Ελλάδα

Συνεργεία του δήμου καθάρισαν το γλυπτό «Φεγγαράκι», που βανδαλίστηκε μέσα στο νερό

Στο κάτω μέρος του γλυπτού άγνωστοι άφησαν το «αποτύπωμα» τους με σπρέι ή με μαρκαδόρο

Parallaxi
συνεργεία-του-δήμου-καθάρισαν-το-γλυπ-413346
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Αξιώτης

Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης έσπευσαν σήμερα το πρωί να καθαρίσουν το γλυπτό «Φεγγαράκι στην Ακτή» του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη, το οποίο βανδαλίστηκε από αγνώστους, παρά το γεγονός ότι εδώ και δυόμισι χρόνια έχει τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε απόσταση αρκετών μέτρων από την ακτή.

Στο κάτω μέρος του γλυπτού άγνωστοι άφησαν το «αποτύπωμα» τους με σπρέι ή με μαρκαδόρο, ενώ μυστήριο παραμένει το πως κατάφεραν να το πλησιάσουν, αφού το γλυπτό μετά τις «περιπέτειες» και τους συνεχείς βανδαλισμούς του για όσο διάστημα ήταν τοποθετημένο στη Νέα Παραλία της πόλης, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στη θάλασσα για να προστατευτεί.

Το «Φεγγαράκι στην Ακτή» τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 μέσα στα νερά του Θερμαϊκού, σε κοντινή απόσταση από τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, ενώ υπάρχει και ειδικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

To Φεγγαράκι, Δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Φεγγάρι που κατασκευάστηκε  τότε τρία και τοποθετήθηκε και στην ακτή της Σάνης, στη διάρκεια του Sani Festival, στο Porto Valitsa στην Κασσάνδρα, αλλά και για ένα καλοκαίρι στο Saint Tropez. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο και το ύψος του είναι 3,80 μ.

Εικόνα: Facebook (Kostis Chantzaridis)

Υπενθυμίζουμε πως Τον Φεβρουάριο του 2015, άγνωστοι αποπειράθηκαν να πριονίσουν τη βάση του, τον  Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς λύγισαν τη βάση του ενώ το Φεβρουάριο του 2016, άγνωστοι το πέταξαν στη θάλασσα όπου με τη βοήθεια δυτών  ανασύρθηκε και έκτοτε φυλάσσεται σε αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει καταγγελθεί από τους αρχιτέκτονες της νέας παραλίας ότι κάποιοι δεν το θέλουν γιατί τους θυμίζει την ημισέληνο της τούρκικης σημαίας! Ο ίδιος ο γλύπτης είχε πει: «Το συγκεκριμένο φεγγάρι έτσι όπως είναι, δεν έχει καμία σχέση με το σύμβολο το τουρκικό, το σύμβολο του Ισλάμ. Αν έκανε κάποιος έναν κόκκινο κύκλο θα είχε σχέση με τον ήλιο το ιαπωνικό;» Εκ τοτέ μετρά αρκετούς βανδαλισμούς και γι αυτό το γλυπτό τοποθετήθηκε μέσα στη θάλασσα.

Εικόνα: Facebook (Kostis Chantzaridis)
Εικόνα: Facebook (Kostis Chantzaridis)

Βανδαλίστηκε ακόμα και μέσα στη θάλασσα το «Φεγγάρι»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα