Διεθνή

Γιατί η τιμή του καφέ αυξάνεται συνεχώς;

Nα πώς εξηγούνται οι ανατιμήσεις.

Parallaxi
γιατί-η-τιμή-του-καφέ-αυξάνεται-συνεχώ-600221
Parallaxi

Ένα σωρό ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έφερε μαζί του ο Covid και όπως όλα δείχνουν τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Χαρακτηριστική είναι η τιμή του καφέ, η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Εντός του έτους η τιμή C του καφέ (ο χρηματιστηριακός δείκτης που καθορίζει την τιμή της ποικιλίας Arabica στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης), ανέβηκε από τα 1,07 δολάρια στα 1,95 δολάρια ανά λίβρα (454 γρ.), ενώ τον Ιούλιο άγγιξε τα 2,08 δολάρια.

Εξαιτίας αυτού οι πράσινοι άψητοι κόκκοι Arabica αυξήθηκαν κατά 80% μέσα σε μία χρονιά. Και οι τιμές όμως για τη λιγότερο γευστική και πιο οικονομική ποικιλία Robusta έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί στο μέλλον και αν οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Πώς εξηγούνται ωστόσο οι ανατιμήσεις;

Η απάντηση σχετίζεται βεβαίως με την κλιματική αλλαγή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Βραζιλία, απ’ όπου προέρχεται το 35% της παγκόσμιας παραγωγής, αντιμετώπισε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο συνδυασμός ξηρασίας, που μείωσε τις ποσότητες των καρπών, με τους δυνατούς παγετούς, που κατέστρεψαν μέχρι και ολόκληρα δέντρα, προβλέπεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μια σοδειά εξαιρετικά μικρή. Οι αρχές της Βραζιλίας μιλούν για τη μικρότερη σοδειά των τελευταίων 12 χρόνων.

Και το πρόβλημα είναι ότι η φετινή κακή χρονιά θα έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή των επόμενων ετών.

Πόσο αναμένεται να πληρώνουμε για έναν καφέ

Ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής μιλώντας στο Newsbeast είπε για την τιμή του καφέ στην Ελλάδα τα εξής:

«Είναι πιστολιές στον αέρα, τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά».

«Πριν από δύο με τρία χρόνια οι προμηθευτές κρέατος διέρρεαν ότι η τιμή στο σουβλάκι θα φτάσει στα 3,50 ευρώ και 4 ευρώ. Τελικά, αυτό δε συνέβη. Οι τιμές στο σουβλάκι σήμερα είναι ανταγωνιστικές και κυμαίνονται από 1,80 ευρώ ως 2,80 ευρώ.

O ιδιοκτήτης καφέ Βαλάντης Λαμπριανίδης είχε πει τον προηγούμενο μήνα στο Mega  ότι «εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδιά θα δούμε τις ανατιμήσεις».

Όσο για το πού μπορεί να φτάσει η τιμή του καφέ, ο ίδιος εκτιμά: «Δε θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα πέντε ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ». Ενώ ακόμα μένει να διαμορφωθεί μία εικόνα όσον αφορά την τιμή του για τους καθήμενους. Μέχρι στιγμής οι τιμές κυμαίνονται από 3,5 έως 4,5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, ο νέος δυνατός παίκτης που μπήκε στο παιχνίδι ως παραγωγός χώρα ήταν το Βιετνάμ, που σήμερα είναι η δεύτερη σε παραγωγή καφέ χώρα στον κόσμο, υπεύθυνη για το 18% της παραγωγής. Μολαταύτα, στο Βιετνάμ καλλιεργείται κατά 95% η λιγότερο δημοφιλής ποικιλία Robusta.

Η ευρύτερη χρήση Robusta θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση για να κρατηθούν σχετικά χαμηλά για τους καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λύση δεν είναι άμεσα πραγματοποιήσιμη, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί στο Βιετνάμ εξαιτίας της πανδημίας δυσκολεύουν όχι μόνο την εξαγωγή από τη χώρα, αλλά και την ίδια τη μεταφορά των κόκκων στην πρωτεύουσα Χο Τσι Μιν. Αυτό ισχύει και για άλλα κράτη που παράγουν και εξάγουν καφέ.

Το ζήτημα βέβαια είναι και αν θα επιβιώσουν οι αγρότες παραγωγοί του καφέ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και φάρμες της Βραζιλίας το πιθανότερο είναι ότι θα αντέξουν, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τους μικροαραγωγούς, που απαρτίζουν το 95% των καλλιεργητών καφέ στον κόσμο.

Πηγή: newsbeast 

Τρεις ρυθμίσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα