Top

Συνεδριάζει αύριο ο ΠΟΥ για το νέο στέλεχος του κορονοϊού – Νέα μέτρα παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
συνεδριάζει-αύριο-ο-που-για-το-νέο-στέλ-650329
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βρετανία-Covid-19: Σχεδόν 37.000 νέα κρούσματα και 700 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 36.804 νέες μολύνσεις από την Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, ενώ 691 ασθενείς έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι αυξημένοι σε σύγκριση με την Δευτέρα, όταν είχαν ανακοινωθεί 33.364 νέα κρούσματα και 215 θάνατοι.

Τουρκία-Covid-19: Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ημερήσιοι θάνατοι

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν οι ημερήσιοι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στην Τουρκία, με 251 ανθρώπους να υποκύπτουν στην νόσο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες καταγράφηκε ρεκόρ με 254 θανάτους.

Παράλληλα τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 19.256 νέες μολύνσεις από κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών φορέων, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου.

Η Άγκυρα για τέσσερις μήνες ανακοίνωνε μόνο τα κρούσματα συμπτωματικών φορέων, πρακτική που σταμάτησε στις 25 Νοεμβρίου.

Από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στις 11 Μαρτίου, η χώρα καταμετρά 18.602 θανάτους και 2.062.960 μολύνσεις.

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι έκανε δημόσια το εμβόλιο της Moderna

Συνεδριάζει αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, μια συνάντηση των μελών του με θέμα τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση μιας νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που έχει εμφανιστεί στη Βρετανία.

Μια εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι η συνάντηση συγκαλείται για να βοηθήσει στην ανταλλαγή πληροφοριών.

“Ο περιορισμός των ταξιδιωτικών μεταφορών για τη συγκράτηση της εξάπλωσης είναι συνετός έως ότου έχουμε καλύτερη πληροφόρηση”, δήλωσε σε tweet του ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατευνάζει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει αυτό το νέο στέλεχος του ιού που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εξέλιξης μιας πανδημίας και επαινεί τη Βρετανία για τον εντοπισμό της μετάλλαξης.

Με πολυάριθμες χώρες να έχουν κλείσει τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και φορτηγά να εμποδίζονται να εισέλθουν στη Γαλλία σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων στη νότια Αγγλία, ο ΠΟΥ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να διευκολυνθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων για βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

“Οι αλυσίδες εφοδιασμού για βασικά αγαθά και τα αναγκαία ταξίδια πρέπει να παραμείνουν εφικτά”, δήλωσε ο Κλούγκε.

Φαρμακοβιομηχανίες όπως η BioNTech και η Moderna προσπαθούν να εξετάσουν τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19 έναντι αυτής της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στη Ρωσία δεν βρέθηκαν μεταλλάξεις του νέου κορονοϊου όπως αυτές που βρέθηκαν στη Βρετανία

Μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπισθεί στη Βρετανία δεν βρέθηκαν στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) Άννα Ποπόβα.

«Στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία (βιολογικά δείγματα) υπό αυστηρή επιτήρηση δεν βρήκαμε εκείνες τις μεταλλάξεις, στις οποίες αναφέρονται οι συνάδελφοί μας από τη Βρετανία» δήλωσε η Ποπόβα.

Η ίδια είπε ότι η ρωσική ρυθμιστική αρχή ζήτησε δείγμα της νέας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία. Επίσης ανέφερε ότι τα ρωσικά τεστ για τον κορονοϊό μπορούν να εντοπίσουν μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και πως η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο τεστ το οποίο θα είναι σε θέση να εντοπίζει την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΥΠΑ: Από τις 25/12 σε ισχύ η καραντίνα 10 ημερών για ταξιδιώτες από Ηνωμένο Βασίλειο

Ιρλανδία-Covid-19: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βρετανία, παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρατείνει, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσής της με τη Βρετανία, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνουν την επανάληψη των μετακινήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Κομισιόν παρουσιάζει θεμιτά επιχειρήματα, όμως εμείς πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας την υγειονομική κατάσταση», εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας Ίμον Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να διευκρινιστεί τι συμβαίνει με αυτήν την παραλλαγή» του νέου κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι τα δρομολόγια των φεριμπότ που συνδέουν την Ιρλανδία με τη Βρετανία δεν έχουν διακοπεί.

Η Ιρλανδία θα επιβάλει τρίτο lockdown για να αντιμετωπίσει την «εξαιρετικού χαρακτήρα» έξαρση του κορονοϊού, με κάποιες εξαιρέσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού από τις 24 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ζητώντας από τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, με ορισμένες ειδικές διευθετήσεις: ορισμένα καταστήματα που δεν περιλαμβάνονται στα πρώτης ανάγκης θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, αλλά οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου μετατίθενται.

Οι επισκέψεις μεταξύ νοικοκυριών επιτρέπονται μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

«Δυστυχώς, την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώσαμε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της διάδοσης του ιού», αντίστοιχη με εκείνη που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν έχουμε ακόμη επίσημη απόδειξη ότι το νέο δριμύτερο στέλεχος βρίσκεται στην χώρα μας, το πιο ασφαλές και υπεύθυνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε με την υπόθεση ότι βρίσκεται ήδη εδώ», πρόσθεσε εξηγώντας ότι τα στοιχεία δείχνουν καθημερινή αύξηση κρουσμάτων κατά 10%.

Η Ιρλανδία των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει από την έναρξη της επιδημίας 2.158 θανάτους και 80.267 κρούσματα (+727 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ελβετία-κορονοϊός: Παρελήφθησαν τα πρώτα εμβόλια εναντίον της COVID-19, οι ηλικιωμένοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η Ελβετία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις εμβολίου εναντίον της COVID-19 ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών την ώρα που η χώρα επιβάλλει αυστηρά μέτρα για έναν μήνα στη δημόσια ζωή στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τα επίμονα υψηλά ποσοστά μολύνσεων, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση εμβολίων από την Pfizer και τον εταίρο της BioNTech το Σάββατο σε αυτό που αξιωματούχοι αποκάλεσαν την πρώτη τέτοια έγκριση στη βάση μιας καθιερωμένης διαδικασίας.

Μια αρχική παρτίδα 107.000 δόσεων θα διανεμηθεί στα καντόνια προκειμένου να αρχίσουν να εμβολιάζουν ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, περιλαμβανομένων των άνω των 75 ετών πρώτα και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

“Τις επόμενες επτά ημέρες μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα στοχοποιημένα προγράμματα εμβολιασμού”, ανέφερε η αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας Βιρζινί Μασερέι σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Αντίθετα με την υψηλού προφίλ έναρξη του εμβολιασμού στη Βρετανία, Ελβετοί αξιωματούχοι κρατούν τα ΜΜΕ μακριά από τους οίκους ευγηρίας όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

“Η Μάγκι της Ελβετίας παραμένει άγνωστη”, έγραψε η ταμπλόιντ Blick, σε μια αναφορά στη Μάργκαρετ Κίναν, την 90χρονη Βρετανίδα γιαγιά που έγινε αυτόν τον μήνα ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer.

Εκστρατεία σε όλη την Ελβετία για τον εμβολιασμό ομάδων που κινδυνεύουν ξεκινά από τις 4 Ιανουαρίου. Οι επόμενες διανομές 250.000 δόσεων τον μήνα και η αναμενόμενη έγκριση και άλλων εμβολίων που εξετάζουν οι ρυθμιστικές αρχές δημιουργούν την ελπίδα ότι όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν δωρεάν μπορούν να το κάνουν έως τα μέσα του 2021, δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας υγείας.

Οι μολύνσεις από την COVID-19 στην Ελβετία και στο γειτονικό Λιχτενστάιν ξεπέρασαν τις 400.000 και ο αριθμός των νεκρών έφθασε τις 6.000, οδηγώντας την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να κλείσει τα εστιατόρια για έναν μήνα και να καλέσει τους πολίτες να μείνουν σπίτι.

Η Ελβετία έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με τις Pfizer και BioNTech για να λάβει τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους, αρκετά για τη χορήγηση δύο δόσεων σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους με διαφορά τριών εβδομάδων η μία με την άλλη. Έχει παραγγείλει 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων συνολικά περιλαμβανομένων των συμφωνιών με τη Moderna και την Astra Zeneca.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα για την μετάλλαξη του SARS-CoV-2

Γερμανία κορονοϊός: Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ: Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό διότι διαφορετεικά έρχονται δύσκολες εβδομάδες

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο πρόεδρός του Λόταρ Βίλερ παρότρυνε τους συμπολίτες του να μην ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, να αποφύγουν τις τις επαφές, να γιορτάσουν σε αυστηρά κλειστό οικογενειακό κύκλο με τα ίδια άτομα και να τηρήσουν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό διότι διαφορετικά οι επόμενες εβδομάδες θα γίνουν πιο δύσκολες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ / Robert Koch (RKI) παρότρυνε τους πολίτες να αποφύγουν τις επαφές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: «Μην ταξιδέψετε. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να περάσουν την εορταστική περίοδο μόνο με ένα μικρό κύκλο ατόμων, τα οποία θα πρέπει πάντα να είναι τα ίδια και εάν είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό σε εξωτερικούς χώρους. Με την αυστηροποίηση των μέτρων, οι αριθμοί των λοιμώξεων μπορούν να μειωθούν πιο γρήγορα εάν όλοι είναι προσεκτικοί. Μπροστά μας έχουμε δύσκολες εβδομάδες. Δεν πρέπει να τις κάνουμε πιο δύσκολες», τόνισε ο πρόεδρος του RKI Λόταρ Βίλερ σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

«Η κατάσταση επί του παρόντος επιδεινώνεται περαιτέρω. Ο ιός πλήττει ολόκληρο τον πληθυσμό, όλες τις ηλικιακές ομάδες παντού στη Γερμανία. Φοβόμαστε ότι η διαδικασία μόλυνσης θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Επιπλέον, η πληθυσμιακή ομάδα άνω των 80 ετών επηρεάζεται ιδιαίτερα και υπήρξαν αρκετά σοβαρά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας. Η προκεχωρημένη ηλικία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή ή ακόμη και θανατηφόρα πορεία της νόσου», πρόσθεσε.

Ο Βίλερ εμφανίστηκε πάντως ανακουφισμένος από το γεγονός ότι ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech και Pfizer, το οποίο θα διενεμηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Όλε Βίχμαν, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικού Εμβολιασμού του RKI, τόνισε επίσης στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι «δεν έχουν γίνει συμβιβασμοί στην ανάπτυξη και έγκριση του εμβολίου. Έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό. Σοβαρές παρενέργειες δεν έχουν εμφανιστεί, αλλά το Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν ο εμβολιασμός προστατεύει επίσης και από τη μόλυνση και πόσο διαρκεί η προστασία», όπως είπε.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν φοβάμαι ότι υπάρχει κάποιο μεινέκτημα του εμβόλιο λόγω της νέας μετάλλαξης ιού από τη Μεγάλη Βρετανία,» πρόσθεσε τέλος ο πρόεδρος ρου RKI Λόταρ Βίλερ.

Ιταλία: Ο πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει φέτος το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του από το εσωτερικό του Βατικανού και όχι από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου, λόγω της πανδημίας

Ο πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει το χριστουγεννιάτικό του μήνυμα από το εσωτερικό του Βατικανού και όχι από τον εξωτερικό, κεντρικό εξώστη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λόγω των περιορισμών για τον νέο κορονοϊό που ισχύουν στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο μήνυμα “Urbi et Orbi”, από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου ο πάπας θα απευθυνθεί πέντε ακόμα φορές στους πιστούς από εσωτερικό χώρο αντί από το παράθυρο στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού που βλέπει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Οι περιορισμοί προβλέπουν ότι οι πιστοί δεν θα μπορούν να πάνε στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Τα μηνύματα και οι λειτουργίες του πάπα θα μεταδοθούν απευθείας από το Διαδίκτυο και την τηλεόραση.

Οι Ιταλοί θα βρίσκονται σε πανεθνικό lockdown για το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα μη απαραίτητα καταστήματα θα είναι κλειστά στις 24-27 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου και 5-6 Ιανουαρίου. Σε αυτές τις ημέρες, οι μετακινήσεις των πολιτών θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτης ανάγκης.

Η λειτουργία του πάπα την παραμονή των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ, δύο ώρες νωρίτερα από το κανονικό, προκειμένου όσοι την παρακολουθήσουν να μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους έως τις 10 μ.μ. όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ιταλία.

Η Ιταλία, η πρώτη χώρα της Δύσης που επλήγη από τον ιό, έχει καταγράψει 69.214 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο — ο υψηλότερος τέτοιος αριθμός στην Ευρώπη και ο πέμπτος υψηλότερος παγκοσμίως. Η χώρα έχει καταγράψει έως τώρα περίπου 1,96 εκατ. κρούσματα.

Σουηδία-Covid- 19:22.319 νέα κρούσματα τον τελευταίο τετραήμερο

Η Σουηδία της ανορθόδοξης διαχείρισης της επιδημίας της Covid-19 κατέγραψε 22.319 νέα κρούσματα από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας, έναντι 20.931 κρουσμάτων την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης εβδομάδας, ενώ καταγράφηκαν 174 θάνατοι, επί συνόλου 8.167.

Οι θάνατοι αφορούν περίοδο πολλών ημερών, και ορισμένες φορές, εβδομάδων και προστίθενται στον απολογισμό της σουηδικής Υπηρεσίας Υγείας που ανανεώνεται τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό των θανάτων στην Σουηδία είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους γείτονές της της Βόρειας Ευρώπης, αλλά χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει lockdown.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα