Θεσσαλονίκη: Ασθενείς χωρίς κορονοϊό πεθαίνουν λόγω κορονοϊού

Αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – Υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε αντιδραστήρια

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-ασθενείς-χωρίς-κορονοϊό-841811
Φίλιππος Δεργιαδές
EIKONA SOOC

Για λανθασμένη, αν όχι εγκληματική, διαχείριση της πανδημίας που έχει οδηγήσει το ΕΣΥ ένα βήμα πριν την κατάρρευση, κατηγορούν την κυβέρνηση γιατροί και νοσηλευτές που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση πλέον έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, σε όλα σχεδόν τα τμήματα, υπάρχει πληρότητα ενώ η κατάσταση στις ΜΕΘ καθημερινά χειροτερεύει με τους διασωληνωμένους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να πλησιάζουν τους 20. Ο αριθμός των εισαγωγών covid στις εφημερίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε ένα μήνα και από 35- 38, οι εισαγωγές covid κάποιες ημέρες ξεπερνούν τις 50.

Λόγω της πληρότητας στις κλίνες και στις ΜΕΘ και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, η υποθεραπεία έχει αυξήσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις ασθένειες, με τους γιατρούς να εξηγούν ότι υπάρχουν ασθενείς που καταλήγουν λόγω της υποθεραπείας που προκαλείται από τις αφόρητες και δυσβάσταχτες, για το σύστημα, συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία. Υπάρχουν μάλιστα ασθενείς, «ύποπτοι» για κορονοϊό που λόγω έλλειψης κρεβατιών νοσηλεύονται στους ίδιους θαλάμους με ασθενείς που νοσούν από covid. Οσο για τις λίστες των χειρουργείων, έχουν σταματήσει να ενημερώνονται και οι καθυστερήσεις έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους γιατρούς και τους διευθυντές να επιλέγουν ποια περιστατικά θα χειρουργηθούν.

«Υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν λόγω κορονοϊού χωρίς να πάσχουν από κορονοϊό» τονίζει η Δάφνη Κατσίμπα, γιατρός στο «νοσοκομείο Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, εξηγώντας πως είναι αδύνατο να υπάρχει κανονική θεραπεία όταν στις εφημερίες υπάρχει ένας γιατρός για 50 ασθενείς.

«Πρόκειται για εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης», τονίζει και αναφέρει ότι λόγω των ελλείψεων, πέρα από τις γεμάτες ΜΕΘ και κλινικές, υπάρχει «εξαΰλωση» λόγω εξάντλησης των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών, που δεν επαρκούν και δεν μπορούν να αντέξουν την πληθώρα και το φόρτο των περιστατικών. «Από πέρσι τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έχουμε και 4ο κύμα, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί», τονίζει και υποστηρίζει ότι ακόμα και σήμερα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών όπως και του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 που θα μπορούσαν να προσφέρουν 400 κλίνες ενώ σημειώνει πως η μετατροπή των νοσοκομείων του Α. Παύλου και του Α. Δημητρίου, σε νοσοκομεία covid δεν αρκεί.

Εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά – Απολύσεις νοσηλευτών    

Σύμφωνα επίσης με εκπροσώπους των νοσηλευτών, η κατάσταση είναι τραγική σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και στα περισσότερα εξυπηρετούνται πλέον μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως τονίζει ο Πέτρος Κετικίδης, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλέον έχουν αναπτυχθεί κλινικές covid και μόνο το νοσοκομείο Γεννηματάς εξαιρείται, το οποίο όμως φιλοξενεί παιδικά περιστατικά με covid. «Όλα έχουν φρακάρει, δυστυχώς δεν έχουμε κρεβάτια και κυρίως δεν έχουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές», τονίζει και αναφέρει ότι σε πολλά νοσοκομεία οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία φτάνουν πια μέχρι και τα 2 χρόνια. «Δεν κλείνουν ραντεβού τα έχουν καταργήσει διότι δεν υπάρχει προσωπικό και αυτό που έχουν το απολύουν. Π.Χ στο νοσοκομείο Κοζάνης 14 νοσηλευτές στο τέλος Νοεμβρίου θα μείνουν άνεργοι διότι ο διευθυντής δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις τους που λήγουν», τονίζει και αναφέρει πως οι ελλείψεις παρατηρούνται και στα διάφορα υλικά και αναλώσιμα των κλινικών.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

«Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν υλικά όπως καθετήρες ή αδυνατούν να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις γιατί δεν έχουν αντιδραστήρια», τονίζει και επισημαίνει ότι γίνεται όργιο αναθέσεων σε ημέτερους και πως το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πρόεδρος ΕΝΙΘ: Γίνεται μάχη στα επείγοντα

Στις τραγικές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Όπως τονίζει, λόγω της πληρότητας αλλά και λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δυστυχώς, οι γιατροί πρέπει να επιλέγουν ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι, ενώ η μεγάλη μάχη δίνεται καθημερινά στα επείγοντα περιστατικά και στις εφημερίες. Ειδικά για τις καινούργιες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, τονίζει πως λειτουργούν με δανεικό προσωπικό, δηλαδή με γιατρούς που έχουν μετακινηθεί προσωρινά και σε 15 ημέρες θα αποχωρήσουν. «Χρειαζόμαστε γιατρούς επειγόντως, μαζικές προσλήψεις, να πάρουμε όλους τους επιλαχόντες από τους διαγωνισμούς και αν χρειαστεί να πάμε και σε επίταξη δομών του ιδιωτικού τομέα» τονίζει και προσθέτει ότι πρέπει να βρεθεί λύση με όσους έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω της υποχρεωτικότητας και να προχωρήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Επίσης θεωρεί ότι η επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών και του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 θα πρόσφεραν σημαντικές λύσεις και θα βοηθούσαν να αποσυμπιεστεί το σύστημα.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα