Επικαιρότητα

LIVE UPD: Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες πολίτες στις πορείες για το Πολυτεχνείο

Τιμούν την 49η επέτειο από την εξέγερση του 1973 κατά της χούντας των συνταγματαρχών – Δεκάδες και φέτος τα μπλοκ, αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά τα συνθήματα.

Parallaxi
live-upd-θεσσαλονίκη-χιλιάδες-πολίτες-στις-936354
Parallaxi

Ρεπορτάζ: Φίλιππος Δεργιαδές, Μυρτώ Τούλα, Νίκος Γκάγιας

Δεκαπέντε χιλιάδες πολίτες φέτος στη Θεσσαλονίκη, κάθε ηλικίας και κοινωνικής – ταξικής προέλευσης, συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις μνήμης και τιμής για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, που σηματοδότησε την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η κεντρική συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων, των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και των πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς, ξεκίνησε γύρω στις 6μμ, έξω από το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις κομμάτων και συλλογικοτήτων, που σταδιακά ενσωματώθηκαν στον κορμό της κεντρικής πορείας.

Στην αρχή και κεφαλή της πορείας, βρίσκεται το πανό των πρώην φυλακισθέντων και εξορισθέντων και ακολουθούν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα, αναφέρονται στη σημασία της επετείου και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ δεν λείπουν τα αντιιμπεριαλιστικά και διεθνιστικά συνθήματα. Επίσης πολλά είναι τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών που ασκούνται στα εργασιακά, στην οικονομία και στο θέμα των υποκλοπών.

Η πορεία κινείται μέσω των οδών Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης προς την Τσιμισκή, για να καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο, όπου από φοιτητές και μέλη οργανώσεων της Αριστεράς, συνήθως προχωρούν στο κλασικό κάψιμο της αμερικάνικης σημασίας, καταδικάζοντας τον παρεμβατισμό της υπερδύναμης στα εσωτερικά θέματα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι από χθες το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό την επιτήρηση εκατοντάδων αστυνομικών, που με κλούβες και μοτοσυκλέτες έχουν ακροβολιστεί πέριξ του κέντρου της πόλης, προκειμένου να παρέμβουν αν τυχόν προκληθούν επεισόδια. Επίσης εισαγγελείς επιβλέπουν την εφαρμογή των αστυνομικών μέτρων, ενώ επί ποδός βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πορεία κατεβαίνει αυτή την ώρα την Εθνικής Αμύνης προς Τσιμισκή. Όλα τα γύρω στενά κατακλύζονται από αστυνομικούς.

Ένα κομμάτι της πορείας ανεβαίνει τώρα την Αριστοτέλους ενώ ένα άλλο τμήμα της φωνάζει συνθήματα έξω από το αμερικάνικο προξενείο.

Η πορεία για το ΠΑΜΕ, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικότητες κατέληξε το άγαλμα του Βενιζέλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα