίδιοι, από τον περασμένο Μάιο, διοικητικά στελέχη της RCS.

Πιο απλά, η σύνδεση της προμηθεύτριας εταιρείας της ΕΥΠ με την αμφιλεγόμενη CY4GATE φαίνεται να υπάρχει ήδη από την περίοδο που οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα προμηθεύτηκαν το νέο σύστημα των υποκλοπών.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΑ WIKILEAKS Η εταιρεία CY4GATE θεωρείται κομβική στην ιστορία, η οποία πηγαίνει παρακάτω. Αυτό έχει να κάνει με τη σύνδεση με την περίφημη ιταλική εταιρεία εμπορίας συστημάτων υποκλοπών HACKING TEAM. Η τελευταία έχει επίσης συνδεθεί με την πώληση λογισμικών κατασκοπείας που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνήσεις και καθεστώτα κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Το καλοκαίρι του 2015 η HACKING TEAM τινάζεται στον αέρα, καθώς διαρρέονται στο Wikileaks περισσότερα από 1 εκατομμύρια εσωτερικά e-mails της εταιρείας. Από αυτά γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 2011-2015 ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα σύστημα διείσδυσης στα κινητά τηλέφωνα, που όμως δεν φαίνεται να προχώρησε για μια σειρά από λόγους («Το διαχρονικό ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για λογισμικά κατασκοπείας», Inside Story, 9.5.2022).

Από την ίδια διαρροή στο Wikileaks προκύπτει κάτι ακόμη. Στελέχη των εταιρειών CY4GATE και HACKING TEAM ανταλλάσσουν την ίδια περίοδο 137 e-mail, τα οποία δείχνουν μία πολύ στενή σχέση. Διοργανώνουν κοινά workshops στη Σιγκαπούρη, κοινές παρουσιάσεις προϊόντων σε κρατικές υπηρεσίες Άμυνας και ραντεβού για πωλήσεις σε υποψήφιους πελάτες. Αλληλογραφία έχουν μεταξύ τους στελέχη διάφορων βαθμίδων των δύο εταιρειών αλλά και οι ίδιοι οι CEOs, σε κάποια από τα οποία συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο πλευρών. Αρκετά θέματα των e-mail τιτλοφορούνται «Συνεργασία CY4GATE-HACKING TEAM». Στην πράξη, λένε ασφαλείς πηγές, μετά τη διάλυση της HACKING TEAM τα υπολείμματα της αφομοιώθηκαν από την πανίσχυρη CY4GATE.

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ» Κάπου εδώ, στο πλάνο μπαίνει το κεντρικό πρόσωπο του σημερινού σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, o μυστηριώδης Ισραηλινός Tal Dilian, ιδιοκτήτης της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Αθήνα και εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Το εντυπωσιακό είναι ότι Dilian εμφανίζεται στη διαρροή των emails της HACKING TEAM. Την Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, υπάρχει μία αλυσίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ στελεχών της HACKING TEAM και μιας ισραηλινής εταιρείας.

Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται να λένε ότι έχουν πολύ ισχυρή διείσδυση στην κυβέρνηση της Κίνας και ότι τους έχει μεταφερθεί το ενδιαφέρον για την αγορά «συστημάτων ασφαλείας» και υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η ιταλική HACKING TEAM. Η πιθανή σύμπραξη, όμως, χρειάζεται -ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- έναν άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Tal Dilian, στον οποίο κοινοποιούνται τα ίδια email (CC). Έτσι, ο Dilian στέλνει στις 10:00 το πρωί της 5ης Μαΐου 2015, το μήνυμα που θα εγγυηθεί την επαφή της HACKING TEAM με τους Ισραηλινούς.

Δείχνει αρκετά άνετος στη συνομιλία του με τους ανθρώπους της ιταλικής εταιρείας, ξεκινώντας το μήνυμα ως εξής: «Αγαπητέ κύριε Luppi. Έχουμε καιρό να μιλήσουμε, ελπίζω να είστε καλά. Συναντηθήκαμε πριν από δύο χρόνια στο Μόναχο για τις συζητήσεις μεταξύ της CIRCLES και της HACKING TEAM» (σσ: η CIRCLES συμφερόντων Dilian, επίσης εμπορευόταν λογισμικά κατασκοπείας).

Πιο κάτω, ο ίδιος συνεχίζει: «Θα ήθελα να σας συστήσω σε φίλους και συνεργάτες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική σύμπραξη. Έχω συμπεριλάβει στο mail τον κ. Z.G. και τον κ. J.L. και προτείνω να μιλήσετε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστώ και καλή τύχη. Tal Dilian».

Ο Dilian δεν έχει απαντήσει σε επανειλημμένα αιτήματα του Magazine για συνέντευξη.

*Πηγή: Κώστας Κουκουμάκας & Μάνος Φραγκιουδάκης στο NEWS 247

Η ΕΥΠ παρακολουθούσε νομίμως ακόμη 7-8 πολιτικούς!

Επτά ή οκτώ πολιτικοί, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, παρακολουθούνταν «νόμιμα» από την ΕΥΠ, σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του πολύ έγκυρου συναδέλφου Γιάννη Σουλιώτη που δημοσιεύει η «Καθημερινή» της Κυριακής (14/08).

«Στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορές από “κλειστές” πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρεται να έχουν τεθεί υπόψη και στελεχών από ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Για να διακριβωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου που έχει ενεργοποιήσει τους προηγούμενους μήνες η ΕΥΠ. Κυβερνητικές πήγες πάντως επέμεναν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση, ούτε καν ένδειξη πως έχει γίνει άρση του απορρήτου για άλλα πολιτικά πρόσωπα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ο Γιάννης Σουλιώτης.

Συγκλονιστικές, όμως, είναι οι πληροφορίες για το ποιος τελικά διαθέτει και χρησιμοποιεί στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator:

«Πηγές μέσα από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στην “Κ” ότι σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι. Δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από το WhatsApp, το Viber κ.λπ..

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. “Το Predator”, λένε, “δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα”. Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι ότι το κόστος αγοράς του είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 25-28 εκατομμύρια ευρώ και οι αναγκαίες υποδομές φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Ένα δεύτερο είναι ότι η ΕΥΠ δεν έχει τη δομή για να λειτουργήσει εσωτερικά ένα τέτοιο “εργαλείο”. Την εκδοχή της μίσθωσης προέκρινε και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση, που μίλησε μεσοβδόμαδα στην “Κ”. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτό συνέβη κατόπιν συνεννόησης με ξένη μυστική υπηρεσία».

Το ερώτημα, πάντως, αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων με το «νόμιμο σύστημα» της ΕΥΠ –με τα συστήματα παράνομης παρακολούθησης θεωρείται από πολλούς δεδομένο – είναι κυρίαρχο παντού στη χώρα.

Από τις νέες αποκαλύψεις, άλλωστε, που θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν θα κριθεί εν πολλοίς και η προσπάθεια του Μαξίμου να μην καταρρεύσει με πάταγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οδηγηθούμε σε κάλπες στην καρδιά του χειμώνα!

Και οι αποκαλύψεις της «Καθημερινής» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο (13/08) το πρωί, δεν έχει διαψευστεί -τουλάχιστον ακόμα- ούτε στο παραμικρό!

*Πηγή: Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα