Επικαιρότητα

«Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας» για Σέιχ Σου: Θλιβερή κατάσταση, ολιγωρούν οι υπεύθυνοι

Ζητεί να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι αρμοδιότητες.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-21ος-αιώνας-για-σέιχ-σου-715234
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Για ολιγωρία που επικρατεί μεταξύ των υπευθύνων γύρω από το Σέιχ Σου, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του, το σωματείο «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας» κάνοντας δημόσια έκκληση να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι αρμοδιότητες σχετικά με την προστασία του δάσους.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση:

Στις 31 Μαίου 2021 στείλαμε, ως εκπρόσωποι του σωματείου «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας», στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, μία επιστολή που διατύπωνε την ανησυχία μας για την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου. Παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος άρχισε επίσημα από την 1η Μαίου, τα μονοπάτια και τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί ακόμα από κλαδιά, κορμούς και απορρίματα. Όσο προχωρούμε μέσα στο καλοκαίρι, με την αύξηση των θερμοκρασιών, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται σημαντικά.

Επισημάναμε την ανάγκη άμεσου καθαρισμού, την εκμετάλλευση της βιομάζας που θα συλλεχθεί για παραγωγή ενέργειας και κομποστοποίηση, και τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε στην προβολή του σχεδιασμού και στη συμμετοχή εθελοντών πολιτών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν την ευγένεια να μας απαντήσουν στις 7 Ιουνίου, ενημερώνοντάς μας «ότι δεν έχουν αρμοδιότητα». Μας παρέπεμψαν μάλιστα σε ένα δημοσίευμα, κατά το οποίο, υπεύθυνη είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με την διαχείριση του δάσους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Τζιτζικώστας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μεταβιβάσει αυτές τις αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, δίχως επιτυχία έως σήμερα. Επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικώς και εγγράφως με την Πολιτική Προστασία και με τον υφυπουργό, κ. Νίκο Χαρδαλιά, και ενημερώθηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και θα γίνουν καθαρισμοί στο Σέιχ Σου.

Η ιστορία συνεχίζεται με την αποκεντρωμένη διοίκηση να εκδίδει μία μακροσκελή ανακοίνωση με αιχμηρά ερωτήματα κατά των όμορων Δήμων, καταλογίζοντάς τους ολιγωρία για τον καθαρισμό του δάσους και τα αντιπυρικά μέτρα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Με όσα αντιλαμβανόμαστε ως σωματείο, η κατάσταση αυτή είναι θλιβερή. Η μία δημόσια κρατική αρχή κατηγορεί την άλλη, ενώ υπάρχουν πολλοί αναρμόδιοι που νίπτουν τας χείρας τους. Κακώς. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί είτε με κυνισμό, είτε με απόγνωση. Ως σωματείο ενεργών πολιτών, κάνουμε δημόσια έκκληση να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και να ανατεθεί καθαρός και κεντρικός ρόλος στην Περιφέρεια, η οποία διαθέτει τους καταλληλότερους πόρους και την ισχυρότερη πολιτική νομιμοποίηση.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Καραμήτσιος, δήλωσε: «Η φύση και οι πυρκαγιές δεν ενδιαφέρονται για αρμοδιότητες. Εάν συμβεί η μεγάλη καταστροφή, θα είναι αργά για όλους. Αν θέλουμε επιτελικό κράτος, θα πρέπει ήδη από την αρχή της κάθε χρονιάς να είναι στημένος ένας μηχανισμός καθαρισμού δασών. Να μην χρειάζεται προσωπικό τηλεφώνημα στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη ή όποια άλλη περιοχή της χώρας.»

Η Αντιπρόεδρος του σωματείου, Μερσίνη Παπαδοπούλου, επισήμανε με τη σειρά της: «Περιφέρεια, Δήμοι, αποκεντρωμένη διοίκηση και δασαρχείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν δια παντός τον ρόλο του καθενός στην προστασία του Σέιχ Σου. Οι ενεργοί πολίτες είμαστε εδώ να συνδράμουμε. Θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αρκεί να ξέρουμε ποιος αποφασίζει και σε ποιον να αποταθούμε».

thessaloniki21.gr

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα