Top

Τα τελευταία δεδομένα για τον κορονοϊό στη χώρα μας

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα

Parallaxi
τα-τελευταία-δεδομένα-για-τον-κορονοϊ-652340
Parallaxi

corona

Χθες, δηλώθηκαν 156 επιπλέον κρούσματα και 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν μόλις 3 περιστατικά.

Κατέληξε 49χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Ακόμη ένας ασθενής κατέληξε σήμερα λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 49χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 49χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 290.

Δερμιτζάκης: Οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη αν τα παιδιά δε φορούν μάσκα στο σχολείο

Την άποψη ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», δήλωσε ο καθηγητής. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι υπάρχουν δύο ομάδες. Οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιος που δεν αντιμετωπίζχουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

Σχολιάζοντας τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200 τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς θα πρέπει να μειωθούν σε μικρό διψήφιο αριθμό, ωστόσο δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία. «Πάμε σε μικρή αποκλιμάκωση, αλλά θα ήθελα να είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη.

Κοντοζαμάνης: Θωρακίζουμε το ΕΣΥ με νέες προσλήψεις

Απάντηση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη προσλήψεων στο ΕΣΥ λόγω του νέου κορονοϊού, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στη δημόσια υγεία. Μας λέγατε “που είναι” οι προσλήψεις των επικουρικών γιατρών, όταν εμείς από τις 2.000 προγραμματισμένες προλήψεις φτάσαμε τις 6.113 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο σύστημα Υγείας είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Σημείωσε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις επικουρικών, δηλαδή με “προσωρινές λύσεις” και όχι μόνιμες.

Ακολούθως, ο κ. Κοντοζαμάνης παρέθεσε στοιχεία για το προσωπικό των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας που ανήλθε, από 91.461 άτομα τον Μάιο του 2019 σε 97.132 άτομα τον Μάιο του 2020.

Ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.203 γιατρών σε μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού, συν 400 θέσεις που προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες. Εξ αυτών, πρόσθεσε, οι 200 θα διατεθούν για την κάλυψη θέσεων στις ΜΕΘ που δημιουργεί η κυβέρνηση, “προκειμένου να αυξήσουμε τον συνολικό διαθέσιμο αριθμό κλινών στη χώρα”.

Είπε επίσης ότι 1.116 θέσεις λοιπού προσωπικού, ολοκληρώνονται -μέσω ΑΣΕΠ- εντός Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ανέφερε ότι εντός Σεπτεμβρίου ξεκινά η ειδίκευση 2.250 νοσηλευτών την οποία χαρακτήρισε ως “μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ: Οι νοσηλευτές μας θα εξειδικεύονται, και η πλειονότητά τους, οι 1.600, θα κατευθυνθούν στις ΜΕΘ. Έτσι θωρακίζουμε το ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη του κορονοϊού” είπε ο υφυπουργός Υγείας και συνέχισε: “Όπως τα καταφέραμε στην αρχή, όπως τα καταφέραμε έως τώρα, έτσι, η μάχη που έχουμε μπροστά μας, θα είναι νικηφόρα”. Τέλος, τόνισε ότι “είναι μεγάλη ευκαιρία η παρακαταθήκη που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής, να μείνει στο ΕΣΥ, και να προχωρήσουμε ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών”.

Μυτιλήνη: Στα 24 ανέρχονται έως τώρα τα βεβαιωμένα κρούσματα στο ΚΥΤ της Μόριας

Σε 24 ανέρχονται, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τα βεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της νόσου του κορονοϊού στον καταυλισμό των προσφύγων και των άλλων αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1600 δειγμάτων σε σύνολο 2000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για ασυμπτωματικούς έχουν εντοπιστεί και έχουν μπει σε καραντίνα ενώ ξεκίνησε και η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Ήδη σε χώρο που έχει διαμορφωθεί για καραντίνα φιλοξενούνται περί τους 80 αιτούντες άσυλο, συγγενικά πρόσωπα και στενές επαφές των θετικών στον κορονοϊό προσφύγων και μεταναστών.

Τρίκαλα: Κρούσματα κοροναϊού σε Γυμνάσιο και βρεφονηπιακό σταθμό – Στο σημείο ο ΕΟΔΥ

Ο κοροναϊός παραμένει στα Τρίκαλα καθώς τα νέα κρούσματα σε Γυμνάσιο και βρεφονηπιακό σταθμό προκαλούν ανησυχία.

Με απολύμανση και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, αντιμετωπίζονται τα κρούσματα κοροναϊού, σε εκπαιδευτικές μονάδες στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκε κρούσμα σε εργαζόμενο σε βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και σε ένα γυμνάσιο εντός της πόλης των Τρικάλων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη Λέσχη 97,6 το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου «ο Δήμος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με πιστή τήρηση των προβλεπομένων, των νόμων και των πρωτοκόλλων, έγινε ήδη από το πρωί της Τρίτης, απολύμανση στους χώρους του σχολείου και του βρεφονηπιακού σταθμού. Επίσης γίνεται πρόσθετη ιχνηλάτηση και ειδοποιήθηκαν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των δύο μονάδων».

Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα παραμείνει κλειστός για 14 ημέρες, ενώ και στο γυμνάσιο ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Με νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ θα τηρηθεί κάθε πρωτόκολλο σχετικά με τη λειτουργία των δύο μονάδων.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ακης Αναστασίου σύμφωνα με το trikalavoice.gr βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις δύο μονάδες, επιβλέποντας την υλοποίηση των εφαρμοζόμενων μέτρων. Ο Δήμος Τρικκαίων και οι υπηρεσίες του βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και ειδικά για τα σχολεία, συνεχίζεται η τήρηση όλων των μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους. Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, αντισηπτικά, συνεχής σχολαστική καθαριότητα, εργασίες στους περιβάλλοντες χώρους, συνθέτουν το φάσμα μέτρων για την ασφάλεια όλης της σχολικής κοινότητας.

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς εάν το παιδί τους νοσήσει από κορονοϊό

Συνολικά 14 ασθενείς με covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Δεκατέσσερις ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Ένας ασθενής βρίσκεται στη ΜΕΘ του ΠΓΝΛ.

Ο 65χρονος από την Αμαλιάπολη, δίνει τη μάχη κατά του κορονοϊού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για περισσότερο από ένα μήνα.

Στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται άλλοι με λιγότερο και άλλοι με περισσότερο σοβαρά συμπτώματα (ίνωση, πνευμονία). Από τους 14 νοσηλευόμενους, οι 10 είναι από την Καρδίτσα, οι 3 από τα Τρίκαλα και 1 -άνδρας 40 ετών- από τη Λάρισα.

Διασωληνωμένος 25χρονος στον Ευαγγελισμό

Ένας άνδρας 25 ετών από το Μπαγκλαντές βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο αναφοράς «Ευαγγελισμός» με κορονοϊό. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο νέος έχει υποκείμενα νοσήματα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το βράδυ της Κυριακής πήγε μόνος του στο νοσηλευτικό ίδρυμα, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και χρειάστηκε διασωλήνωση. Σε υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Σε υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό έχουν τεθεί οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης.

Θεσσαλονίκη: Αρνητική πρωτιά στη μη χρήση μάσκας – 206 πρόστιμα πανελλαδικά

Δύο συλλήψεις, 9 παραβάσεις καταστημάτων – ιδιωτικών επιχειρήσεων και 206 για μη χρήση μάσκας είναι ο απολογισμός των 49.711 αστυνομικών ελέγχων που έγιναν χθες, Δευτέρα. Oι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ:

Πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις και βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 565 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 47 άτομα.

1 παράβαση για λειτουργία καταστήματος μετά τις 24:00, με επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, την Τρίτη 11 Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 86 σχετικές παραβάσεις.

4 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας Passenger Locator Form από ταξιδιώτη. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 152 σχετικές παραβάσεις.

206 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης, ενώ επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 36 στη Θεσσαλονίκη, 34 στη Στερεά Ελλάδα, 27 στην Κεντρική Μακεδονία, 20 στο Βόρειο Αιγαίο, 19 στη Θεσσαλία, 13 στα Ιόνια Νησιά, 12 στην Κρήτη, 11 στην Πελοπόννησο, 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9 στην Ηπειρο, 7 στην Αττική, 7 στη Δυτική Ελλάδα και 2 στο Νότιο Αιγαίο.

Έλεγχοι και στις Κυκλάδες

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.057 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 13.045 πρόστιμα των 150 ευρώ και 12 των 300 ευρώ. Παράλληλα, στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν 32 έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λ.π, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε περιοχές – νησιά του αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος).

3 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, 2 στη Μαλακάσα και 1 στον Ελαιώνα

Τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα ήταν ο λόγος που τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες 3 φιλοξενούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό στο Σχιστό, 2 στη Μαλακάσα και 1 στον Ελαιώνα.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκαν χθες θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στα 17 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί από τον έλεγχο 1600 δειγμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ συνολικά τα δέιγματα που έχουν συγκεντρωθεί προς έλεγχο είναι 2000.

Στα κρούσματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο 40χρονος Σομαλός από τον οποίο ξεκίνησε η ιχνηλάτηση επαφών, αφότου βρέθηκε θετικός στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σε καραντίνα παραμένει το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου.

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά

Ανησυχία προκαλεί στο νομό Πέλλας η είδηση για τον εντοπισμό διψήφιων αριθμών κρουσμάτων σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο των Γιαννιτσών.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN πάνω από δέκα εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί, μετά τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Πλέον, ακολουθείται η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο χώρο του εργοστασίου.

Λαζανάς: «Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει ας μη φορέσει μάσκα»

Σύψας: Να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα – Αύξηση κρουσμάτων τον Νοέμβριο

Για έναν δύσκολο χειμώνα προειδοποιεί ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως ενδέχεται τα κρούσματα να αυξηθούν τέλος Νοεμβρίου, προσθέτοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο.

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος γιατί θα έχουμε 2 παράλληλες επιδημίες και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έντασή τους» είπε για τη συνύπαρξη κοροναϊού και εποχικής γρίπης, καλώντας τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για την τελευταία.

«Σαν κοινωνία πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο. Υπάρχει σύγχυση τι είναι το δεύτερο κύμα. Τον χειμώνα, τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε πιθανή αύξηση, θα έχουμε μία επανάκαμψη της επιδημίας, αυτό θα είναι το λεγόμενο δεύτερο ή τρίτο κύμα. Κανείς δεν ξέρει πόσο έντονο θα είναι. Ο ιός το καλοκαίρι μας διέψευσε» ανέφερε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης η οποία επιδεινώνει τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.

«Με ανησυχεί το κίνημα» είπε για τους αρνητές της μάσκας «είναι φοβερά επικίνδυνο, η επιδημία της παραπληροφόρησης είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία. Πρέπει να δίνουμε σωστή πληροφόρηση, να πείθουμε τους πάντες».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα το άνοιγμα των σχολείων «πιέζει τον δείκτη μετάδοσης επιδημίας, όμως η πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί». Κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους αν δουν έστω και ένα σύμπτωμα στο παιδί όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ, in.gr, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα