Featured

Θεσσαλονίκη: “Εμφύλιος” στον Δικηγορικό Σύλλογο για τα αντισηπτικά

Η διοίκηση μιλά για 80000 ευρώ και η αντιπολίτευση για 120000 ευρώ και ζητά τα παραστατικά

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-εμφύλιος-στον-δικηγορ-564084
Φίλιππος Δεργιαδές
Εικόνα αρχείου

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με αφορμή την προμήθεια αντισηπτικών υγρών. Η διοίκηση του Συλλόγου αποδέχεται για έξοδα 80.000 ευρώ για αντισηπτικά σε διάστημα 20 μηνών ενώ δικηγόροι της αντιπολίτευση κάνουν λόγο για 120.000 ευρώ μόνο για το 2020 και καλούν την διοίκηση να καταθέσει τα απαραίτητα παραστατικά.

Η αντιπαράθεση, που έχει έντονο προεκλογικό χρώμα, καθώς οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει ένταση και πόλωση μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης με τους δεύτερους να υποστηρίζουν ότι η διοίκηση προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση αρνούμενη να δώσει στοιχεία. Επίσης εγκαλούν την διοίκηση του Στάθη Κουτσοχήνα, για αδιαφάνεια και υποστηρίζουν ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καταθέσει ισολογισμούς και προϋπολογισμούς, ούτε στοιχεία για τα οικονομικά του συλλόγου.

Για το επίμαχο θέμα, ο δικηγόρος Θανάσης  Αλεξόπουλος του συνδυασμού «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» τονίζει πως πέρσι τον Δεκέμβριο, ο ταμίας του ΔΣΘ Αν. Ντούγκας, είχε ζητήσει από το Δ.Σ. να εγκρίνει ποσό για την αγορά αντισηπτικών που έφτανε τις  120.000 ευρω. “Ζητήσαμε παραστατικά και αποδείξεις και μας έφεραν αποδείξεις των 499 ευρώ από κεντρικό φαρμακείο της Θεσσαλονίκης που κάλυπταν ένα ποσό κοντά στις 20.000 ευρώ. Δυστυχώς δεν υπήρξε διαφάνεια και κανονικά ο Σύλλογος θα έπρεπε να είχε διενεργήσει διαγωνισμό για την προμήθεια αυτών των υλικών’ σημειώνει ο Θανάσης Αλεξόπουλος στην Parallaxi.

Επίσης ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, υποψήφιος πρόεδρος και επικεφαλής της παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι», ζητά «αναλυτική ενημέρωση με παράθεση στοιχείων για τον τρόπο προμήθειας των αντισηπτικών από τον ΔΣΘ από την απαρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα». Όπως τονίζει πρέπει να διευκρινιστεί «εάν έγινε με αγορά τιμών λιανικής ή χονδρικής, εάν έγινε με διαγωνισμό, ή με απευθείας ανάθεση ή με απλή αγορά λιανικής, σε ποιες τιμές αγοράστηκαν και που διατέθηκαν. Επίσης ζητούμε να δοθεί στην δημοσιότητα ο ισολογισμός και απολογισμός δαπανών του ΔΣΘ ετών 2019 και 2020. Υπενθυμίζουμε ότι στην ανωτέρω ιστοσελίδα είναι δημοσιευμένοι οι ισολογισμοί ετών 2007 – 2016 με τελευταία δημοσιευμένο τον ισολογισμό και απολογισμό δαπανών του 2018. Θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον της διοίκησης (ειδικά του Προέδρου και του Ταμία του ΔΣΘ λόγω θέσης ευθύνης) αλλά και όσων είναι εν ενεργεία σύμβουλοι και ζητούν να τους τιμήσουν ξανά οι συνάδελφοι με την ψήφο τους, να δοθούν στην δημοσιότητα, τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία».

Ανάλογα και ο δικηγόρος Μιχάλης Μήττας, από την δικηγορική παράταξη «Πρώτα οι Δικηγόροι», τονίζει πως σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ταμίας του συλλόγου Αν. Ντούγκας ζήτησε έγκριση εξόδων για την αγορά αντισηπτικών ύψους 120.000 για την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. «Πιστεύω ότι η τηλεδιάσκεψη έχει καταγραφεί όπως και η πρόταση του κ. Ντούγκα. Σαφώς υπάρχει υπέρβαση του ποσού που αναφέρει η διοίκηση», τονίζει στην Parallaxi και επισημαίνει επίσης ότι o ΔΣΘ θα έπρεπε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια των αντισηπτικών, τονίζοντας πως ο Σύλλογος θα έπρεπε να λειτουργεί με διαφάνεια.

Θέμα διαφάνειας θέτει και ο Γιάννης Στεφάνου, νυν μέλος του δ.σ. του ΔΣΘ, υποψήφιος πρόεδρος και επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα οι Δικηγόροι» που τονίζει πως πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας για τα οικονομικά του συλλόγου και τα στοιχεία να δοθούν σε όλους τους δικηγόρους της πόλης. “Καλούμε όλες τις παρατάξεις να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση” τονίζει.

Όλα είναι σύννομα και έχουν γίνει με διαφάνεια

Από την πλευρά της η διοίκηση του συλλόγου υποστηρίζει πως η προμήθεια των αντισηπτικών έγινε με διαφάνεια και σύμφωνα με όσα ορίζει ο κανονισμός και πως υπάρχουν όλα τα παραστατικά από το λογιστήριο του ΔΣΘ.

«Το ποσό που αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρους του Συλλόγου σαφώς προκύπτει από τα παραστατικά του λογιστηρίου», τονίζει στην Parallaxi, ο Γιώργος Κουτσός, Β΄ αντιπρόεδρος του ΔΣΘ, και σημειώνει πως έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος και πως η προμήθεια των αντισηπτικών ήταν απαραίτητη στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία.

Επ΄ αυτού ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Στάθης Κουτσοχήνας και επικεφαλής της παράταξης η “Δικηγορία Μπροστά”, έχει εκδώσει ενημερωτική ανακοίνωση «για την προμήθεια αντισηπτικών υγρών από τον ΔΣΘ για τις ανάγκες του Δικαστικού Μεγάρου, των Υποθηκοφυλακείων, Κτηματολογικών Γραφείων και λοιπών Υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας» με ημερομηνία 12/11 η οποία έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες φήμες και αιτιάσεις καθώς και αριθμοί, οι οποίοι απέχουν μακράν της αλήθειας, αναφορικά με την προμήθεια και διάθεση αντισηπτικών υγρών από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του ΔΣΘ και η διαχείριση των οικονομικών του δεν λαμβάνει χώρα μέσω του διαδικτύου, όπου ο καθένας διατυπώνει με άκρατη ευκολία και αναπόδεικτα την άποψή του, χωρίς να έχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση από τον ίδιο το  Σύλλογο.

Σας ενημερώνουμε ότι η αγορά των αντισηπτικών υγρών προς διάθεσή τους στο Δικαστικό Μέγαρο, στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στις Δικαστικές Φυλακές, στις εξετάσεις ασκουμένων το καλοκαίρι του 2020 στο Βελλίδειο και σε όποια υπηρεσία σχετίζεται άμεσα με την δικηγορική δραστηριότητα, κρίθηκε απαραίτητη σε μία χρονική συγκυρία, στην οποία οι ανάγκες για ύπαρξη αντισηπτικών υγρών ήταν άμεσες και επιτακτικές, υπήρχαν μάλιστα και διαστήματα με σοβαρές ελλείψεις στην αγορά και με στόχο την προστασία των συναδέλφων, οι οποίοι κινούνται και εργάζονται στους ανωτέρω χώρους, αλλά και την αδήριτη ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτές και λειτουργικές οι υπηρεσίες αυτές.

Με δεδομένη την «ανακοίνωση» και διακίνηση στο διαδίκτυο διαφόρων χρηματικών ποσών ζητήθηκε από το λογιστήριο ενημέρωση για το ακριβές χρηματικό ποσό που διατέθηκε για την αγορά αντισηπτικών. Κατόπιν σχετικού ελέγχου προέκυψε ότι το συνολικό ποσό που διέθεσε ο ΔΣΘ κατά τα έτη 2020 και 2021 (συνολικό διάστημα 20 μηνών) για την αγορά αντισηπτικών υγρών για την κάλυψη των αναγκών των ανωτέρω υπηρεσιών ανέρχεται στο ποσό των 79.568,67 Ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στην αγορά αντισηπτικών υγρών, που καλύπτει το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα και ο έλεγχος διενεργήθηκε με πλήρη αντιπαραβολή ενταλμάτων πληρωμής και παραστατικών αγοράς.

Για την παραπάνω δράση του, που αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του για την προστασία της υγείας των συναδέλφων και τη διασφάλιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών, ο ΔΣΘ δέχθηκε τις θερμές ευχαριστίες όλων των ανωτέρω φορέων, όπως του Προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας Δικαστικού Μεγάρου, του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, του Προϊσταμένου του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, της Προϊσταμένης του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Λαγκαδά, της π. Προϊσταμένης του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Βασιλικών».

Να σημειωθεί πάντως πως όλες οι ευχαριστήριες επιστολές έχουν ημερομηνία 11/11/21.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα