Θεσσαλονίκη: Ο ιός είχε ήδη μπει στα σπίτια πριν το lockdown – Χριστούγεννα χωρίς μετακίνηση από νομό σε νομό

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-ο-ιός-είχε-ήδη-μπει-στα-σπί-678810
Parallaxi
εικόνα: Katerina Mese

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο, όπως τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τόνισε πάντως ότι φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση. Για τη βραδύτητα στη μείωση του ιικού φορτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.

Σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο κ. Πέτσας την κάλεσε αν ψάχνει ευθύνες να απευθυνθεί στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις. Όπως είπε αν δημοσιεύονταν τα πρακτικά δεν θα εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους οι επιστήμονες. Έως το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί όσοι το επιθυμούν Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊο, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους και εκτίμησε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχουν φτάσει στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις. Τόνισε ότι δίδεται έμφαση στην προετοιμασία των εμβολιασμών με 1.080 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού για ένα εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και εθελοντικό.

Με βάση τον προγραμματισμό, θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες κάθε μήνα με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς. Εκτίμησε ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι και διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο δεν θα λείψει από κανέναν. Η φωτογραφία Μητσοτάκη στην Πάρνηθα Για την φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα τόνισε ότι φυσικά και κάποιος μπορεί να κάνει ποδήλατο όταν είναι εντός ορίου νομού και πως η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική κατά την άσκηση.

Μόσιαλος: Πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στο αν πρέπει ή όχι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι έγκυες Απάντηση σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο έδωσε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με το κατά πόσο μπορούν οι έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές». Αναλυτικά ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει τα εξής: «Εμβόλια και εγκυμοσύνη: όχι ακόμα Μια από τις ομάδες που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο Covid-19 θα είναι οι έγκυες γυναίκες. Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με το σχεδιασμό όχι μόνο των κλινικών μελετών των εμβολίων για τον κορονοϊό, αλλά όλων των μελετών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων. Δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειές των εμβολίων. Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές.

Lockdown: Τα σενάρια για άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων και κέντρων νυχτερινής διασκέδασης

Στα όριά της η Θεσσαλονίκη – «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με την πόλη να βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και το σύστημα υγείας «γονατίζει», αφού καθημερινά οι διασωληνωμένοι είναι όλο και περισσότεροι. Την ίδια στιγμή, χειροπέδες σε επτά άτομα πέρασαν χθες το απόγευμα αστυνομικοί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τα άτομα εντοπίστηκαν συγκεντρωμένα στο σπίτι του ενός και κατόπιν ελέγχου, εντοπίστηκε και μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα, στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ ως διοργανωτή συνάθροισης, ενώ στους υπόλοιπους έξι επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Εποχικά καταστήματα: Το ωράριο από Δευτέρα – Τι SMS θα στείλετε στο 13033

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών και χριστουγεννιάτικων ειδών.  Οι καταστηματάρχες προετοιμάζονται να υποδεχθούν με αυστηρά μέτρα και με αποστάσεις τους πελάτες, ενώ οι τιμές τους είναι οικονομικές, όπως αναφέρουν. Τα καταστήματα  θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, ενώ για να μεταβούν σε αυτά οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον αριθμό 2 στο 13033.

Προς απαγόρευση συναθροίσεων για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τις εισαγωγές μελών ίδιας οικογένειας στα νοσοκομεία

Έντονη είναι η ανησυχία από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία πολλών μελών ιδίων οικογενειών με τους ειδικούς να λένε το προηγούμενο διάστημα ότι ο κορονοϊός έχει μπει στα σπίτια γι αυτό και δεν πέφτουν τα κρούσματα και οι εισαγωγές, δυστυχώς, το επιβεβαιώνουν. Η χθεσινή εφημερία στο Παπανικολάου ήταν ωστόσο ελπιδοφόρα, καθώς έγιναν περίπου 50 εισαγωγές εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εφημερίες που έκαναν αντίστοιχα 70 εισαγωγές κατά μέσο όρο. Εξάλλου, νέα επιβράδυνση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε προχθές, Τετάρτη για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 25, 27 και 30 Νοεμβρίου, δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά έχει ανακοπεί η δυναμική μίας ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Βατόπουλος: Βλέπω σχετικά δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε τις επόμενες μέρες

«Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Παν. Δυτικής Αττικής Αλκηβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Εικόνες από νοσοκομεία ανά τον κόσμο δείχνουν ασθενείς με κορονοϊό να αποχαιρετούν τους δικούς τους μέσω τάμπλετ. Σχολιάζοντας αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο πλανήτης. Θα έρθει μεν το εμβόλιο, αλλά θα έρθει σε ένα χρονικό διάστημα από τώρα και συνεπώς τα μέτρα, τα οποία τα λέμε μήνες τώρα, η μάσκα, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών, ο αερισμός των χώρων, δεν πρέπει να μας επιβληθούν, αλλά από μόνοι μας να το καταλάβουμε και να τα εφαρμόσουμε«.

Όσον αφορά την Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας το σηκώνει η Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, αυτό συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. «Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» είπε, εξηγώντας ότι «θέλει επιστημονική προσέγγιση για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι ένα δίδαγμα και για το μέλλον. Η προσωπική μου άποψη, βλέποντας τα δεδομένα, είναι πως, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από περισσότερα κρούσματα, δηλαδή, τον Αύγουστο είχαν περισσότερα κρούσματα στη Β. Ελλάδα από ότι είχαν στη Νότια».

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό και που πρέπει να λάβει υπόψιν κανείς με κυριότερους το αν μειώθηκε η κινητικότητα αλλά και πόσο μειώθηκε. «Ουσιαστικά αυτά τα δύο είναι που πρέπει να δει κανείς» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος συμπληρώνοντας πως και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που ζουν μέσα στην πόλη πιθανώς να είναι ένας παράγοντας της υφιστάμενης κατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι βλέπουν τα στιχοία και συζητάνε τα μέτρα ανά εβδομάδα ή ανά 15νθήμερο. «Αν δεν δούμε μια θεαματική πτώση των αριθμών το βλέπω σχετικά δύσκολο να ανοίξει το οτιδήποτε τις επόμενες μέρες» δήλωσε. Αξιοσημίοτη είναι και η δήλωση του ίδιου πως «κανένα κράτος εκτός από τη Β. Κορέα και την Κίνα δεν κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία» και πως πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη για τα μέτρα που λήφθηκαν σε κάθε χώρα σε κάθε φάση της πανδημίας ώστε να την έχουμε παρακαταθήκη και για το μέλλον.

Σαρηγιάννης: Lockdown μέχρι τα Θεοφάνια για να φτάσουμε κάτω από 500 κρούσματα

Ζέρβας: Κακή η κατάσταση και στα κοιμητήρια – Άργησε να κλείσει η Θεσσαλονίκη

«Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι όλες κατειλημμένες, όταν ανοίγει μια σημαίνει είτε ότι έκαναν κάποιο θαύμα οι γιατροί και πήρε εξιτήριο ο ασθενής είτε ότι κατέληξε», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

Το ιικό φορτίο στην πόλη παραμένει υψηλό, ενώ σημείωσε ότι κακή κατάσταση εκτός από τα νοσοκομεία, επικρατεί και στα κοιμητήρια, κάτι που αποδεικνύει την κρισιμότητα. Παραδέχθηκε πως υπήρξε καθυστέρηση μιας εβδομάδας στο κλείσιμο στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για ευθύνες, αλλά πρέπει να δείξουμε πλέον, καλά αντανακλαστικά με όλη την εμπειρία που διατίθεται ώστε να υπάρχει καλύτερη παρέμβαση. «Είναι μια δυναμική κατάσταση», σχολίασε χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως είπε, το βαρύ ιικό φορτίο δεν βρίσκεται μόνο στην πόλη αλλά κυρίως σε μικρότερες συνοικίες, που διατηρούν άλλες συμπεριφορές.

Σημείωσε επίσης, ότι είναι εμφανής μια κόπωση των πολιτών, κυρίως ψυχολογική. Εμμένοντας στην επιβάρυνση αυτή στους πολίτες, τόνισε ότι πολλοί ανησυχούν για την επόμενη μέρα για την εργασία τους αλλά και την οικονομία ενώ και τα παιδιά έχουν κουραστεί. Το άνοιγμα της οικονομίας, πρέπει να γίνει με 100% ασφάλεια, σχολίασε ο δήμαρχος.

«Αν κάνουμε κάτι λάθος τα νούμερα σε μικρό διάστημα θα χειροτερέψουν ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο», σημείωσε. «Πρέπει να προσέξουμε την αναζωπύρωση και να αποφύγουμε συνωστισμούς στις γιορτές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύψας για εμβόλιο: Εάν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι

Να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, εισηγήθηκε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, όπως αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 τονίζοντας ότι οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί. «Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο.

Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού», πρόσθεσε. Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα» σημειώνοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνει κάτι τέτοιο με τις ΜΕΘ γεμάτες. «Είμαστε στα δύσκολα» υπογράμμισε ο κ. Συψας, εξηγώντας ότι δεν βλέπουμε αυτή την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Σύψας, είπε ότι καθώς και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση εμβολίου είναι πολύ αυστήρα και ότι ο ίδιος θα περιμένει την έγκριση του. Μάλιστα όπως είπε αν  διαβάσει τις δημοσιεύσεις της εταιρείας και προχωρήσει η έγκριση του εμβολίου από τον EMA, θα κάνει ο ίδιος πρώτος το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση από το νοσοκομείο γιι να δώσει το παράδειγμα. «Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά. Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κικίλιας: Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και θα αλλάξουν τα δεδομένα

Λαζανάς για νεκρούς covid: Σαν να πέφτει κάθε μέρα αεροπλάνο στην Ελλάδα

Την άποψη ότι το lockdown θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο, όπως τον Μάρτιο, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι ακόμα στην Επιτροπή δεν έχει συζητηθεί καθόλου αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.  Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά δήλωσε ότι «είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα.

Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη». Μάλιστα, εξήγησε ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, «θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι» υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει.

«Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός στους ασθενείς, ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό των ασθενών -ευτυχώς όχι μεγάλος- μετά την πάροδο της οξείας φάσης, έχει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένα άλλο, μικρότερο μέρος, έχει προβλήματα με την καρδιά του. «Οι βλάβες αυτές μπορεί να κρατήσουν και 6 μήνες και κάποιοι μπορεί να έχουν και μόνιμες βλάβες», κατέληξε.

Παγώνη: Δεν μπορεί κανείς να αρνείται το εμβόλιο

Την ανάγκη να κάνουν όλοι το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού, ανεξαρτήτως ηλικίας, επισήμανε η γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Δεν μπορεί κανένας να ανήκει στο 30% που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο και το αρνούνται» σημείωσε, λέγοντας πως οι μελέτες της τρίτης φάσης των δοκιμών «μας πείθουν ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο».

«Καμία επιτροπή δεν θα υπογράψει το εμβόλιο αν δεν είναι ασφαλές. Εμείς θα κάναμε πρώτοι το εμβόλιο και θα πηγαίναμε να χαρίσουμε τη ζωή μας έτσι; Δεν διακινδυνεύει κανένας την υπογραφή του σε τόσο σοβαρά θέματα» τόνισε. Οι νέοι Σχετικά με τους νέους, είπε: «Οι νέοι νοσούν, διασωληνώνονται και έχουμε και θανάτους. Αυτοί οι δείκτες πρέπει να τους πείσουν να κάνουν το εμβόλιο. Επιπλέον μεταδίδουν τον ιό» υπογράμμισε. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η ΕΙΝΑΠ έστειλε χθες εξώδικο στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣΑ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για τις καταγγελίες του τελευταίου, ότι ιδιώτες γιατροί που εντάχθηκαν σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, δέχθηκαν bullying από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Ζητήσαμε να μάθουμε σε ποια νοσοκομεία έγινε αυτό.

Δεν μας αρέσει ο πρόεδρος του ΠΙΣΑ να διασπά τους γιατρούς. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει αυτή την εποχή. Αν πραγματικά είχε γίνει κάτι τέτοιο είμαστε εμείς οι ενώσεις και η ομοσπονδία. Ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσβαλλε την ΕΙΝΑΠ. Να βγει να ζητήσει συγγνώμη» τόνισε. Τέλος, χαρακτήρισε ως «ντροπή» το περιστατικό μη ενοικίασης σπιτιού που κατήγγειλε εργαζόμενη σε νοσοκομείο, επειδή οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας φοβόντουσαν μην… φέρει τον ιό. «Είναι ντροπή. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί δίνουν μάχη κάθε μέρα για να σωθούν οι υπόλοιποι. Δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση επτά ατόμων σε σπίτι

Παναγιωτόπουλος: Αρκετά μεγάλη η διασπορά στη Θεσσαλονίκη

Σε φάση σταθεροποίησης βρίσκονται τα κρούσματα, όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ, ωστόσο δεν επιτρέπουν ακόμα να εισέλθουμε σε μια φάση άρσης των μέτρων.  «Η συνολική εικόνα είναι ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να έχουν μια τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης. Οι σκληροί δείκτες, νεκροί και διασωληνωμένοι, έρχονται καθυστερημένα, διότι υπάρχει μια διαφορά φάσης με αυτούς.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση. Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που μετά από 4 εβδομάδες lockdown, δεν έχουν περιοριστεί τα κρούσματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η διασπορά ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος υπογραμμίζοντας ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων».

Πρόσθεσε δε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική, μετά τις γιορτές, καθώς θα πρέπει να είμαστε και με δραστηριότητες ανοιχτές και με μέτρα» τονίζοντας ότι ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και μεγαλύτερη οικονομική ζημιά. Σχετικά με τα εμβόλια, σχολίασε ότι είναι λογικό να υπάρχουν απορίες από τους πολίτες για την ασφάλεια τους, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «είναι επαρκέστατα αποτελεσματικά κι επαρκέστατα ασφαλή και κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, MEGA, vradini.gr, skai.gr, in.gr, ethnos.gr, ΘΕΜΑ104,6

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα