Θεσσαλονίκη- Ρεπορτάζ: Η επόμενη μέρα για την εστίαση

Ελάχιστα πράγματα αλλάζουν σύμφωνα με ιδιοκτήτες στο κέντρο της πόλης από το νέο διευρυμένο ωράριο.

Νίκος Γκάγιας
θεσσαλονίκη-ρεπορτάζ-η-επόμενη-μέρα-γ-601600
Νίκος Γκάγιας

Νέα μέτρα ισχύουν από χθες, στα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης. To ωράριο των επιχειρήσεων διευρύνεται έως τις 12:30 π.μ. 

Εμείς μιλήσαμε με ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της πόλης για τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από το νέο ωράριο, καθώς και για το πως κινήθηκαν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Ποια είναι η επόμενη μέρα για την εστίαση; Πως θα είναι τα πράγματα τον χειμώνα;

«Τα δεδομένα που αλλάζουν είναι ελάχιστα με το νέο ωράριο» όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης cafe, Νίκος Ρουμελιώτης.

«Το γενικότερο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια. Η μεγαλύτερη πρόκληση θα παρουσιαστεί τον χειμώνα με τα μαγαζιά που έχουν μεγάλο εσωτερικό χώρο. Όσο ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να δουλέψουμε. Είτε κλείνουμε 00:00 είτε 00:30 το ωράριο είναι περίπου ίδιο. Το θέμα θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Το πως θα βγει μία νομοθεσία από την κυβέρνηση, για να βοηθηθούν τα καταστήματα, ιδίως εκείνα που λειτουργούν αποκλειστικά ως club» επισημαίνει.

Μάλιστα, αναρωτιέται πως το ελληνικό κράτος θα προστατεύσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη, που η εστίαση είναι μία από τις βασικές ασχολίες πολλών ανθρώπων ειδικά στο κέντρο της πόλης λόγω των φοιτητών.

«Το γενικότερο ζήτημα είναι γιατί παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Σαν να φοβόμαστε για το τι θα ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ. Το βασικότερο που δεν έχει γίνει είναι η θωράκιση του συστήματος υγείας. Ο επιστήμονας από την μεριά του κάνει καλά την δουλειά του, αυτός που δεν την κάνει είναι εκείνος που δεν προετοιμάζει το σύστημα υγείας. Άλλες χώρες και με περισσότερα κρούσματα έχουν ανοίξει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουμε αυτή την στιγμή και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ και άλλες κλινικές και άλλους γιατρούς για να γινουν προσλήψεις.»

«Σε εμάς έχουν γίνει αστυνομικοί έλεγχοι. Σίγουρα επιχειρηματίες έχουν κατεβάσει ρολά. Ειδικά μετά την καραντίνα πολλοί δεν άνοιξαν καθόλου. Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις εστίασης.» δηλώνει ενώ συμπληρώνει: «Όλοι άνθρωποι τηρήσαν την καραντίνα. Έκαναν ό,τι ζητήθηκε σε ένα 95-98% και αυτό που με παραξενεύει είναι πως μετά ακούσαμε για ατομική ευθύνη και τι δεν έκανε καλά ο κόσμος, ο λαός, ο επιχειρηματίας, ο μικρομεσαίος και φτάσαμε πάλι να παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, είναι καθαρά το χάος του συστήματος υγείας και των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το θέμα.»

«Ένα μήνα μετά που κλείσαμε για την καραντίνα, μας ζητήσανε το ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου. Μεγάλο επικοινωνιακό τρικ η βοήθεια που δόθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η βοήθεια που δόθηκε, όμως, ήταν ανταλλάξιμη, δηλαδή σου περιόριζε κάτι για να το πληρώσεις μετά. Δεν γίνεται σε ένα κλειστό κατάστημα, να σου παίρνουν χωρίς καμία μείωση το ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου. Ουσιαστική βοήθεια δεν δόθηκε.» καταλήγει.

«Λίγες αλλαγές. Αν έκλειναν στη μία, ίσως ήταν ιδανικά» αναφέρει ο ιδιοκτήτης cafe στην οδό Παπαμάρκου, Μπάμπης Δασκαλόπουλος

«Πίστευα πως το 12:00 π.μ. ως ωράριο θα έμενε και ίσως να επανέλθει. Ο εσωτερικός χώρος είναι πιο επικίνδυνος για συνωστισμό.»

«Το θέμα είναι να υπάρχει δυνατότητα, αν είσαι σε άτυπο lockdown να γλυτώνεις κάποιες πληρωμές. Δεν γίνεται να μην έχεις κόσμο και να πρέπει να πληρώνεις ρυθμίσεις, δημοτικά τέλη. Κατά την διάρκεια της καραντίνας υπήρχαν υπάλληλοι που πήραν περισσότερα χρήματα από όσα θα έπαιρναν αν δούλευαν, αλλά υπήρχαν και εκείνοι που έχασαν χρήματα.» επισημαίνει, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως δεν είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις τα cafe-bar από τα club, για να ξεχωρίσεις τα μέτρα. «Στην ουσία είναι όλα cafe-bar».

Στη συνέχεια εξήγησε πως αυτή η κατάσταση προκαλεί μία ταλαιπωρία. Οι πελάτες έρχονται όλοι μαζί και φεύγουν όλοι μαζί. «Σκεφτείτε δεν προλαβαίνουμε κάποιες φορές να στεγνώσουμε τα ποτήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εδώ από την αρχή πρώτη φορά πέρασαν το περασμένο Σάββατο, τσέκαραν τις αποστάσεις και την χρήση μάσκας και έφυγαν.» καταλήγει.

«Δεν μπορώ να κάνω τον ειδικό γιατί η λήψη μέτρων και αποφάσεων έγκειται σε θέματα που αφορούν επιστήμονες. Ίσως λόγω αυτών των μέτρων, τα κρούσματα να είναι σε αυτό το επίπεδο» δηλώνει ο Στέφανος Ασλανίδης, ιδιοκτήτης cafe-bar Ενοχές στο Ναβαρίνο.

Το νέο ωράριο έχει συμπυκνώσει την διασκέδαση και έχει φέρει μια καινούρια κατάσταση. Εξάλλου όλο αυτό με τον κορονοϊό μας έχει φέρει σε νέα μονοπάτια και γι’ αυτό πρέπει να  προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα στο παρόν και στο μέλλον.

«Υπάρχει αστυνομικός έλεγχος. Εμείς οι καταστηματάρχες πρέπει να δούμε, όμως, αλλιώς το τοπίο, όχι για το θέμα των ελέγχων, αλλά και για λόγους επιχειρηματικού fairplay. Από την στιγμή που υπάρχει νόμος, πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν μπορεί κάποιοι να χρίζονται πονηροί της ιστορίας  και να λέμε πως το 95% των καταστημάτων κλείνουν στις 00:00 και κάποιοι να είναι οι έξυπνοι και να μένουν ανοιχτοί μέχρι πιο αργά.» 

Δεν υπάρχει κάποιος σκοπός για το μέλλον, κάθε μέρα κινούμαστε με τις ανακοινώσεις της ημέρας. Ζούμε υπό το κράτος των ανακοινώσεων. Καταλαβαίνουμε πως είναι μία ιδιαίτερη περίσταση, αλλά και η αστυνομία πρέπει να είναι πιο ελαστικοί. Αν ένα μαγαζί έκλεισε στις 00:05 ή 00:10 και το προσωπικό έχει μαζέψει τα καθίσματα και του επιβληθεί πρόστιμο, αυτή είναι μία αυστηρότητα χωρίς περιεχόμενο».

Όσον αφορά το νέο διευρυμένο ωράριο, ούτε για τον κ. Γιώργο Κουτελίδα, ιδιοκτήτη cafe αλλάζει κάτι ιδιαίτερα.

«Είναι απλά ένα μισάωρο μετά. Εμείς είμαστε καφετέρια, ούτε club ούτε bar. Οπότε είτε κλείνουμε στις 12:00 π.μ. είτε 12:30 π.μ. δεν αλλάζει κάτι.»

Όσον αφορά τα μέτρα που ίσχυαν τόσο καιρό, ο κ. Κουτελίδας πιστεύει πως είναι προτιμότερο να υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Εμείς έχουμε λίγα κρούσματα, σε σχέση με την Αθήνα αλλά εκεί ο πληθυσμός είναι πενταπλάσιος. Όμως επισήμανε ότι αν ανοίξουν τα club, που ο χώρος είναι κλειστός τα πράγματα θα δυσκολέψουν

«Εμείς ανοίξαμε το μαγαζί 20 μέρες πριν την καραντίνα οπότε δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την περασμένη περίοδο, στα οικονομικά της επιχείρησης και στην κίνηση του κόσμου. Το χειμώνα θα κινηθούμε με τον έξω χώρο, βάζοντας ζελατίνες. Προσαρμοζόμαστε και προσέχουμε τα έξοδα μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα