Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία τώρα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και κινείται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης - Φωτογραφίες

Parallaxi
θεσσαλονίκη-συγκέντρωση-και-πορεία-τ-1020679
Parallaxi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν πνιγεί και αγνοούνται, πραγματοποιούν αυτή την ώρα κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών, ενώ ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6μμ στην Καμάρα και αναμένεται να ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο κάλεσμα τους οι διοργανωτές τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία των προσφύγων και ων μεταναστών, υποστηρίζοντας πως το χθεσινό ναυάγιο δεν ήταν ατύχημα αλλά δολοφονία.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

Κάτι τέτοιες ώρες πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους:

  1. Το χτεσινό πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία του συστήματος απέναντι στους πιο ευάλωτους της σύγχρονης ιστορίας, τις προσφύγισσες, τους μετανάστες, τα απόκληρα, φτωχά και κυνηγημένα μέλη των χωρών της Ασίας και Αφρικής.
  2. Η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις που:

– υπέγραψαν ή στήριξαν τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας το 2016

– έχτισαν ή διατήρησαν τον φράχτη του Έβρου

– υποδαύλισαν τα ρατσιστικά πογκρόμ στα νησιά

– οργάνωσαν τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο και τον Έβρο

  1. Επίσης, η ευθύνη ανήκει και σε εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που θέλει τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες οπουδήποτε αλλού (ακόμα και στον πάτο του Αιγαίου) εκτός από τα νησιά, τη Θράκη και τις πόλεις μας.

Αυτός ο κόσμος δεν είναι εφικτός! Πρέπει να αλλάξει.

Λίγο πριν τις 19.30, ξεκίνησε η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και συνθήματα. Αστυνομικές δυνάμεις είναι “σε ετοιμότητα” στο κέντρο της πόλης υπό τον φόβο επεισοδίων.

Οι διαδηλωτές – σε μεγάλο μέρος φοιτητές – χαρακτηρίζουν ως “δολοφονία” το τραγικό ναυάγιο με τους τουλάχιστον 79 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους στα ανοιχτά της Πύλου, καταλογίζοντας ευθύνες στο ελληνικό κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λιμενικό Σώμα.

Η πορεία συνεχίζεται στην Λεωφόρο Νίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα