Ελλάδα

Τα θολά σημεία του δικτύου τρομοκρατών για το Ψυρρή και το ευχαριστώ από Ισραήλ, Μοσάντ

Δεν έχουν βρεθεί τα όπλα ή τα εκρηκτικά, με τα οποία θα χτυπούσαν τα εβραϊκά στέκια στην Αθήνα

Parallaxi
τα-θολά-σημεία-του-δικτύου-τρομοκρατώ-989694
Parallaxi

Σειρά του Netflix θυμίζει το χθεσινό «θρίλερ» που βγήκε στο «φως» με τρομοκρατική οργάνωση των 2 Πακιστανών που σχεδίαζε επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο «GOSTIJO» και στην εβραϊκή συναγωγή «Chabad of Athens», στην καρδιά της Αθήνας, στου Ψυρρή.

Στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός από τους Πακιστανούς, ο «αρχηγός» τους που μένει στο Ιράν και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία προσέφερε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για να «σπάσει» τον ιρανικό «πυρήνα» των τρομοκρατών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα γύρω από τον τρόπο δράσης των «δύο τρομοκρατών», οι οποίοι από τις συνομιλίες που είχαν με τον Ιρανό «εγκέφαλο» φαίνεται ότι ήταν… ανοργάνωτοι.

Και στα social media, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατόν να «χτυπήσουν», στο κέντρο της πρωτεύουσας, ισραηλινούς στόχους, αφού δεν είχαν ούτε όπλα, ούτε επίσημα έγγραφα για να κινούνται με άνεση.

Τα θολά σημεία, δε, της υπόθεσης πολλά.

Αρχικά, ασαφής παραμένει ο τρόπος που θα χτυπήσουν, καθώς δεν έχουν βρεθεί πειστήρια που θα δικαιολογούσαν την προπαρασκευή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μιλά για τρομοκράτες που είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και που μεθόδευαν πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι στον αέρα, καθώς δεν έχουν βρεθεί ουτε όπλα, ούτε εκρηκτικά, ούτε γενικώς τα μέσα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα πλήγμα.

Μάλιστα, χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες των «τρομοκρατών» που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τον 30χρονο εντολέα τους στο Ιράν: Αρχικά σχεδίαζαν επίθεση με δηλητηριώδη αέριο στο εστιατόριο στους Ψυρρή. Μετά τα σχέδια άλλαξαν και έψαχναν για εκρηκτικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ρωτούσαν τον εντολέα των επιθέσεων στο Ιράν πού θα βρουν όπλα καλάσνικοφ…

Θολός παραμένει ο τρόπος με τον οποίο στατολογήθηκαν οι δύο Πακιστανοί, και πώς θα δρούσαν μακριά από το ραντάρ της ΕΛΑΣ, αφού δεν διέθεταν ούτε άδεια παραμονής. Ακόμη και σε έναν απλό τροχονομικό έλεγχο ρουτίνας θα μπορούσαν να δουν οι αστυνομικοί ότι δεν είχαν χαρτιά και τη σχετική άδεια παραμονής… Πρόκειται για τακτική στρατολόγησης τρομοκρατών, που δεν συνάδει με το modus operandi ανά τον κόσμο.

Παρά τα θολά σημεία, ο υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έσπευσε να συγχαρεί όλους όσους συνέδραμαν στην υπόθεση.

«Οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους» είπε και σε μήνυμά του στο Facebook τόνισε πως «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου καθώς και η Μοσάντ απηύθυναν ευχαριστίες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδος, που απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εις βάρος ισραηλινών στόχων. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε δύο Πακιστανούς ιρανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο κέντρο της Αθήνας. Ένας από τους στόχους ήταν ένα εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή.

Το Ισραήλ και η Μοσάντ ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές για την εξάρθρωση τρομοκρατών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ τονίζεται ότι η υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες στην Ελλάδα «είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας».

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων

Την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων, ευχαριστεί μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

15.000 ευρώ για κάθε επιβεβαιωμένο στόχο

Σύμφωνα με τις διαρροές από την ΕΛΑΣ, οι δύο Πακιστανοί, ηλικίας 27 και 29 χρονών, φέρονται να έπαιρναν εντολές -μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών που είχαν στα κινητά τους- από 30χρονο με «έδρα» το Ιράν.

Ο «Αρχηγός» για να τους στρατολογήσει τους, σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές Αρχές, είχε τάξει αμοιβές ύψους 15.000 ευρώ για κάθε επιβεβαιωμένο στόχο.

Οι ίδιοι με την σειρά τους προσπάθησαν να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, ανεπιτυχώς όμως, ενώ κατά την αστυνομική επιχείρηση προσήχθησαν και άλλοι ομοεθνείς τους για τους οποίους όμως δεν προέκυψε τίποτα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τα «καμπανάκια» άρχισαν να χτυπούν όταν από την παρακολούθησή τους προέκυψε ότι έκαναν κατόπτευση εβραϊκού εστιατορίου-συναγωγής στου Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας. Η επίθεση θα γινόταν σε ένα από τα κεντρικότερα, πιο πολυσύχναστα και πιο τουριστικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν συνομιλίες με τον 30χρονο εντολέα τους, ο οποίος φέρεται να τους ζητούσε επιτακτικά να επισπεύσουν την επίθεση στο εστιατόριο. Οι δύο Πακιστανοί γνώριζαν τον 30χρονο «εγκέφαλο» του δικτύου, καθώς κατάγονται από το ίδιο χωριό.

Από την έρευνα προέκυψε ότι αρχικά οι δυο τους σχεδίαζαν επίθεση με δηλητηριώδη αέριο στο εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί και ως συναγωγή Εβραίων. Στη συνέχεια, τα σχέδιά τους άλλαξαν και άρχισαν να σχεδιάζουν επίθεση με εκρηκτικά.

Επίσης, από τις παρακολουθήσεις των κινητών τους τηλεφώνων προέκυψε ότι σχεδίαζαν δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών που βρίσκονταν στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση είχε στόχο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, να περάσει το μήνυμα ότι «οι Εβραίοι δεν μπορούν να είναι πουθενά ασφαλείς».

Οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολουθούν εδώ και μήνες τη συγκεκριμένη υπόθεση και διαβίβασαν τις κρίσιμες πληροφορίες στην Αντιτρομοκρατική όταν έκριναν ότι πρέπει να γίνουν συλλήψεις πριν πραγματοποιηθεί κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει πολλές κατ’ οίκον έρευνες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οπλισμός.

Πηγή: ieidiseis.gr

Πηγή Εικόνας: Eurokinissi

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα