Θεσσαλονίκη: Νέα επίθεση ακροδεξιών σε πλατεία- 14 προσαγωγές

Μέχρι και αυτήν την ώρα.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-νέα-επίθεση-ακροδεξιών-σ-825845
Parallaxi

UPDATE- 14.13: 

Άμεση ήταν η απάντηση στη νέα φασιστική επίθεση που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα σε πλατεία στην Ηλιούπολη. 

Διαβάζοντας σχετικό ψήφισμα καταδίκης των ναζιστικών επιθέσεων από Φοιτητικούς Συλλόγους, άτομα ενημερώνουν το λαό της περιοχής και στέλνουν μήνυμα: «Ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».


UPDATE- 14. 05:

Σε δεκατέσσερις προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον μελών της ΚΝΕ, στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία, τρία άτομα, εκ των οποίων στα δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ ένας 22χρονος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 12:10 σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζε φυλλάδια στην πλατεία Ελευθερίας. Στην περιοχή παραμένουν μέλη της ΚΝΕ με ισχυρή παρουσία αστυνομικών.


Νέα επίθεση ακροδεξιών σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ομάδα 20 ατόμων της Κομμουνιστικής Νεολαίας μοίραζε φυλλάδια σε διερχόμενους, όταν πάνω από δέκα άτομα εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της.

Η επίθεση σημειώθηκε όταν η πλατεία ήταν μάλιστα γεμάτη κόσμο και παιδιά, ενώ έγινε απρόκλητα όταν μέλη της ΚΝΕ, σε μικρές ομάδες ήταν διασκορπισμένα μέσα στην πλατεία και μοίραζαν την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», καθώς και ενημερωτικό υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 3 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.  Έχουν σημειωθεί ήδη επτά προσαγωγές.

«Έγινε πριν από 2 ώρες στην πλατεία Ελευθερίας της Ηλιούπολης, οι νεοναζί ήταν 10 περίπου κι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, ήρθαν στα χέρια με μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό και υπήρξαν συμπλοκές. Όταν κάποιοι νεοναζί ακινητοποιήθηκαν έβγαλαν taser στις συμπλοκές χρησιμοποίησαν αλυσίδες και ρόπαλα, χτυπήθηκαν δύο μέλη της ΚΝΕ στο κεφάλι και στην κοιλία. Τα μέλη της ΚΝΕ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου», λέει ο Τάσος Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΝΕ και γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ.

«Ήταν μία θρασύδειλη δολοφονική επίθεση των νεοναζί την οποία αποκρούσαμε, η ΚΝΕ δεν κάνει πίσω θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το λαό για τα προβλήματα και τις θέσεις μας», συνεχίζει ο ίδιος.

Η στιγμή της επίθεσης/ Πηγή: 902
Η στιγμή της επίθεσης/ Πηγή: 902

«Τα μέλη της ΚΝΕ καταγγέλλουν και τη στάση της αστυνομίας η οποία βρισκόταν σχετικά κοντά στην πλατεία και καθυστέρησε για μία ακόμη φορά να αντιδράσει…», καταλήγει λέγοντας.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Νεολαίας παραμένουν στην πλατεία και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις στις γειτονιές της πόλης.

«Καταδικάζουμε την θρασύδειλη επίθεση που δέχθηκαν σήμερα 3/10 στην Ηλιούπολη μέλη της ΚΝΕ από φασίστες», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους μέλη φοιτητικών συλλόγων της πόλης.

«Κατά τη διάρκεια εξόρμησης προκειμένου να καταδικαστεί η παρουσία των ακροδεξιών στα σχολεία και να απομονωθούν για ακόμη μια φορά από τον λαό και τη νεολαία, ομάδα ναζιστών εγκληματιών επιτέθηκαν σε μέλη και φίλους της ΚΝΕ, ανάμεσα στους οποίους και σε εκλεγμένους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων συνδικαλιστές, τραυματίζοντας τους με αλυσίδες και τέιζερ. Αυτό που προσπαθούν λυσσασμένα, να σπείρουν δηλαδή τον φόβο και τρόμο στην νεολαία που σηκώνει το κεφάλι της και παλεύει για μια ζωή καλύτερη δεν θα περάσει!», λένε ακόμη, καθώς και ότι:

«Τρανταχτή απόδειξη το συλλαλητήριο της Πέμπτης όπου ο λαός και η νεολαία κατά χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους της Σταυρούπολης. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε!! Μέχρι αυτά τα απολειφάδια να καταδικαστούν συνολικά στο σκότος και στο περιθώριο της κοινωνίας, εκεί δηλαδή όπου ανήκουν αυτοί όπως και το σύστημα που τους θρέφει».

Για το γεγονός ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, υπέβαλε μήνυση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ΚΚΕ και ΚΝΕ προγραμματίζουν ήδη συγκέντρωση στις 9 Οκτώβρη στη Σταυρούπολη με σύνθημα «Ο φασισμός δε θα πεθάνει μόνος! Τσάκισε τον!».

Ειδικότερα, πολιτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη με σύνθημα: «Ο φασισμός δε θα πεθάνει μόνος! Τσάκισε τον! Με οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακολουθεί η καταγγελία του ΠΑΜΕ για την επίθεση:

«Καταγγέλλουμε την νέα δολοφονική επίθεση φασιστοειδών, με αλυσίδες, taser και άλλα όπλα, αυτή τη φορά ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στην Ηλιούπολη. Καταγγέλλουμε, επίσης, την εξοργιστική στάση των κυβερνώντων και της Αστυνομίας, που εδώ και πέντε μέρες αφήνουν τους φασίστες εγκληματίες να επιτίθενται με λύσσα σε όποιον σηκώνει κεφάλι, σε όποιον παλεύει για μια καλύτερη ζωή, σε όποιον διαφωνεί με το δηλητήριο που χύνουν. Καλούμε το λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όλους τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στα εγκληματικά φασιστικά στοιχεία, να μην τους αφήσουν τόπο να σταθούν. Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα θα δώσει για ακόμη μια φορά την απάντηση που αξίζει στα σκυλιά του συστήματος. Να δοθεί μαζικό μήνυμα καταδίκης στο φασισμό και τα στηρίγματά του, στην μεγάλη συναυλία των εργατικών σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων, την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας».

Χ. Γιαννούλης: «Η δολοφονική επίθεση πρέπει να μας αφυπνίσει όλους»

Παρακάτω η δήλωση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτική Συμμαχία για την επίθεση:

«Η σημερινή δολοφονική επίθεση από ακροδεξιούς σε μέλη της ΚΝΕ, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας. Πολιτεία, πολιτικά κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις. Η ανεξέλεγκτη δράση των φασιστικών ταγμάτων εφόδου δεν είναι ανεκτή σε μία δημοκρατία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δείχνει ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και να αντιληφθεί ότι η ρητορική των δύο άκρων είναι θηλιά για τη δημοκρατία. Να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από χέρι φασίστα». 

H Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει με τη σειρά της την επίθεση φασιστών τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση τα παρακάτω:

«Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση ομάδας φασιστών, με αλυσίδες, τέιζερ, μαχαίρια, κατά μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πριν από λίγη ώρα, στην Ηλιούπολη, με συνέπεια τον τραυματισμό τεσσάρων μελών τους.

Παρά τα πρόσφατα γεγονότα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στη συνέχεια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, ομάδες φασιστοειδών συνεχίζουν να αλωνίζουν στην περιοχή ανενόχλητοι, προβαίνοντας σε εγκληματικές επιθέσεις, ενώ εδώ και καιρό παρεμβαίνουν στα σχολεία κυρίως των Δυτικών Συνοικιών, προσπαθώντας να παρασύρουν στις μαύρες ιδέες τους ανήλικα παιδιά.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σοβαρές επειδή επί τόσες ημέρες αφήνει τα φασιστοειδή να ενεργούν ανενόχλητα στην περιοχή, ενώ παράλληλα η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της καταστολής, του ιδεολογήματος «νόμος και τάξη» δίνει έδαφος για να καλλιεργηθούν οι φασιστικές αντιλήψεις.

Η άμεση απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων του κινήματος, αλλά και οι μαζικότητα των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων  γεννούν αισιοδοξία. Το μαζικό, λαϊκό κίνημα, δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει να μετατραπούν τα σχολεία σε εκκολαπτήρια φασιστικών αντιλήψεων. Ο αντιφασιστικός αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή, οι πολύχρονες κινητοποιήσεις και η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών στην δίκη της ΧΑ, τον Οκτώβρη του 2020, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε!».

Mερικά tweets μετά το σοκαριστικό συμβάν:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, 902

Επεισόδια στην αντιφασιστική πορεία στην Λαγκαδά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα