Ελλάδα

Τέμπη: Ο εφέτης ανακριτής στέλνει τις κλήσεις για απολογία στους τρεις κατηγορούμενους

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για τα τρένα – Έρχονται ανακοινώσεις

Parallaxi
τέμπη-ο-εφέτης-ανακριτής-στέλνει-τις-κ-981217
Parallaxi

Τις κλήσεις για απολογία στους τρεις μέχρι τώρα κατηγορούμενους, δηλαδή τους δύο σταθμάρχες και τον επιθεωρητή, στέλνει σήμερα ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, συνεχίζοντας τις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή πιθανότατα σήμερα ή αύριο, ώστε να απολογηθούν εκ νέου, καθώς οι δικαστικές αρχές φαίνεται πως επιχειρούν να συλλέξουν νέα στοιχεία για την υπόθεση και να αναζητηθούν όλες οι ευθύνες.

Πρόκειται για κίνηση που αφορά τις νέες αρμοδιότητες του νέου ανακριτή, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση του δυστυχήματος, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις έρευνες σε όλα τα επίπεδα για την αναζήτηση όσων προσώπων εμπλέκονται στο δυστύχημα. Στο γραφείο του ανακριτή υπάρχει από χθες η ογκωδέστατη δικογραφία την οποία και μελετά, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση πολύπλοκη και με πολλούς παραμέτρους, τόσο για αίτια του δυστυχήματος όσο και την εμπλοκή προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση την εξέλιξη της έρευνας, είναι πιθανό να απολογηθεί και πάλι ο 59χρονος κατηγορούμενος σταθμάρχης που κρατείται στις φυλακές της Λάρισας, ενώ είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες διώξεις σε άλλα πρόσωπα.

Τέμπη: Στο «μικροσκόπιο» ειδικής υπηρεσίας το έγγραφο με τις σβησμένες βάρδιες

Σάλο είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες η αποκάλυψη ότι στο έγγραφο παράδοσης – παραλαβής των βαρδιών στον σταθμό Λαρίσης ήταν σβησμένη μία ώρα με μπλάνκο.

Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα από την ΕΡΤ, το συγκεκριμένο θέμα ερευνάται από ειδική υπηρεσία ώστε να βρεθεί τι υπάρχει γραμμένο από κάτω αλλά και ποιος το έγραψε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος σταθμάρχης υποστήριξε  στην απολογία του πως όταν τελειώνει τη βάρδια του ένας σταθμάρχης είναι υποχρεωμένος να υπογράψει και να παραδώσει το βιβλίο που έχουν στον επόμενο σταθμάρχη που έχει βάρδια.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ώρα παράδοσης και παραλαβής έχει σβηστεί με μπλάνκο. Η συγκεκριμένη κίνηση δημιουργεί ερωτήματα αν το μπλάνκο χρησιμοποιήθηκε για να διορθώσει κάποιος ένα λάθος που έκανε ή αν χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως από κάποιον για να αλλάξουν οι ώρες μετά το δυστύχημα για να αποκρύψουν κάποια στοιχεία.

Σε απολογία ο επιθεωρητής και οι δύο σταθμάρχες

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη αναμένεται να καλέσει για απολογία ο εφέτης ανακριτής τον επιθεωρητή του ΟΣΕ και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας στον σταθμό Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Την ίδια στιγμή, ανοίγουν όλοι οι φάκελοι με τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της τελευταίας 15ετίας, ενώ αύριο Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μετά την αυτοψία που έκανε τόσο στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, όσο και στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Ο εφέτης ανακριτής στον οποίο ανατέθηκε η δικαστική έρευνα, Σωτήρης Μπακαΐμης, αναλαμβάνει την έρευνα η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στους χειρισμούς του 59χρονου σταθμάρχη, αλλά θα επεκταθεί σε ανώτερα κλιμάκια και σε άλλα πεδία, καθώς η υπόθεση είναι πολυσύνθετη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εφέτης ανακριτής έχει παραλάβει το σύνολο της ογκοδέστατης δικογραφίας και τη μελετά, ενώ μία από τις πρώτες ανακριτικές του πράξεις θα είναι να καλέσει σε απολογία τους «3».

Αξίζει να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα, και ενώ η ανάκριση θα προχωρά, είναι πολύ πιθανό να έχουμε την άσκηση και νέων ποινικών διώξεων που θα αφορούν νέα πρόσωπα.

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για τα τρένα – Έρχονται ανακοινώσεις

Στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνουν σε λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεότερες εξελίξεις για τον σιδηρόδρομο, με κύρια προτεραιότητα την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου το συντομότερο αλλά με νέους «όρους ασφάλειας». Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη στο Μαξίμου (στις 12.30) με τη συμμετοχή βεβαίως του υπουργού Επικρατείας, μεταβατικού υπουργού Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη αλλά και παρουσία μεταξύ άλλων των μεταβατικών επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ (του Παναγιώτη Τερζάκη και του Χρήστου Παληού) και στελεχών της Hellenic Train.

Όλα δείχνουν ότι έρχονται ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα με αιχμή το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου, καθώς ο Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες έναν κύκλο συζήτησης με τους σιδηροδρομικούς. Το στοίχημα για το Μαξίμου είναι η ανάκτηση εμπιστοσύνης των πολιτών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται επανεκκίνηση σε τρεις φάσεις, από τις 22 Μαρτίου έως και το τέλος του μήνα. Τα οριστικά βήματα θα οριστικοποιηθούν στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι όσο περνούν οι ημέρες η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πιεστική, ιδίως σε ό,τι αφορά τα εμπορικά δρομολόγια.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα