Διεθνή

Ταλιμπάν: Τέλος οι μαθήτριες και οι καθηγήτριες από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ

Καθηγητές παραιτούνται κατά δεκάδες από το Αφγανιστάν.

Parallaxi
ταλιμπάν-τέλος-οι-μαθήτριες-και-οι-καθ-816352
Parallaxi

Οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται πλέον να παρακολουθούν μαθήματα ή να εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, «μέχρι να δημιουργηθεί ένα ισλαμικό περιβάλλον», ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο νέος πρύτανης που διορίστηκε από τους Ταλιμπάν, σε μια ακόμα κίνηση που αποκλείει τις γυναίκες του Αφγανιστάν από τη δημόσια ζωή.

«Όσο το πραγματικό ισλαμικό περιβάλλον δεν προβλέπεται για όλους, δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να έρχονται στα πανεπιστήμια ή να εργάζονται. Πρώτα το Ισλάμ», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ασράφ Γκαϊράτ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γκαϊράτ έγραψε στο Twitter στα Παστού ότι το πανεπιστήμιο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να φιλοξενήσει φοιτήτριες, αλλά δεν είπε πότε θα ολοκληρωθεί.

«Λόγω της έλλειψης γυναικών καθηγητών, εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο για τους άνδρες λέκτορες να μπορούν να διδάσκουν φοιτήτριες πίσω από μια κουρτίνα στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ισλαμικό περιβάλλον για να παρακολουθούν μαθήματα οι φοιτήτριες» έγραψε.

Ο διορισμός του ως πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν αντιμετωπίστηκε με θύελλα κριτικών για την έλλειψη προσόντων του. Ο Γκαϊράτ αντέκρουσε αυτές τις εκτιμήσεις στο Twitter, λέγοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του «πλήρως καταρτισμένο για να κατέχει αυτή τη θέση».

Επίσης, παρουσίασε το όραμά του για το ίδρυμα την Τρίτη, λέγοντας ότι στόχος του Πανεπιστημίου της Καμπούλ είναι να γίνει ένας κόμβος για «όλους τους πραγματικούς μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν, να ερευνήσουν και να μελετήσουν», αλλά και να «εξισλαμιστεί η σύγχρονη επιστήμη».

«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι θα υποδεχτούμε φιλο-μουσουλμάνους μελετητές και φοιτητές για να επωφεληθούν από ένα πραγματικό ισλαμικό περιβάλλον», έγραψε στο Twitter.

Οι Ταλιμπάν, που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, αλλά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την εξουσία με τη «βοήθεια» επιχείρησης των ΗΠΑ, αντιμετώπισαν ιστορικά τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ασκώντας τους βία, υποβάλλοντάς τες σε αναγκαστικούς γάμους και μια σχεδόν αόρατη παρουσία στη χώρα.

Αφού ανέκτησαν την πρωτεύουσα, την Καμπούλ, τον Αύγουστο, η ηγεσία των Ταλιμπάν ισχυρίστηκε ότι δεν θα επιβάλει τέτοιες συνθήκες ξανά στη ζωή των γυναικών. Αλλά αυτές οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Η απουσία γυναικών εκπροσώπων από τη νεοσύστατη προσωρινή κυβέρνησή τους και η σχεδόν εν μία νυκτί εξαφάνιση τους από τους δρόμους της χώρας έχει οδηγήσει σε μεγάλες ανησυχίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια για τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Οι «αγωνιστές» διέταξαν σε ορισμένες περιπτώσεις τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους και όταν μια ομάδα γυναικών διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν τους χτύπησαν με μαστίγια και ράβδους.

Μέχρι στιγμής επιτρέπεται στις γυναίκες να συνεχίσουν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή για τον διαχωρισμό των φύλων στις τάξεις και είπαν ότι οι φοιτήτριες, οι λέκτορες και οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν χιτζάμπ σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου της Σαρία από την ομάδα.

Καθηγητές παραιτούνται κατά δεκάδες

Την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον 70 λέκτορες και καθηγητές παραιτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science.

Δεκάδες ακόμα μέλη του διδακτικού προσωπικού απειλούν να παραιτηθούν αν δεν ανακληθεί απόφαση με την οποία διορίστηκε μαχητής των Ταλιμπάν ως πρύτανης στο πανεπιστήμιο την περασμένη εβδομάδα.

Αβέβαιο είναι το μέλλον και για δύο άλλα πανεπιστήμια τη χώρας, στο Κανταχάρ και στην Πακτιά, όπου διορίστηκαν ως πρυτάνεις δύο μουλάδες. Μουλάς είναι εξάλλου και ο νέος υπουργός Παιδείας.

«Σύντομα θα δούμε την πλήρη κατάρρευση όλων των πανεπιστημίων» προειδοποιεί ο Σαχέμπ Παγιάμπ, τέως αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 200 από τους 825 εργαζομένους του Πανεπιστημίου της Καμπούλ έχουν ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και πολλοί ακόμα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, ειδικά αν οι Ταλιμπάν εφαρμόσουν την απόφασή τους να μειώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο μισό.

Πληροφορίες: CNN / in.gr

Οι Ταλιμπάν επαναφέρουν εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα