Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Προσφυγή κατά της αύξησης των καθισμάτων στην εστίαση

Από το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης – «Όλα νόμιμα», υποστηρίζει η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-προσφυγή-κατά-της-αύξηση-989617
Φίλιππος Δεργιαδές

Με προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, σχεδιάζει να απαντήσει το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην επιμονή του δήμου Θεσσαλονίκης να αυξήσει τον αριθμό των καθισμάτων στα καταστήματα της εστίασης, μέσω της «ενοικίασης» και του αστικού εξοπλισμού, γεγονός που θα αυξήσει τα τετραγωνικά στο δημόσιο χώρο, που παραχωρείται για τα τραπεζοκαθίσματα.

Για το θέμα ήδη, το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας να σταματήσει η αυθαίρετη αύξηση των καθισμάτων στους ήδη επιβαρυμένους κοινόχρηστους χώρους.

Πως γίνεται η αύξηση των καθισμάτων

Όπως είχε εξηγήσει στην Parallaxi, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης, «αυξάνοντας το χώρο που ενοικιάζει ένα κατάστημα από το δήμο, μπορεί να έχει επιπλέον καθίσματα. Δηλαδή αν ένα κατάστημα λόγω κανονιστικής καταλαμβάνει 10 τ.μ. και μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται 3τμ από κάποιο είδος αστικού εξοπλισμού όπως καφάο ή δενδροδόχο, τον προσμετράμε και αντί να έχει 7 τμ. δια 0,7, που είναι ο συντελεστής, άρα δέκα καθίσματα, θα έχει 10 τμ δια 0,7, άρα θα έχει 13 καθίσματα».

Επίσης οι Οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία, απαντώντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από προσφυγή που κατέθεσε το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα στην ενοικίαση του αστικού εξοπλισμού, δηλαδή των καφάο, των δενδροδόχων και των παγκακίων. Όπως αναφέρει η εν λόγω υπηρεσία:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι το από 2-3-2023 ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας μας, αφορά στη δυνατότητα μίσθωσης από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αστικού εξοπλισμού, δενδροδόχων κλπ που βρίσκονται έμπροσθεν του καταστήματός τους, με μοναδικό στόχο την αύξηση των καθισμάτων στον ήδη παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο και όχι τη διάθεση μεγαλύτερου εμβαδού κατάληψης για το οποίο σε κάθε περίπτωση παραχωρείται άδεια σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα κανονιστική

Η μίσθωση εμβαδού που καταλαμβάνει ο αστικός εξοπλισμός (δενδροδόχοι κλπ) δεν σημαίνει ούτε την κατάληψη με τραπεζοκαθίσματα των χώρων αυτών αλλά ούτε την κατάληψη επιπλέον εμβαδού (σε άλλο σημείο) από αυτό που ήδη παραχωρήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα κανονιστική.

Να σημειωθεί ότι για τη μίσθωση αστικού εξοπλισμού δεν υπάρχει απαγορευτικός όρος στην ισχύουσα κανονιστική Α.Δ.Σ., συνεπώς δεν υπάρχει καμία παραβίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην επιστολή – καταγγελία του Σωματείου».

«Η μίσθωση του αστικού εξοπλισμού είναι παράνομη»

Ωστόσο από την πλευρά του, ο Άκης Λαζάρου πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει πως τόσο η Κανονιστική του δήμου, για τη διάθεση του κοινόχρηστου χώρου, (κεφάλαιο Α, παρ.7,8,9,10), είναι ξεκάθαρη ενώ υπάρχει και σχετική νομολογία.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, «η κανονιστική του δήμου είναι ξεκάθαρη και αναφέρει τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και αστικού εξοπλισμού. Δηλαδή το κοινόχρηστο παγκάκι που υπάρχει για να κάθεται ο κόσμος, τι θα γίνει, θα καταργηθεί. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση των όρων της κανονιστικής και της σχετικής νομολογίας».

Τονίζει δε πως «πρόκειται για ένα εύρημα του δήμου για να ικανοποιήσει συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης» και αναφέρει ότι το Σωματείο των Φίλων του Ιστορικού Κέντρου θα συνεχίσει τις προσφυγές του στον Συνήγορο του Πολίτη και όπου αλλού χρειάζεται, ώστε να σταματήσει η καταπάτηση του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα