Αθλητισμός

Τελικός κυπέλλου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αποψινό ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός

Λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν γνώριζες και μίνι αναδρομές.

Parallaxi
τελικός-κυπέλλου-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρ-763053
Parallaxi

Ξεκινά εντός ολίγων ωρών ο μεγάλος αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Αθήνα για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι, το ματς αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00.

Προτού απολαύσουμε, ωστόσο, τον αγώνα, αξίζει να δούμε τι δήλωσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης με αφορμή το γεγονός, πρόσθετες πληροφορίες για την αποψινή αναμέτρηση και σύντομες αναδρομές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ανακοίνωση Ζαγοράκη ενόψει του μεγάλου τελικού:

Φίλες και φίλοι,

Η Ε.Π.Ο. υποδέχεται στο Ο.Α.Κ.Α. τους φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας 2021, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, στους οποίους μεταφέρω, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την πορεία και την πρόκρισή τους στον τελικό.

Θα ήταν χαρά μου να καλωσορίσω στο γήπεδο και τους φιλάθλους των δύο ομάδων, αλλά δυστυχώς οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί η επιθυμία μας για επιστροφή του ποδοσφαίρου στην κανονικότητα.

Ωστόσο, απόψε είμαστε στο Ο.Α.Κ.Α. αποδεικνύοντας εμπράκτως -και όντας όλοι μαζί, σαν μια ομάδα- ότι το ποδόσφαιρο άντεξε τη λαίλαπα της πανδημίας, επιβίωσε, είναι εδώ και μάλιστα όπως εμείς θέλουμε να το βλέπουμε: μέσα από τα άδολα παιδικά βλέμματα.

«Το ποδόσφαιρο μέσα από τα μάτια των παιδιών» Το κεντρικό σύνθημα που στέλνουμε σήμερα στην κοινωνία είναι καθαρό και ενθουσιώδες, όπως ακριβώς δύο παιδικά μάτια που αντικρύζουν μια καινούργια μπάλα. Απόψε επικοινωνούμε τις θεμελιώδεις αξίες του ποδοσφαίρου και θυμίζουμε ότι αυτό ποτέ δεν θα πάψει να είναι, πριν και πάνω απ’ όλα, ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που ψυχαγωγεί, που διδάσκει, που είναι αγαθό για όλους και όχι προνόμιο για λίγους.

Ταυτόχρονα, η Ε.Π.Ο. τιμά σήμερα τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, για τις άοκνες προσπάθειές τους στη διάρκεια ενός πρωτοφανούς πολέμου της ανθρωπότητας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Για τη συγκινητική αφοσίωσή τους, για την ολοκληρωτική κατάθεση της ψυχής τους στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και της υψηλότερης ζώνης επικινδυνότητας. Τιμούμε τους ανθρώπους που υποκατέστησαν τους συγγενείς των απομονωμένων ασθενών, έγιναν η οικογένειά τους, η συντροφιά τους, το στήριγμά τους και η ελπίδα τους.

O τελικός Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ γίνεται θεματικός

Με κεντρικό μήνυμα «Το ποδόσφαιρο μέσα από τα μάτια των παιδιών» και σε σύνδεση και συνέχεια των πολλαπλών δράσεων και ανοιγμάτων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προς τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο τελικός Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ γίνεται θεματικός.

Μπορεί να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ και όλα να δείχνουν ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα η κοινωνία -άρα και το ποδόσφαιρο- επιστρέφουν στην κανονικότητα, ωστόσο ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος 2021, διεξάγεται με υγειονομικούς περιορισμούς.

Υπάρχει όμως ένα κομμάτι της κοινωνίας, το πιο όμορφο και αγνό, που θα «βρίσκεται» στο ΟΑΚΑ: πρόκειται για τα παιδιά, που αν και δεν θα είναι παρόντα δια της φυσικής τους παρουσίας, θα εκπροσωπηθούν μέσω μιας πρότυπης και πρωτότυπης δράσης στο πλαίσιο του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας: το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει ζωγραφιές παιδικής έμπνευσης.

Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς, λοιπόν, ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός αγώνας μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής!

Η προσπάθεια έχει ως στόχο να δώσει μία γεύση για τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια και κυρίως οι ψυχές των παιδιών αντιλαμβάνονται «τον βασιλιά των σπορ». Πόσο αυτός ο τρόπος διαφέρει από την προσέγγιση των ενήλικων για το ποδόσφαιρο και τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από αυτή την καθαρή ματιά;

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υλοποιεί με συνέπεια προγράμματα Grassroots  και έχει τοποθετηθεί στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης (gold medal) της UEFA για το σύνολο των εκπαιδευτικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών της δράσεων, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι το άθλημα προσφέρει και μια σειρά ωφελημάτων όπως η ομαδική συνεργασία, η κοινωνικοποίηση και η προσωπική ολοκλήρωση.

Τα προγράμματα Grassroots αφορούν κυρίως -αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά- στο παιδικό, σχολικό, ερασιτεχνικό και γυναικείο ποδόσφαιρο, στο ποδόσφαιρο για άτομα με ειδικές ανάγκες και στο ποδόσφαιρο για άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η δράση «το ποδόσφαιρο μέσα από τα μάτια των παιδιών» που υλοποιείται από την Ε.Π.Ο. τη βραδιά του τελικού, έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των δράσεων που προαναφέρθηκαν και να δώσει αυτή τη φορά βήμα στα παιδιά ώστε να εκφραστούν αυθόρμητα και με την ευαισθησία και την απλότητά τους να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο χαράς και αγάπης στο σπουδαιότερο, εντός συνόρων, ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς!

Η πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τον τελικό 
Πετυχαίνοντας δεκατρία γκολ και δίχως να καταγράψει ήττα έφτασε ο Ολυμπιακός στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν μετά την περσινή κατάκτηση στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Στην 6η φάση, οπότε εκκίνησε κατ’ ουσίαν το Κύπελλο εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τον Παναιτωλικό. Ήταν ανώτερος στους δύο αγώνες επικρατώντας με το ίδιο σκορ (3-0) στο πρώτο ματς στο Αγρίνιο (Μπρούμα 20΄, Βρουσάι 65΄, Σισέ 85΄) και στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη (Μασούρας 9΄, Κάιπερς 30΄, Ανδρούτσος 81΄).

Επόμενος αντίπαλος για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο εξαιρετικός φέτος Άρης. Το υπέρ τους 2-1 στον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη (Χασάν 1΄, 14΄ – Μπα 3΄ αυτ.) άφησε ανοιχτή την πρόκριση, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη ρεβάνς στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου οι κίτρινοι προηγήθηκαν 1-0 με εύστοχο πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα στο 54΄ και κρατούσαν την πρόκριση έως το 87΄, όταν ο Μπουχαλάκης ισοφάρισε και έδωσε στην ομάδα του την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Μία ακόμη ομάδα με εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα της φετινής Super League 1, τον ΠΑΣ Γιάννενα, συνάντησε ο Ολυμπιακός, στην ημιτελική φάση. Το 1-1 του πρώτου αγώνα στο γήπεδο των Ζωσιμάδων ναι μεν έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες, αλλά το γεγονός ότι οι Γιαννιώτες προηγήθηκαν με το πέναλτι του Εραμούσπε στο 45΄ και κρατούσαν το προβάδισμα ως το 73΄,  όταν και ισοφάρισε ο Χασάν, ανέδειξε για μια ακόμη φορά στη φετινή σεζόν τη δυναμική τους. Πάντως, στη ρεβάνς του Φαλήρου οι «ερυθρόλευκοι» επαλήθευσαν στην πράξη τον τίτλο του φαβορί. Με δύο γκολ του βασικού τους σκόρερ Ελ Αραμπί (26΄, 41΄) και ένα του Μπρούμα (57΄), αφού προηγουμένως (50΄) είχε μειώσει ο Καρτάλης, νίκησαν 3-1 και προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό. 6η Φάση Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-3 Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 3-0 Προημιτελική Φάση Ολυμπιακός-Άρης 2-1 Άρης-Ολυμπιακός 1-1 Ημιτελική Φάση ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1 Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

Η πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τον τελικό 

Σκοράροντας 16 φορές στους έξι αγώνες του έως τον τελικό, ο ΠΑΟΚ έφτασε να διεκδικεί το τρόπαιο για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία!

Στην έκτη φάση, η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε της Λάρισας με το ευρύ 5-0 στην Τούμπα και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση από την 1η αγωνιστική. Χαρακτηριστικό του αγώνα αυτού ήταν το χατ-τρικ του νεαρού διεθνούς Χρήστου Τζόλη (9΄, 23΄, 74΄). Ο Κρμέντσικ στο 47΄ και ο Ίνγκασον στο 55΄ πέτυχαν τα άλλα δύο γκολ του ΠΑΟΚ. Η ρεβάνς της Λάρισας είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, ωστόσο οι «ασπρόμαυροι» νίκησαν εκ νέου με 2-1  με γκολ των Τσιγγάρα 19΄, Κρμέντσικ 29΄. Η Λάρισα μείωσε με αυτογκόλ του Περέιρα στο 39΄.

Αντίπαλος των Θεσσαλονικέων στην προημιτελική φάση ήταν η Λαμία. Σε έναν ακόμη αγώνα στην Τούμπα πέτυχαν 5 γκολ, αν και δέχθηκαν δύο, ωστόσο αυτό το 5-2, με δύο γκολ από τον Τζόλη και από ένα των Σβαμπ, Ροντρίγο και Κρμέντσικ (Αντέτζο και Μπεχαράνο οι σκόρερ της Λαμίας), τους ήταν αρκετό για την πρόκριση, την οποία σφράγισαν με το 1-1 (Νινούα 14΄,  Τζέιμς 52΄) της ρεβάνς στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας.

Στην ημιτελική φάση προέκυψε ντέρμπι με την ΑΕΚ, την οποία ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σε τρεις τελικούς! Στο πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στο 90΄, το φάουλ του Μουργκ που κατέληξε στα δίχτυα του Τσιντώτα, έδωσε στον ΠΑΟΚ τη νίκη και το προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό. Στη ρεβάνς της Τούμπας επιβεβαιώθηκε αυτό που συχνά λένε οι προπονητές, ότι στους διπλούς αγώνες ο πρώτος δεν είναι παρά το α΄  ημίχρονο. Κι αυτό γιατί, ενώ το ματς ήταν στο 0-0 έως το 69΄, η ΑΕΚ προηγήθηκε σε εκείνο το σημείο με την κεφαλιά του Κώστα Γαλανόπουλου και έδειξε ότι μπορούσε να στείλει το ματς τουλάχιστον στην παράταση. Όμως ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή με τους Κρμέντσικ στο 84΄ και Ζίβκοβιτς στο 6ο λεπτό του έξτρα χρόνου και να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. 6η Φάση ΠΑΟΚ-Λάρισα 5-0 Λάρισα-ΠΑΟΚ 1-2 Προημιτελική Φάση ΠΑΟΚ-Λαμία 5-2 Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1 Ημιτελική Φάση ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1

Ήρωες στον τελικό

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν προσφέρει στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος ανεπανάληπτους τελικούς. Μπορεί το ποδοσφαιρικό θέαμα να μην ήταν πάντα το κύριο χαρακτηριστικό, ωστόσο η αγωνία και η ένταση είναι στοιχεία που υπάρχουν στους περισσότερους αγώνες ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» και τους «ασπρόμαυρους», για όποια διοργάνωση κι αν αναμετρώνται οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες.

Ο καθένας από τους εφτά τελικούς στους οποίους έχουν συναντηθεί έως τώρα οι φετινοί φιναλίστ είχε τους δικούς του πρωταγωνιστές. Από αυτούς τους αγώνες ξεχωρίζουν δύο, αυτός του 1974 και εκείνος του 1981. Νικητής το 1974 ο ΠΑΟΚ (2-2, 4-3 π.), στον πρώτο τελικό του θεσμού που κρίθηκε στα πέναλτι και το 1981 ο Ολυμπιακός (3-1). Στον τελικό του 1974, μεγάλος πρωταγωνιστής, ο ήρωας του ΠΑΟΚ, ήταν ο γκολκίπερ Γιάννης Στέφας. Το 1981 ο Τάκης Λεμονής πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και ήταν α αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη νίκη του Ολυμπιακού.

Ας θυμηθούμε τους δύο τελικούς και τους μεγάλους πρωταγωνιστές τους: 1974: Γιάννης Στέφας Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διέθεταν εξαιρετικές ομάδες τη δεκαετία του ’70. Άλλωστε, τα ‘70ies είναι η δεκαετία των μεγάλων ποδοσφαιριστών και προπονητών, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου. Οι ενδεκάδες των φιναλίστ του τελικού, ο οποίος διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 16 Ιουνίου του 1974, είναι ενδεικτικές:

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113′ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (95′ Αναστασιάδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Κρητικόπουλος, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης, Λοσάντα (55′ Καραβίτης, 105′ Παπαδημητρίου).

Ποτέ μια νίκη σε ομαδικό άθλημα δεν έρχεται από την απόδοση του ενός, ωστόσο κάποιος είναι περισσότερο καθοριστικός. Και σε αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα στα τεράστια ονόματα που διέθεταν οι αντίπαλοι, ξεχώρισε ο Κορίνθιος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Γιάννης Στέφας.

Ο Στέφας πραγματοποίησε πολλές δύσκολες αποκρούσεις στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση, με πιο καθοριστική αυτήν του 66ου λεπτού στο πέναλτι του Πέτρου Καραβίτη. Στον αγώνα αυτόν «άπλωσε» όλο το ταλέντο του και το βασικότερο προσόν που διέθετε ως τερματοφύλακας, τα εξαιρετικά ρεφλέξ, κρατώντας την ομάδα του όρθια σε κλασικές ευκαιρίες του αντιπάλου της, όντας εκείνος που οδήγησε τον τελικό στα πέναλτι και έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να πανηγυρίσει τη δεύτερη επιτυχία του στον θεσμό του Κυπέλλου, απέναντι στον πανίσχυρο Ολυμπιακό του Νίκου Γουλανδρή.

Ο Γιάννης Στέφας γεννήθηκε το 1949 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Κόρινθο. Από την τοπική ομάδα μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ το 1972 και έως το 1975 που έμεινε στον «Δικέφαλο του Βορρά», υπερασπίστηκε την εστία του σε 60 αγώνες. Από αυτούς, η κορυφαία στιγμή του με τον ΠΑΟΚ ήταν οπωσδήποτε η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1974. Το 1975 επέστρεψε στην Κόρινθο, με τη φανέλα της οποίας έκλεισε την καριέρα του το 1982. Έφυγε από τη ζωή το 2010 στα 61 του χρόνια, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. 1981: Τάκης Λεμονής Στις 21 Ιουνίου του 1981 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν στον 39ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το παιχνίδι διεξήχθη υπό το πένθος των τραγικών γεγονότων της «Θύρας 7» λίγους μήνες πριν και του θανάτου του σπουδαίου προπονητή του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ είκοσι μέρες νωρίτερα, ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη στον πάγκο της ομάδας του, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1980-81. Έτσι, ο ΠΑΟΚ πήγε στον τελικό με υπηρεσιακό προπονητή, τον αείμνηστο Αρίσταρχο Φουντουκίδη, παλαίμαχο αμυντικό του «Δικεφάλου του Βορρά».

Ο τελικός του 1981, ήταν ο πρώτος που καλύφθηκε σε έγχρωμη μετάδοση από την ελληνική -κρατική- τηλεόραση. Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 και κατέκτησε το νταμπλ. Ήταν άλλωστε το διάστημα της κυριαρχίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με διοικητικό ηγέτη τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά. Αντίστοιχα στον ΠΑΟΚ δέσποζε βεβαίως το όνομα του ιστορικού προέδρου Γιώργου Παντελάκη.

Από τη σχετική μετριότητα του αγώνα, ξεχώρισε μία μορφή: αυτή του Tάκη Λεμονή, ο οποίος ήταν ο ηγέτης της ομάδας του εκείνη τη βραδιά και με εντυπωσιακές ενέργειες την οδήγησε στη νίκη. Ο Λεμονής, ο οποίος έχει τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού πέρα από ιδιαίτερα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής έχει διαγράψει και πολύ αξιόλογη πορεία ως προπονητής, η οποία επίσης συνδέεται με τον Ολυμπιακό, ήταν εκείνο το βράδυ ασταμάτητος. Στον τελικό του 1981 ήταν ο κορυφαίος και αναδείχθηκε σε αυτό που τα τελευταία χρόνια αποκαλούμε MVP.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αττικό Κολωνού και πήρε μετεγγραφή για τον Ολυμπιακό το 1978. Στα 9 χρόνια που αγωνίστηκε για τους ερυθρόλευκους κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1980, ΄81, ΄82, ΄83, ΄87) και το Κύπελλο του 1981, χρονιά που ο Ολυμπιακός έκανε το νταμπλ. Αγωνίστηκε ακόμη στον Λεβαδειακό και στον Πανιώνιο. Ως προπονητής έχει εργαστεί σε Ολυμπιακό, Καλλιθέα, Ξάνθη, Πανιώνιο, Παναιτωλικό, Λεβαδειακό, Ομόνοια Λευκωσίας και ΑΠΟΕΛ.

Όλοι οι Κυπελλούχοι
Ο πρώτος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου 1931 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αντίπαλοι ήταν η ΑΕΚ και ο Άρης και νικήτρια η ΑΕΚ με 5-3.

Τις περισσότερες κατακτήσεις στη διοργάνωση έχει ο Ολυμπιακός (28) και διψήφιο αριθμό τίτλων έχουν, κατά σειρά, ο Παναθηναϊκός (18) και η ΑΕΚ (15). Έξι φορές έχει αναδειχτεί νικητής ο ΠΑΟΚ, από δύο ο Πανιώνιος και η Λάρισα και από μία φορά κατέκτησαν το τρόπαιο ο Άρης, ο Ηρακλής, ο ΟΦΗ, ο Εθνικός και η Καστοριά. Η «χρυσή» λίστα των τελικών και των νικητών τους: 1932: ΑΕΚ-Αρης 5-3 1933: Εθνικός-Αρης 2-2, 2-1 1939: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1 1940: Παναθηναϊκός-Αρης 3-1 1947: Ολυμπιακός-Ηρακλής 5-0 1948: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 1949: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-0, 2-1 1950: ΑΕΚ-Αρης 4-0 1951: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0 1952: Ολυμπιακός-Πανιώνιος 2-2, 2-0 1953: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-2 1954: Ολυμπιακός-Δόξα Δράμας 2-0 1955: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0 1956: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 1957: Ολυμπιακός-Ηρακλής 2-0 1958: Ολυμπιακός-Δόξα Δράμας 5-1 1959: Ολυμπιακός-Δόξα Δράμας 2-1 1960: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1, 3-0 1961: Ολυμπιακός-Πανιώνιος 3-0 1962: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (διεκόπη στο 113΄ λόγω σκότους, 0-0) 1963: Ολυμπιακός-Πιερικός 3-0 1964: Το Κύπελλο απονεμήθηκε στην ΑΕΚ με απόφαση της ΕΠΟ 1965: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 1966: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-0 χωρίς αγώνα 1967: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 1-0 1968: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 1969: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (το Κύπελλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός με κλήρωση) 1970: Άρης-ΠΑΟΚ 1-0 1971: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1 1972: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1 1973: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0 1974: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-2, στα πέναλτι 4-3 1975: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 1976: Ηρακλής-Ολυμπιακός 4-4, στα πέναλτι 6-5 1977: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1 1978: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 1979: Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-1 1980: Καστοριά-Ηρακλής 5-2 1981: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1 1982: Παναθηναϊκός-Λάρισα 1-0 1983: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 1984: Παναθηναϊκός-Λάρισα 2-0 1985: Λάρισα-ΠΑΟΚ 4-1 1986: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 4-0 1987: ΟΦΗ-Ηρακλής 1-1, στα πέναλτι 3-1 1988: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2, στα πέναλτι 4-3 1989: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 3-1 1990: Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-2 1991: Αθηναϊκός-Παναθηναϊκός 0-3, Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός 2-1 1992: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 1993: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 1994: Παναθηναϊκός ΑΕΚ 3-3, στα πέναλτι 4-2 1995: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 1996: ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 7-1 1997: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-0, στα πέναλτι 5-3 1998: Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-0 1999: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-0 2000: ΑΕΚ-Ιωνικός 3-0 2001: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-2 2002: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 2003: ΠΑΟΚ-Αρης 1-0 2004: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-1 2005: Ολυμπιακός-Αρης 3-0 2006: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 2007: Παναθηναϊκός-Λάρισα 1-2 2008: Ολυμπιακός-Αρης 2-0 2009: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4, στα πέναλτι 14-15 2010: Παναθηναϊκός-Αρης 1-0 2011: Ατρόμητος-ΑΕΚ 0-3 2012: Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2 2013: Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 1-3 2014: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 4-1 2015: Ολυμπιακός-SKODA Ξάνθη 3-1 2016: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2 2017: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 2018: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2 2019: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 2020: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1

Πηγή: ΕΠΟ

ΠΑΟΚ: Οι τελικοί κόντρα στον Ολυμπιακό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα