Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Οργή από τους γονείς των θυμάτων, συγκλονίζουν οι διασώστες

Δεν έχουν πάρει ούτε ένα έγγραφο στα χέρια τους από τη δικογραφία, 10 μέρες μετά την τραγωδία

Parallaxi
τέμπη-νέο-βίντεο-ντοκουμέντο-οργή-απ-981213
Parallaxi

Τη στιγμή που οι “πληγές” του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη παραμένουν ακόμη ανοιχτές, ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση, αποτυπώνει την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατούσε στο σημείο.

Στο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, το σκηνικό που επικρατεί είναι χαοτικό. Επιβάτες που κατάφεραν να διασωθούν, σαστισμένοι τηλεφωνούν στις Αρχές για να ενημερώσουν για τη σύγκρουση, ενώ βρίσκονται μια ανάσα από τις φλόγες που προκάλεσε η έκρηξη.

“Αδειάστε, αδειάστε…”, ακούγεται ένας άνθρωπος στο βάθος, ενώ τα συντρίμμια τυλίγονται στις φλόγες.

Συγκλονίζουν διασώστες που βρέθηκαν στα Τέμπη: “Λυγίσαμε όλοι όταν βγάλαμε ένα καροτσάκι και ένα πορτ μπεμπέ”Τα όσα αντίκρισαν όταν βρέθηκαν στο σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη περιγράφουν διασώστες καθώς πλέον έχουν περάσει οκτώ ημέρες από την τραγωδία.

Η Κατερίνα Γιάσλα, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, περιέγραψε στο MEGA τις ώρες εκείνες που εντόπιζαν τους νεκρούς επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

«Φτάσαμε στο σημείο στη 01:00 το βράδυ, το σημείο ήταν σαν βομβαρδισμένο. Ότι χειρότερο έχουμε δει μέχρι τώρα, κάτι παρόμοιο δεν είχα ζήσει» διηγήθηκε.

«Η φωτιά μόλις είχε σβήσει και είχαν ξεκινήσει να βγάζουν τα θύματα. Οι ζωντανοί είχαν φύγει πολύ γρήγορα.» θυμάται ενώ επεσήμανε πως «οι εικόνες είναι σκληρές, δεν περιγράφονται με λόγια».

«Τα περισσότερα θύματα ήταν στα μπροστά βαγόνια, που είχαν τη μεγαλύτερη ζημιά. Τα περισσότερα θύματα ήταν μέσα στο βαγόνι, αλλά και έξω, αφού είχαν εκτοξευτεί από τα παράθυρα. Εμείς βγάλαμε μόνο θύματα, οι ζωντανοί είχαν μεταφερθεί πιο πριν.» συνέχισε.

Όπως εξήγησε, «στη κατάσταση που τους βρήκαμε τους ανθρώπους δεν γνωρίζουμε πως πέθαναν, τα κορμιά που βγάλαμε ήταν καμένα και κάποια διαμελισμένα».

Αναφορικά με τις εικόνες που θα χαραχτούν, όπως είπε, για πάντα στη μνήμη της, σημείωσε: «Είναι τόσο έντονες όλες οι εικόνες… Το πιο έντονο για μένα ήταν τη δεύτερη μέρα κάποια στιγμή που βγάζαμε τα πράγματα των ανθρώπων που υπήρχαν εκεί μέσα. Μαζί με το καροτσάκι και ένα πορτ μπεμπέ από ένα μωρό, εκεί λυγίσαμε όλοι.»

«Είναι λυπηρό εν έτη 2023 να ζούμε τέτοιες καταστάσεις. Και χωρίς να υπάρχει εμπόλεμη ζώνη.» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Κραυγή απόγνωσης προς τη Δικαιοσύνη από τους γονείς των θυμάτων στα Τέμπη

Σε απόγνωση οι γονείς, που όχι μόνο έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, αλλά δεν έχουν καταφέρει, 10 μέρες μετά, να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, για να ασκήσουν τα δικαιώματα τους στο πλαίσιο της ανάκρισης, που διενεργείται από την ανακρίτρια Λάρισας κ. Σούρλα.

Ειδικότερα, δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς των οικογενειών, που έχασαν τα παιδιά και τους αγαπημένους τους στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, καθώς ακόμη και η Δικαιοσύνη τους γυρίζει την πλάτη.

Δέκα μέρες μετά κι ενώ σήμερα αναμένεται η δικογραφία να αλλάξει χέρια, καθώς το πιθανότερο είναι να ανατεθεί η έρευνα σε ειδικό εφέτη ανακριτή, οικογένειες θυμάτων δεν έχουν λάβει ούτε ένα έγγραφο της υπόθεσης, που αφορά την έρευνα για το δυστύχημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους.

Μέσα στον πόνο και τον σπαραγμό τους, οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο τρένο – φέρετρο, διαπιστώνουν με απελπισία τραγικές ελλείψεις στην ανάκριση, όπως ότι, δεν έχει γίνει κατάσχεση και παράδοση στις δικαστικές αρχές όλων των εγγράφων των αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train, που βρίσκονται στην Αθήνα και σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου, τους κανόνες ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου και το προσωπικό, καθώς και την κατάσχεση οποιουδήποτε άλλου κρίσιμου εγγράφου για τη διερεύνηση της ουσιαστικής αλήθειας της υπόθεσης ως προς τις συνθήκες τέλεσης!

Όσα λένε οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων

Οι συνήγοροι, που εκπροσωπούν γονείς παιδιών, που χάθηκαν στις σιδερένιες λάμες του τρένο, χτύπησαν και ξαναχτύπησαν την πόρτα της ανακρίτριας, ζητώντας τα έγγραφα, που δικαιούνται, για να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην υποστήριξη της κατηγορίας, αλλά έφυγαν άπρακτοι, καθώς η κ. Σούρλα επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν τους τα έδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι οικογενειών θυμάτων, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον Προϊστάμενο Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, που εποπτεύει την ανάκριση, ζητώντας την παρέμβαση του, για να πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας.

Στο αίτημα τους επισημαίνουν «πόσο αναίτια και υπέρμετρα δυσχεραίνεται η άσκηση των δικαιωμάτων τους», καθώς, όπως αναφέρουν «παρακωλύεται η δυνατότητα τους να υποβάλλουν καίρια αιτήματα, να συμμετέχουν στις διενεργούμενες ανακριτικές πράξεις προς την κατεύθυνση της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας».

Και καταλήγουν με μια τραγική εξοργιστική διαπίστωση:

«Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, παρότι δεν μας έχουν χορηγηθεί ακόμη αντίγραφα, τμήματα του ανακριτικού υλικού της δικογραφίας, δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ηλεκτρονικα Μέσα ευρείας κυκλοφορίας, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητα παράνομο».

Επιζών τραγωδίας στα Τέμπη: “Οκτώ μέρες δε με έχει καλέσει κανείς” – Το μόνο υποτιμητικό τηλεφώνημα απ’ τη Hellenic Train

Να αποδοθούν ευθύνες για τους νεκρούς συμφοιτητές τους και όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών ζητούν οι φοιτητές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξανδρος Μουτσιάνος, φοιτητής στην Αθήνα και επιζών από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, μίλησε στην ΕΡΤ3 περιγράφοντας τα όσα έζησε από τη μέρα του δυστυχήματος μέχρι σήμερα. «Έχουμε χάσει παιδιά από την περιοχή μου, εγώ μένω στο Πανόραμα και -σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι- το μετά ήταν πολύ πιο δυστυχές απ’ την ίδια εκείνη τη στιγμή. Λόγω της αδρεναλίνης, η ταραχή δεν ήταν τόσο μεγάλη εκείνη τη στιγμή σε σχέση με το μετά και όλα αυτά, που ακούμε και γίνονται μετά από αυτό το δράμα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη θλίψη των ανθρώπων αυτών, που χάθηκαν όταν στις ειδήσεις ακούγονται συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες δηλώσεις και μάλιστα από στελέχη της κυβέρνησης . Εμάς μας φαίνεται ντροπή αυτό το πράγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, δεν μπορεί να φανταστεί τη θλίψη των ανθρώπων, στους οποίους «δεν δίνει κανένας, καμία μα καμία σημασία». «Αυτή τη στιγμή, όχι από την κυβέρνηση, ούτε από την ίδια την εταιρία, κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Το διαβεβαιώνω εγώ γιατί εμένα δε με έχει καλέσει κανένας και έχουν περάσει οκτώ μέρες απ’ το δυστύχημα. Έχω λάβει μόνο ένα τηλεφώνημα απ’ τη Hellenic Train, το οποίο ήταν ειρωνικό τουλάχιστον. Το τηλεφώνημα αυτό ενημέρωνε απλά ότι σε περίπτωση, που έχετε χάσει αποσκευές, να ξέρετε ότι οι αποσκευές βρίσκονται στο ΑΤ Ευαγγελισμού και να σας δώσουμε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων, είπε ότι στο βαγόνι που επέβαινε την αντιλήφθηκαν σαν τρακάρισμα. «Στην αρχή εμείς το ζήσαμε σαν μία τράκα, είχαμε συνεχόμενες συγκρούσεις τη μία πίσω από την άλλη, ευτυχώς ήμασταν στο βαγόνι 7, δεν υπήρχαν μεγάλοι τραυματισμοί, υπήρχαν κάποια ανοιγμένα κεφάλια και κάποιοι πόνοι σε πλευρά, πόδια, διάφορα τέτοια. Ήμασταν μέσα στο τούνελ και από τη στιγμή, που βγήκαμε υπήρχε μία αναταραχή και καθίσαμε λίγο στο βαγόνι μέχρι να αρχίσει να γεμίζει καπνούς, δεν υπήρχε φωτιά μέσα στο δικό μας το βαγόνι και μετά βγήκαμε έξω, μέσα στο τούνελ και απ’ την μπροστά μεριά βλέπαμε μόνο κάπνα και δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε το χωράφι, που βλέπετε όλοι στις εικόνες, οι οποίες εμφανίζονται. Εμείς δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει χωράφι μετά και το τούνελ συνεχίζεται επ’ αορίστου», περιέγραψε.

«Δεν υπήρξε κανένα φρενάρισμα, το σημείο ήταν τυφλό και δεν υπήρχε κανένα φρενάρισμα, καμία κόρνα απλά ξεκίνησε να τρακάρει το τρένο και αισθανθήκαμε τις κρούσεις. Το τούνελ ήταν κατασκότεινο, ανοίξαμε φακούς από τα κινητά μας τηλέφωνα, από το ίδιο το βαγόνι το πώς κατεβήκαμε ήταν λίγο άγνωστο. Οι πόρτες ή άνοιξαν αυτόματα ή κάποιος τις άνοιξε. Μας ενημέρωσαν απ’ ότι κατάλαβα εγκλωβισμένοι από τα μπροστά βαγόνια, μας φώναζαν να φύγουμε γιατί το τρένο θα εκραγεί, αυτό μάλλον το προέβλεψαν επειδή υπήρχαν φωτιές στα δικά τους βαγόνια και κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να μας ωθούν προς την αντίθετη μεριά του τρένου, να συνεχίσουμε μέσα στο τούνελ για να φύγουμε μακριά από το τούνελ», συνέχισε ο Αλέξανδρος.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ/ ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα