Διεθνή

Τα εστιατόρια των ΗΠΑ που υποστηρίζουν έμπρακτα τους διαδηλωτές

Η αλληλεγγύη στην πράξη

Parallaxi
τα-εστιατόρια-των-ηπα-που-υποστηρίζου-606589
Parallaxi
Εικόνα: Twitter

Τα παράθυρά τους σπάνε και οι βιτρίνες τους καταστρέφονται. Παρόλα αυτά ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν διαδηλωτές.

Ο Σεφ του Λος Άντζελες Χοσέφ Σεντένο ξύπνησε το Σάββατο το πρωί, για να βρει σωρούς από σπασμένα ποτήρια και γκράφιτι στα εστιατόρια του στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Όπως τόσες πολλές επιχειρήσεις, το Bar Amá και το Bäco Mercat είχαν βανδαλιστεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που κράτησαν όλη τη νύχτα.

Ο Σεντένο, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, καθάρισε το πεζοδρόμιο του και κατέβασε τα ρολά στις βιτρίνες του για το επόμενο βράδυ. «Είμαστε ήδη σε δύσκολη θέση και η ασφάλειά μας δεν θα το καλύψει», είπε.

Όμως ο θυμός και η απογοήτευση που ένιωθε δεν απευθύνονταν προς τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν όλο το Σαββατοκύριακο, ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα.

«Υποστηρίζω πλήρως τους διαδηλωτές», είπε ο Centeno. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή την περίοδο που ζούμε». Σε 140 πόλεις  στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εστιατόρια έχουν βανδαλιστεί, λεηλατηθεί και μερικές φορές καεί. Οι ιδιοκτήτες είναι θυμωμένοι, φοβισμένοι και απογοητευμένοι. Όμως πολλοί έχουν διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη στήριξη των διαδηλωτών, παρέχοντάς τους τρόφιμα, προμήθειες και δωρεές. Και παρόλο που ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των  διαδηλωτών που βαδίζουν κάθε μέρα και των όσων λεηλατούν, άλλοι βλέπουν μια σαφή διαφορά.

Η Maria Acosta, 43 ετών, ιδιοκτήτης και χειριστής εννέα εστιατορίων McDonald’s στο Σαν Αντόνιο και στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας, σοκαρίστηκε από τη ζημιά που προκάλεσαν οι ληστές στο Σαν Αντόνιο και θέλησε να τροφοδοτήσει τους εθελοντές.

«Νιώθεις διάφορα για τον διαδηλωτή», είπε. «Έχουν μια φωνή που πρέπει να ακουστεί, και είναι ατυχές το γεγονός ότι το μήνυμα που προσπαθούν να βγάλουν πνίγεται από μερικά άτομα που προσπαθούν να κάνουν κακό».

Τόνισε  ότι εκατοντάδες εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών, εμφανίστηκαν το πρωί της Κυριακής για να καθαρίσουν τα σπασμένα γυαλιά και τα γκράφιτι. Με τη βοήθεια του αδελφού και της αδερφής της, η οποία κατέχει επίσης καταστήματα McDonald’s στην περιοχή, η Acosta συσκεύασε περίπου 800 μερίδες κοτομπουκιών, cheeseburgers και μήλων για να τους ταΐσει.

Καθώς η βία κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αξιωματικούς να χρησιμοποιούν μπαστούνια, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και λαστιχένιες σφαίρες σε διαδηλωτές, παρευρισκόμενους και δημοσιογράφους.

Λίγα τετράγωνα από όπου σκοτώθηκε ο Floyd στη Μινεάπολη, οι ιδιοκτήτες της Pimento Jamaican Kitchen ετοίμασαν σακούλες για τους διαδηλωτές που περιλάμβαναν κρίσιμα εφόδια για να προστατευθούν από τον κοροναϊό και από οποιαδήποτε μορφή βίας: γάντια, μάσκες προσώπου και ασπίδες προσώπου, σετ πλύσης ματιών, γάζες και άλλα είδη πρώτης βοήθειας.

Ορισμένα εστιατόρια έχουν παραμείνει σιωπηλά, δεν εκδίδουν δήλωση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πολλά έχουν δείξει υποστήριξη στις διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας hashtag και διάσημα αποσπάσματα για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ακτιβιστών στις κοινότητες τους.

Ο Fabian von Hauske, ιδιοκτήτης των Contra και Wildair στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του, έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα 20.000 δολάρια για τα Minnesota Freedom Fund, Reclaim the Block, Brooklyn Community Bail Fund, Black Visions Collective και το κλαμπ πολιτισμού δικαιοσύνης και αναπηρίας.

Άλλοι ιδιοκτήτες, ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες, ανησυχούσαν για την ασφάλεια των υπαλλήλων και των γευμάτων τους. Ο Mathew Nelson, ιδιοκτήτης του Mangos Caribbean Restaurant, στην Ατλάντα, έψαχνε εκείνους που είχαν χαθεί όταν τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, έκλεισε καλώντας αυτοκίνητα της Uber για τους υπαλλήλους του.«Υποστηρίζω τη διαμαρτυρία, αλλά δεν υποστηρίζω ταραχές και βία», είπε ο Νέλσον, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να συλλαμβάνονται έξω από το εστιατόριο του.

Μετά τις διαδηλώσεις στην Ατλάντα την Παρασκευή, ο  Michael Davis , γενικός διευθυντής του BQE Restaurant and Lounge, είπε ότι οι άνθρωποι φοβόντουσαν να βγουν έξω. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας είναι Αφροαμερικανοί και έγχρωμοι», είπε. «Δεν θέλουμε να βγούμε εξαιτίας του ιού και τώρα δεν θέλουμε να βγούμε εξαιτίας της βαρβαρότητας της αστυνομίας».

Μετά από μήνες lockdown και με το ξαφνικό άνοιγμα σε πολλές πόλεις, τα εστιατόρια ήρθαν τώρα αντιμέτωπα με τα ταχέως μεταβαλλόμενα προγράμματα απαγόρευσης κυκλοφορίας, εκτός από το κλείσιμο των μέσων μαζικής μεταφοράς, πολλές γειτονιές περιπολούνται τώρα από την Εθνική Φρουρά.

Πίσω στο κέντρο του Λος Άντζελες, αφού ολοκλήρωσε την αλλαγή στα παράθυρά του, ο κ. Centeno έλεγξε το πρόγραμμα διαδρομών διαμαρτυρίας ενάντια στις απαγορεύσεις της πόλης. Ήξερε ότι μερικοί από τους υπαλλήλους του μπορεί να είναι μεταξύ των διαδηλωτών, κρατώντας ταμπέλες, γονατίζοντας μπροστά στα οδοφράγματα της αστυνομίας, τρέχοντας από δακρυγόνα, απελπισμένοι να ακουστούν. «Προς το παρόν το ασφαλέστερο πράγμα είναι να μείνεις κλειστός», είπε. «Αλλά θα δούμε πώς φαίνεται το αύριο.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα