Tεράστιο κέντρο καραντίνας κατασκευάζεται στο Πεκίνο – Αποκαλύψεις από την Γουχάν

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
tεράστιο-κέντρο-καραντίνας-κατασκευά-640504
Parallaxi
εικόνα: unsplash

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ιταλία-Covid-19: «Δώστε πιο γρήγορα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις περιφέρειες με περισσότερους κατοίκους και υψηλότερο ΑΕΠ», ζητά η αντιπρόεδρος της Λομβαρδίας. Οργισμένες οι αντιδράσεις

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε το αίτημα της Λετίτσια Μοράτι, αντιπροέδρου της περιφέρειας της Λομβαρδίας και πρώην δημάρχου του Μιλάνου, για πιο γρήγορη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού βάσει νέων κριτηρίων.

«Δώστε πιο γρήγορα τα εμβόλια στις περιφέρειες με περισσότερους κατοίκους, με τον μεγαλύτερο όγκο μετακινήσεων των πολιτών και οι οποίες συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στο ΑΕΠ της χώρας», δήλωσε η Μοράτι. Το αίτημά της έχει ως παραλήπτη τον Ντομένικο Αρκούρι, ο οποίος ορίσθηκε ειδικός επίτροπος για την διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού, από την κυβέρνηση Κόντε.

«Στην Ιταλία η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, με την εγγύηση του Συντάγματος, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ζουν οι πολίτες. Δεν πρόκειται για προνόμιο των πιο εύπορων», έγραψε στο Τwitter o Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα πρόσθεσε: «κάποιες ημέρες, όταν ξυπνάς, αποκαρδιώνεσαι. H χώρα σου διέρχεται μια δυσερμήνευτη κυβερνητική κρίση την λάθος στιγμή. Και την ίδια στιγμή, η περιφέρειά σου ζητά να δοθούν τα εμβόλια βάσει του ΑΕΠ».

To κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή στοχεύει προφανώς μόνο στο να αποσπάσει την προσοχή από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η Λομβαρδία στη συνολική διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού.

Το γραφείο της Λετίτσια Μοράτι, μετά από τις κριτικές που δέχθηκε η αντιπρόεδρος της Λομβαρδίας, με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η αναφορά στο ΑΕΠ δεν σχετίζεται με την ιδέα του πλούτου, αλλά με το αίτημα επιτάχυνσης της διαδικασίας διανομής του εμβολίου σε μια περιφέρεια πυκνοκατοικημένη, με πολλές επιχειρήσεις, η οποία είναι μια από τις κύριες οικονομικές ατμομηχανές της χώρας».

Σερβία-κορονοϊός: Ξεκινούν από σήμερα μαζικοί εμβολιασμοί με στόχο τα δέκα χιλιάδες άτομα ημερησίως

Η Σερβία εισέρχεται στην δεύτερη φάση των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνεδρίαση της κρατικής Επιτροπής αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων.

Όπως εξήγησε ο Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τους εμβολιασμούς των νοσοκομειακών και των τροφίμων γηροκομείων, που ξεκίνησαν στις 24 Δεκεμβρίου, αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, των μελών των σωμάτων ασφαλείας (στρατός- αστυνομία), των δημοσιογράφων όπως επίσης και των ευπαθών ομάδων του γενικού πληθυσμού που κατέθεσαν ηλεκτρονικά αίτηση εμβολιασμού. Αρχικός στόχος είναι να εμβολιάζονται σε καθημερινή βάση δέκα χιλιάδες άτομα και με προοπτική να ανέλθει σύντομα ο αριθμός αυτός στις τριάντα χιλιάδες, ανέφερε ο Βούτσιτς.

Στην συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι η Σερβία αύριο, Τετάρτη, θα λάβει 250.000 χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V ενώ αναμένεται και μία μεγάλη παρτίδα 800.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι η Σερβία μέχρι σήμερα έλαβε περίπου 90.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-Biontech, 2.400 δόσεις του ρωσικού Sputnik-V και ένα εκατομμύριο δόσεις του κινεζικού της Sinopharm.

Ο Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην προμήθεια του κινέζικου εμβολίου σημείωσε ότι, αν και είναι το ακριβότερο στον κόσμο, η Σερβία το αγόρασε σε εξαιρετικά ευνοϊκή τιμή χάρη στην παρέμβαση του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στην χορηγία 8.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer-Biontech στη Βόρεια Μακεδονία επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένδειξη της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Σερβία προς τους γείτονες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιο εμβόλιο.

Στο 100% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona λέει η Ρωσία

Γερμανία-Κορονοϊός: Kατά της απαγόρευσης τη βραδυνής κυκλοφορίας και υπέρ της νομοθετικής καθιέρωσης της τηλεργασίας ο Παγκόσμιoς Ιατρικός Σύλλογος

Πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φράνκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στην βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τάχθηκε υπέρ της νοοθετικής καθιέρωσης της τηλεργασίας παντού όπου είναι δυνατή.

«Δεν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον στην απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ διότι δεν γνωρίζω τι (μπορεί να) προσφέρει, δεδομένου ότι οι πιθανότητες μόλυνσης σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ χαμηλότερες από τον εσωτερικό», δήλωσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (εκδόσεις Τρίτης).

«Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι κινηματογράφοι είναι κλειστά ούτως ή άλλως – ποιο νόημα έχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας; Tο βράδυ κυκλοφορούν (άλλωστε) λίγοι άνθρωποι έξω. Οι μολύνσεις δεν συμβαίνουν κυρίως το απόγευμα και το βράδυ, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα στα λεωφορεία, τα τρένα και στη δουλειά», πρόσθεσε.

Ο Μοντγκόμερι χαρακτήρισε επίσης ως κεντρικό ζήτημα την επέκταση των δυνατοτήτων τηλεργασίας. «Νομίζω ότι είναι σωστό να καθιερωθεί με νόμο η υποχρέωση της τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατόν. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι μολύνσεις στο χώρο εργασίας, αλλά και επειδή έτσι λιγότερα άτομα θα χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες», τόνισε.

Βρετανία-κορονοϊός: Σε αυτοαπομόνωση τίθεται ο υπουργός Υγείας Χάνκοκ ως την Κυριακή

Σε αυτοαπομόνωση ανακοίνωσε ότι τίθεται ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ως την Κυριακή μετά την ειδοποίηση που έλαβε από την εφαρμογή στο κινητό για την COVID-19 του εθνικού συστήματος υγείας με την οποία ενημερωνόταν ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή με κάποιον που διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

“Χθες το βράδυ ειδοποιήθηκα από την @NHSCOVID19app να τεθώ σε αυτοαπομόνωση. Επομένως θα παραμείνω στο σπίτι και δεν θα βγω καθόλου ως την Κυριακή”, αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Υγείας σε μήνυμά του στο Twitter.

Πορτογαλία: Αυστηροποιείται το lockdown εξαιτίας της αύξησης ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν στην Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού ασκούν ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, χθες η χώρα κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ των 167 θανάτων με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στην Πορτογαλία σε 9.028, έγινε γνωστό από την Αρχή Υγείας DGS.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει τεθεί σε λοκντάουν από την περασμένη Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, ανακοίνωσε επίσης αριθμό ρεκόρ ασθενών Covid-19, 664, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, λίγο πιο κάτω από τη μέγιστη κατανομή των 672 κλινών ΜΕΘ εκ του συνόλου των λίγο παραπάνω από 1.000 κλινών στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Εν μέσω ανησυχιών ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τους περιορισμούς του λοκντάουν, τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων κι ενώ η Πορτογαλία είναι τώρα η χώρα με το υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Η DGS ανακοίνωσε επίσης 6.702 νέα κρούσματα χθες, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 556.503.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν από τις εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο lockdown με τις αρχές να έχουν καταγράψει 70% φυσιολογικής κίνησης στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

“Περνάμε την πιο σοβαρή φάση της πανδημίας” μέχρι σήμερα, είπε ο Κόστα, καλώντας τους πολίτες να συμμορφώνονται με τους κανόνες. “Δεν είναι αυτή η στιγμή για να βρίσκουμε παραθυράκια στον νόμο”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου στα καταστήματα καθώς και οι συγκεντρώσεις οποιουδήποτε αριθμού ατόμων σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα θα αναπτυχθούν περισσότεροι αστυνομικοί έξω από τα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά, για να αποτρέπουν τους μαθητές από το να μαζεύονται σε ομάδες.

Τα σαββατοκύριακα θα απαγορεύονται τα ταξίδια σε άλλη περιφέρεια, ενώ τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν λιγότερες ώρες.

Η πανδημία κορυφώθηκε από τα Χριστούγεννα όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις για τέσσερις ημέρες.

Ο Κόστα είπε ότι οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Η Πορτογαλία πραγματοποιεί προεδρικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή και οι υποψήφιοι κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία υπό αυστηρούς περιορισμούς αναφορικά με τις συγκεντρώσεις.

Τα νέα στελέχη του ιού εξαπλώνονται στην Αφρική

Λίβανος- covid-19: Εντείνονται οι εκκλήσεις για παράταση του lockdown καθώς η χώρα σπάει ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία

Εντείνονται οι εκκλήσεις για παράταση του lockdown στον Λίβανο, καθώς παρατηρείται ραγδαία άνοδος των νέων κρουσμάτων covid-19, με τους υφιστάμενους περιορισμούς να μην φαίνεται να αποδίδουν και τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Στη χώρα έχει επιβληθεί από την Πέμπτη αυστηρό lockdown το οποίο είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει ως τις 25 Ιανουαρίου. Όμως τα νούμερα της επιδημίας του κορονοϊού προκαλούν ανησυχία.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 53 νέους θανάτους από covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας. Εξάλλου την προηγούμενη Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 6.154 νέα κρούσματα κορονοϊού, επίσης ημερήσιο ρεκόρ.

Ο Λίβανος, μια χώρα περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 255.956 κρούσματα covid-19 και 1.959 θανάτους.

“Στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε συστήσει τρεις εβδομάδες (lockdown) όταν οι αριθμοί δεν ήταν τόσο αυξημένοι. Επιμένω σε αυτή τη σύσταση”, την ώρα που η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα ένδεκα ημερών, επεσήμανε η Πέτρα Χούρι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής αντιμετώπισης της covid-19.

“Για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά χρειαζόμαστε τρεις εβδομάδες πλήρους κλεισίματος”, τόνισε.

“Φυσικά πρέπει να παραταθεί το lockdown”, σχολίασε ο Σλεϊμάν Χαρούν πρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων, ζητώντας αυτό να διαρκέσει το λιγότερο “τέσσερις εβδομάδες”.

“Το ιατρικό προσωπικό είναι προφανώς εξαντλημένο, όμως αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ο αριθμός των ασθενών που φτάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία”, εξήγησε ο Χαρούν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 90,5% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένο σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ στη Βηρυτό το ποσοστό είναι 100%.

Πολλά νοσοκομεία, ανάμεσά τους και αυτό του αμερικανικού πανεπιστημίου στη Βηρυτό, έχουν ανακοινώσει ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς.

“Το αυξημένο ποσοστό θετικών τεστ καθώς και η καθημερινή αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας υποδεικνύουν ότι η επιδημία δεν είναι υπό έλεγχο”, κατήγγειλε ο Φιράς Αμπιάντ διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό.

Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση “οι περιορισμοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν”, υπογράμμισε.

Ο Λίβανος ελπίζει να λάβει στα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη παρτίδα του εμβολίου κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech.

Βρετανία-Covid-19: 1 στους 8 ανθρώπους στην Αγγλία είχαν αντισώματα κατά του κορονοϊού τον Δεκέμβριο

Περί τον 1 στους 8 ανθρώπους στην Αγγλία είχαν αναπτύξει τον Δεκέμβριο αντισώματα κατά του κορονοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν νωρίτερα προσβληθεί από την Covid-19, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με βάση δείγματα του πληθυσμού.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το 12,1% του πληθυσμού, 16 ετών και άνω, στην Αγγλία είχαν αντισώματα τον περασμένο μήνα.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Σκωτία είναι 8,9%, για την Ουαλία 9,8%% και για την Βόρεια Ιρλανδία 7,8%.

Γερμανία: Η χώρα αναμένεται να παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και να ενισχύσει την τηλεργασία 

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει να παρατείνει τους περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και να καταστήσει τη χρήση της μάσκας υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα, σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είδε το πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας Bild που επικαλείται το ίδιο έγγραφο.

Στο σχέδιο προτείνεται να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown.

Επίσης προτείνεται η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα εκπονήσει το σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα με ασφάλεια και με δίκαιο τρόπο.

Η Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα με τους τοπικούς ηγέτες για να συζητήσουν την επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται προβεβλημένους πολιτικούς, η καγκελάριος πιθανόν να συμφωνήσει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε αυστηρότερα απαιτούμενα σε σχέση με την τηλεργασία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώνεται τις τελευταίες ημέρες και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχει υποχωρήσει λίγο, αλλά οι ιολόγοι ανησυχούν για την πιθανότητα εξάπλωσης περισσότερων παραλλαγών του νέου κορονοϊού.

Με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και τα σχολεία.

“Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται αρκετές εβδομάδες τώρα ή παγιώνεται και αυτό είναι καλό. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ επιθετικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ.

Όπως είπε ο ίδιος, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ήδη ισχύει σε ορισμένα κρατίδια, περιλαμβανομένων της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θα τεθεί υπό συζήτηση αλλά θεωρείται απίθανο να επιβληθεί παντού.

“Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα κρατίδια θα θελήσουν να αποφασίσουν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων στο καθένα τους”, είπε ο Μίλερ.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι το επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η ενίσχυση της τηλεργασίας.

“Υπάρχουν κάποιοι χώροι παραγωγής όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών”, σημείωσε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι τα κρατίδια σκοπεύουν να υποχρεώνουν τους εργοδότες να δικαιολογούν γιατί απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων.

Επίσης υπό συζήτηση είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας εργασίας στα καταστήματα και στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με την υφασμάτινη μάσκα, είπε ο Μίλερ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.369 στα 2.05 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 989 στους 47.622.

“Θα χρειαστεί να ανέβουμε ένα επίπεδο πιο ψηλά ώστε να φτάσουμε τις παρούσες πρώιμες επιτυχίες στη γραμμή τερματισμού”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο δίκτυο RTL/n-tv.

Χθες, επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και «απόλυτου lockdown της κοινωνίας».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ομάδα των ειδικών που συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, με την καγκελάριο και τους 16 επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων ενόψει της λήψης, σήμερα, αποφάσεων για το προσεχές διάστημα, εισηγήθηκε την εφαρμογή αυστηρότατου lockdown, απευθύνοντας έκκληση να μην υπερτιμηθεί η τάση μείωσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ, και ο διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, ο Αντρέας Ντίφενμπαχ, επέστησαν στους πολιτικούς την προσοχή κυρίως στον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που έχουν μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης.

Ένα τεράστιο κέντρο καραντίνας κατασκευάζεται κοντά στο Πεκίνο

Εκατοντάδες εργάτες, που εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν στην Κίνα ένα τεράστιο κέντρο καραντίνας το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγες ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια εστία covid-19 που εντοπίστηκε 300 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου.

Η Κίνα έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημία covid-19 από την άνοιξη του 2020, κυρίως χάρη σε εκτεταμένες καραντίνες και τον έλεγχο των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Μαΐου στην Κίνα έχει καταγραφεί μόνο ένας νεκρός από κορονοϊό, την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως εκατοντάδες κρούσματα covid-19 εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αρχών, με υποχρεωτικά τεστ και lockdown.

Η τωρινή εστία στη Σιζιαζχουάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι, ώθησε τις αρχές να ανεγείρουν ένα τεράστιο κέντρο καραντίνας όπου θα απομονωθούν άτομα υψηλού κινδύνου.

Σήμερα εκατοντάδες εργάτες με γερανούς συναρμολογούσαν προκατασκευασμένες αίθουσες σε ένα τεράστιο οικόπεδο στα περίχωρα της πόλης αυτής με 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι σκηνές θύμιζαν την ανέγερση μέσα σε λίγες ημέρες ενός νοσοκομείου εκστρατείας στην Ουχάν πέρυσι, την πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού.

Το κέντρο καραντίνας που κατασκευάζεται στην Σιζιαζχουάνγκ θα διαθέτει τουαλέτες, ζεστό νερό, wi-fi και κλιματιστικά. Μόλις ολοκληρωθεί, σε μερικές ημέρες σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, θα στεγάζει τις επαφές των κρουσμάτων.

Το κέντρο αυτό θα έχει χωρητικότητα περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου καθώς εμφανίζονταν μικρές εστίες κορονοϊού στην πόλη αυτή της βόρειας Κίνας.

Εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν τεθεί σε κάποιου είδους lockdown, ενώ υποβάλλονται και σε υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν την περίοδο των αργιών επ’ ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους — φέτος ξεκινά μέσα Φεβρουαρίου — ιδίως εσωτερικοί μετανάστες εργαζόμενοι που πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να δουν τους δικούς τους.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ενόψει της περιόδου της γιορτής και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις, ειδικά γαμήλιες τελετές.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 89.454 μολύνσεων.

Ρωσία: 21.734 νέα κρούσματα και 586 νεκροί

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 21.734 νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 3.281 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 3.612.800.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της νύχτας 586 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την νόσο σε 66.623.

Γουχάν: Ήξεραν από το 2019 για τον κορονοϊό αλλά πίεζαν τους γιατρούς να λένε ψέμματα

Πηγή:  AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα