Top

Διεθνές θέμα και αντιδράσεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ-Σιωπή στην Ελλάδα

Απόλυτη σιωπή Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας.

Parallaxi
διεθνές-θέμα-και-αντιδράσεις-για-τη-δο-745938
Parallaxi

Θέμα σε διεθνή ΜΜΕ έγινε η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς δεκάδες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προχωρούν σε εκτενείς αναφορές στο τραγικό περιστατικό.

Αξιοσημείωτες είναι είναι αναφορές δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τις οποίες οι δολοφονίες από συμμορίες είναι «συχνό φαινόμενο» στην Αθήνα.

Κάποια από αυτά φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση του Σωκράτη Γκιόλια και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Στέφανου Χίου.

Reuters: Οι δολοφονίες από συμμορίες συμβαίνουν συχνά στην Αθήνα

«Δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν εξέχοντα Έλληνα δημοσιογράφο που μελετά εγκλήματα, κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αστυνομία», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Reuters.

«Οι δολοφονίες από συμμορίες συμβαίνουν συχνά στην Αθήνα, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για πιθανό κίνητρο για τους πυροβολισμούς της Παρασκευής, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Tο Politico υπενθυμίζει την υπόθεση Γκιόλια

«Αν και η Αθήνα θεωρείται γενικά μια ασφαλής πόλη, παρ’ όλα αυτά γίνονται συχνά από δολοφονίες από συμμορίες και δεν είναι πρωτάκουστες οι δολοφονίες δημοσιογράφων», γράφει το Politico, κάνοντας μια αναφορά και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια πριν 11 χρόνια.

Guardian & AFP: Αναφορά σε Γκιόλια και Χίο

Από τη μεριά του, ο Guardian υπογράμμισε ότι οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι γενικά σπάνιες στην Ελλάδα, χωρίς να παραλείψει την αναφορά στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια το 2010, αλλά και στην επίθεση κατά του Στέφανου Χίου.

Αντίστοιχα είναι τα λόγια του AFP σε τηλεγράφημά του, το οποίο αναπαρήγαγαν τα περισσότερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Le Point, Le Parisien, TV 5 Monde, Le Figaro).

Και αμερικανικό ABC News κάνει αναφορά στον «Έμπειρο δημοσιογράφο που πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα»

«Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ότι λάμβανε απειλές ούτε είχε ζητήσει ποτέ αστυνομική προστασία», αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Τweet στα ελληνικά από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στα ελληνικά το εξής tweet:

«Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια».

Και συμπλήρωσε: «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

Η δήλωση Σασόλι

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, αναφέρει επίσης σε tweet:

«Συντετριμμένος από την είδηση της δολοφονίας του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι έρευνες πρέπει να αποσαφηνίσουν επειγόντως εάν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του».

Η κίνηση Media Freedom Rapid Response δήλωσε «τρομοκρατημένη από τη δολοφονία, η οποία φαίνεται ότι ήταν συμβόλαιο θανάτου».

«Ανεξαρτήτως του κινήτρου, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ένα τραγικό συμβάν για τη δημοσιογραφική κοινότητα της Ελλάδας και μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Ε.Ε.», προσθέτει.

https://www.youtube.com/watch?v=3tX-meQIVig

Στην Ελλάδα επικρατεί η απόλυτη σιωπή από την πλευρά της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας. Καμία δήλωση μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της ΠτΔ και του Πρωθυπουργού για το θέμα.

Μεγάλη συζήτηση για αυτή τη σιωπή έχει υπάρξει από χθες στα σόσιαλ media.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την πολιτική- πολιτειακή ηγεσία.

Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χαρακτηριστικότερη τη χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Θανάση Καμπαγιάννη.

Πάντως, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Η συνάντηση προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 10:30.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα