Τα επόμενα βήματα για άνοιγμα της αγοράς και άρση του lockdown

Την ώρα που η κατάσταση στην Αττική συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς

Parallaxi
τα-επόμενα-βήματα-για-άνοιγμα-της-αγορ-711445
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Σταδιακά θα γίνει η άρση μέτρων και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς καθώς η κυβέρνηση θέλει τα επόμενα βήματα να είναι προσεκτικά ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα σε αυστηρά lockdown.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και της βελτιωμένης κατάστασης στη χώρα, που φαίνεται από τη διατήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα.

Η άρση μέτρων στο lockdown μετά το άνοιγμα των καταστημάτων αφορούν στα χιονοδρομικά κέντρα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, το άνοιγμα σχολείων -Γυμνασίων και Λυκείων- ενώ η εστίαση αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που ανοίξει και υπό προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που θα φέρει και την άρση του περιορισμού μετακίνησης εκτός νομού, ωστόσο εξετάζονται τρόποι ώστε η κινητικότητα να είναι ελεγχόμενη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή κατά τη σύσκεψη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση εκτός νομού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.

Για τα σχέδια των ειδικών μίλησε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ανέφερε ότι η εισήγηση της επιτροπής και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει να λειτουργεί η οικονομία πρώτα και στη συνέχεια το άνοιγμα σχολείων. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή των γυμνασίων και κυρίως της Γ’ Λυκείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, παρέπεμψε το ζήτημα στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Επί της ουσίας απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς όπως είπε εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄ αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου φέρει πολλά νέα κρούσματα τότε δύσκολα θα ανοίξουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες. Πάντως, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Όσον αφορά την εστίαση, σε μεταγενέστερο χρόνο, και όχι νωρίτερα από έναν μήνα, ενδέχεται να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, αφού εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσα ισχύουν για τη μετακίνηση εκτός νομού

Μέχρι σήμερα, η μετακίνηση εκτός νομού δεν επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση τους λόγους εργασίας και υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για τη μερική άρση των μέτρων, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ σε αυτό το διάστημα οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας και βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από τη μόνιμη κατοικία.

Ανησυχία ειδικών – Οι «κόκκινες» περιοχές και η πίεση στο ΕΣΥ

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα ανοιχτά σχολεία, η αυξημένη κίνηση στους δρόμους το λιανεμπόριο καθώς και το χειμωνιάτικο σκηνικό έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών.

Τα 320 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι βέβαιον πως δεν αποτυπώνουν με ευκρίνεια την επιδημιολογική εικόνα -όπως συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς επιβεβαιώθηκαν επί μικρού αριθμού τεστ, μόλις 8.173 τεστ, μοριακά και rapid.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ημερησίως που αποδίδει την πραγματική εικόνα της επιδημίας αυτήν την περίοδο στη χώρα είναι γύρω στα 650, αριθμός, που όπως είπε στην τελευταία ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν μπορεί να συμπιεστεί παρακάτω λόγω και της χειμερινής περιόδου που διανύουμε.

Με δραματικά αργό ρυθμό προχωρεί η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ, όπου βρίσκονται 322 διασωληνωμένοι, με τους 207 εξ αυτών να ανήκουν στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και άλλους 106 να ανήκουν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

Επιπλέον, μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου τη μάχη με τη ζωή έχουν χάσει ήδη 650 άνθρωποι από COVID-19,δηλαδή περίπου το 1/8 των συνολικών θανάτων από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Προβληματίζει τους ειδικούς η Αττική

Στην πραγματικότητα, η Αττική φαίνεται να είναι σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού εδώ και αρκετές ημέρες, σε μια ισορροπία εύθραυστη που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί.

Με 139 κρούσματα στο σύνολο των 320 νέων διαγνώσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η Αττική εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ιδίως έπειτα και από τη σημερινή ημέρα, κατά την οποία ουσιαστικά έγινε η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, με τους ασθενείς σε απλές κλίνες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να ανέρχονται σε 480 και στη Μακεδονία στους 491, ενώ οι δύο περιφέρειες «κοντράρονται» και στους διασωληνωμένους με 118 και 122 αντίστοιχα.

Σημαντικό εδώ είναι να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αυτά τα στοιχεία μετά από μια αρκετά εκτεταμένη περίοδο αυστηρού lockdown, το οποίο φαίνεται πως συνετέλεσε ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στην ευρύτερη περιοχή. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, τις 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν 1.914 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και 241 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Αντιθέτως η Αττική δεν δείχνει μειωτικές τάσεις, με το κέντρο της Αθήνας να βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των ειδικών, λόγω αφενός των 46 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και αφετέρου του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων.

Σχεδόν 85.000 έχουν εμβολιαστεί

Με προσεκτικά βήματα ώστε “καμία δόση εμβολίου να μην πάει χαμένη” αλλά και με τον αργό βηματισμό που επιτάσσει η μείωση των παραδόσεων από τις εταιρίες Pfizer/BioNTech προς όλες τις χώρες, συνεπώς και προς την Ελλάδα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Χθες έγινε μια ακόμη παραλαβή, από την Pfizer/ΒioNTeck 49.160 δόσεων, οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Συνολικά, έχουν παραληφθεί 214.760 δόσεις από τις συγκεκριμένες εταιρίες και αναμένονται άλλες 212.290 μέχρι τέλος του μήνα. Η χθεσινή παραλαβή ήταν μειωμένη, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έλαβε διαβεβαίωση ότι οι άλλες παραλαβές θα γίνουν κανονικά.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 0,77%.

Ερωτηθείς από το ygeiamou.gr, πώς κατηγοριοποιούνται αυτοί οι πολίτες, πχ υγειονομικοί στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο κ. Θεμιστοκλέους περιορίστηκε να απαντήσει ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 6.000 άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω, από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα, και περίπου 78.000 υγειονομικοί.

Έχουν κλειστεί επίσης 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού αφορούν υγειονομικούς.

“Αυτή την στιγμή, με βάση τα στοιχεία, στο πληροφοριακό μας σύστημα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας” διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, από αύριο θα λειτουργούν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει και άλλες λύσεις, εφόσον απαιτηθεί, όπως τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία αν χρειαστεί θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών, θα έχει ολοκληρωθεί μέςα στον Φεβρουάριο. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραλάβει εμβόλια 31 μεγάλα νησιά και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας.

Επίσης, μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στα νησιά με μόνιμους κατοίκων κάτω των 1.000, θα δίδεται η δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους να εμβολιαστούν όλοι, την ίδια χρονική στιγμή, τη στιγμή δηλαδή του εφοδιασμού με εμβόλια και όχι μόνο στους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και η επιπλέον δόση του φιαλιδίου

Προς επιτάχυνση των εμβολιασμών οδηγείται (και) η χώρα μας με την αξιοποίηση έξι δόσεων σε σχέση με πέντε που ήταν μέχρι τώρα από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Η νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), δόθηκε κατόπιν αιτήματος της εταιρίας και αποτελεί πλέον κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, που ξεκινά να εφαρμόζεται από σήμερα – παράλληλα εκτιμάται ότι θα ισοσταθμίσει τις μειωμένες παραδόσεις που έχει ανακοινώσει η Pfizer.

Διευκρινίσεις για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου έδωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ygeiamou.gr.

“Τα εμβόλια έχουν το εξής χαρακτηριστικό, ότι η παρακολούθηση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους, ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, μία σπάνια επιπλοκή που είναι της τάξεως του 1/1.000.000. Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Τομέας της Φαρμακοεπαγρύπνησης καταγράφει όλα τα περιστατικά τα οποία του αναφέρονται κατά την διάρκεια ενός εμβολιασμού και όλα αυτά τα περιστατικά υφίστανται έναν ενδελεχή έλεγχο για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα, εάν συνδέεται η αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό” εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται.

Οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που απασχολούν συνήθως τα εμβολιαστικά κέντρα, για αυτό συστήνεται και η αναμονή των πολιτών σε αυτά για περίπου ένα τέταρτο μετά τον εμβολιασμό. Συνήθεις θεωρούνται οι αντιδράσεις όπως πόνος στο σημείο της ένεσης ή πυρετός ή ένα άλγος που μπορεί να είναι στο χέρι που γίνεται το εμβόλιο ή γενικά μια μυϊκή αδυναμία.

“Αλλεργικού τύπου αντιδράσεις είναι οι συχνότερες οι συνδεόμενες με το εμβόλιο, αλλά είναι σπάνιες. Και στη χώρα μας έχουν σημειωθεί τέσσερις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις του τύπου της αναφυλακτικής αντίδρασης αλλά έχουν αναταχθεί ταχύτατα με την αδρεναλίνη που υπάρχει σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα” απάντησε στο ygeiamou.gr η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Πρόσθεσε ακόμη πως διαπιστώνεται “υπερδήλωση, υπερεκτίμηση ανεπιθύμητων ενεργειών, που έχει σαν βάση τον ψυχισμό και τον φόβο όλων των ατόμων, πολύ ανθρώπινο βέβαια, για το θέμα του εμβολίου και μάλιστα του εμβολιασμού με ένα νέο εμβόλιο”.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα