Διεθνή

Η Τεχεράνη κάλεσε τον Τραμπ να αποφύγει την «παγίδα» του Ισραήλ και να μην ξεκινήσει πόλεμο

Διαβάστε αναλυτικά.

Parallaxi
η-τεχεράνη-κάλεσε-τον-τραμπ-να-αποφύγε-585467
Parallaxi

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε χθες Σάββατο τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην “πέσει στην παγίδα” ενός φερόμενου ισραηλινού σχεδίου να προκληθεί πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μέσω επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο Ζαρίφ απηύθυνε την έκκληση αυτή την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί σε αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές για τις συχνές επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώνονται εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, περιλαμβανομένης μίας κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Καμία γνωστή φιλοϊρανική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

“Νέες πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι Ισραηλινοί προβοκάτορες σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, φέρνοντας τον απερχόμενο Τραμπ σε αδιέξοδο με ένα ψεύτικο casus belli”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

“Πρόσεξε την παγίδα @realDonaldTrump. Οποιοδήποτε πυροτέχνημα θα έχει άσχημες επιπτώσεις”, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε χθες ότι το Ιράν θα απαντήσει “σε οποιαδήποτε ενέργεια του εχθρού”.

“Θα απαντήσουμε με την ίδια ισχύ (…) σε οποιαδήποτε ενέργεια του εχθρού εναντίον μας”, υπογράμμισε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ οξύνθηκε καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Το Ιράν είχε τότε απαντήσει εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον ιρακινών βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στα τέλη Νοεμβρίου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναπτύχθηκε στον Κόλπο και δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πέταξαν πάνω από την περιοχή στις 10 Δεκεμβρίου, σε μια επίδειξη δύναμης.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ έχει ζητήσει την επιστροφή του αεροπλανοφόρου, ένα μήνυμα “αποκλιμάκωσης” προς την Τεχεράνη προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο.

Την Πέμπτη ο Ζαρίφ κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επιζητεί να βρει “μια πρόφαση” για να ξεκινήσει “έναν πόλεμο” πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα