Διεθνή

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

Ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί τον ΟΗΕ και τις μουσουλμανικές χώρες να παρέμβουν

Parallaxi
τέσσερις-παλαιστίνιοι-νεκροί-σε-συγκ-618886
Parallaxi

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από σήμερα το πρωί στη Δυτική Όχθη στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, στο περιθώριο μιας ημέρας κινητοποιήσεων οργής, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Το απόγευμα, δύο Παλαιστίνιοι, που είχαν τραυματιστεί από πραγματικά πυρά στα χωριά Μάρντα και Σκάκα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, υπέκυψαν στα τραύματά τους. Ένας τρίτος είχε σκοτωθεί λίγο νωρίτερα κοντά στην Τζενίν, ενώ ένας τέταρτος άνδρας σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στον εβραϊκό οικισμό της Όφρας, αφού επιχείρησε να επιτεθεί σε στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί τον ΟΗΕ και τις μουσουλμανικές χώρες να παρέμβουν – Αποκάλεσε και πάλι «κράτος-τρομοκράτη» το Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν τις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα «κράτος τρομοκράτη», ο Ερντογάν είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με ηγέτες 19 χωρών.

«Καλούμε κάθε κράτος και κάθε θεσμό, ανεξαρτήτως της θρησκείας και της προέλευσής του, να δράσει το συντομότερο δυνατόν ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ», είπε μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος. Όσοι τηρούν σιγή ή στηρίζουν ανοιχτά την αιματοχυσία εκ μέρους του Ισραήλ, θα πρέπει να ξέρουν ότι μια μέρα θα έρθει η σειρά τους, συνέχισε.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε και σήμερα τη Γάζα, με πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Τουλάχιστον 122 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 51 ήταν γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει γρήγορα μέτρα για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, που αριθμεί 57 μέλη και προβάλλεται ως η συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου, θα έπρεπε να αναλάβει δράση. «Αν δεν τηρήσει αμέσως μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική στάση, θα θεωρηθεί ότι αρνήθηκε την ύπαρξή του», προειδοποίησε.

Βερολίνο: «Τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ

Η Γερμανία εκτίμησε σήμερα πως οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τους ισλαμιστές της Χαμάς προς το Ισραήλ είναι “τρομοκρατικές επιθέσεις” και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί “αντισημιτικές διαδηλώσεις” στο έδαφός της.

“Οιαδήποτε επίθεση σε συναγωγή, οιαδήποτε ζημιά σε εβραϊκά σύμβολα δείχνει πως δεν πρόκειται για κριτική σε ένα κράτος, στην πολιτική μιας κυβέρνησης, αλλά επίθεση και μίσος εναντίον μιας θρησκείας και εκείνων οι οποίοι ανήκουν σε αυτήν”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

“Εκείνοι που χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις αυτές για να κραυγάσουν το μίσος τους για τους Εβραίους καταχρώνται το δικαίωμα να διαδηλώνουν”, είπε ο εκπρόσωπος. “Η δημοκρατία μας δεν θα ανεχθεί τις αντισημιτικές διαδηλώσεις”, προειδοποίησε.

Το κεντρικό συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας ζήτησε την Τετάρτη καλύτερη προστασία των εβραϊκών ιδρυμάτων στη χώρα μετά το κάψιμο ισραηλινών σημαιών μπροστά από δύο συναγωγές σε σχέση με τις ένοπλες ισραηλινοπαλαιστινιακές συγκρούσεις.

Συγκεντρώσεις υποστήριξης στους Παλαιστινίους προγραμματίζονται για αύριο Σάββατο στο Βερολίνο.

Το βράδυ της Τρίτης, σημαίες του εβραϊκού κράτους κάηκαν μπροστά σε δύο συναγωγές στη Βόνη και στο Μίνστερ.

Το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία του Ντίσελντορφ είχε ειδοποιηθεί ότι άγνωστοι προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε μια αναμνηστική πλάκα που θυμίζει ότι άλλοτε στο σημείο αυτό υπήρχε μια συναγωγή.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται εν μέσω κλιμάκωσης των βιαιοτήτων ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε αυτόν τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακο όπου από τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική κλιμάκωση με τους ισλαμιστές της Χαμάς, που ασκούν την εξουσία, προκαλώντας τουλάχιστον 100 θανάτους.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ είναι “τρομοκρατικές ενέργειες”, εκτίμησε ο Ζάιμπερτ.

“Πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν μόνο ένα σκοπό: να σκοτώσουν αδιάκριτα και αυθαίρετα ανθρώπους και να διασπείρουν τον φόβο”, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ υποστηρίζει “το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα εναντίον των επιθέσεων αυτών”.

“Αυτά τα πυρά ρουκετών πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα