Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Θετικές 8 μοναχές από το ίδιο μοναστήρι- Νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο

«Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές», λέει ο Βασιλακόπουλος.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-θετικές-8-μοναχές-από-το-ίδ-585072
Parallaxi

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 8 μοναχές από τον Χορτιάτη που νόσησαν από κορωνοϊό.

Δύο εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν έχουν διασωληνωθεί. Όπως μεταδίδει τοΟΡΕΝ, στο εν λόγω μοναστήρι υπήρχε επιγραφή ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει μέσα στην μονή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγουμένη έλεγε στις υπόλοιπες μοναχές να μην εμβολιαστούν.

«Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές»

Στο μεταξύ, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το ότι η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο».

«Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές»

«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα. Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «ο γιος μου είναι 11 ετών, και έχει ραντεβού στις 27 Δεκεμβρίου γιατί δε βρήκα νωρίτερα. Το εμβόλιο το παιδικό έχει μικρότερη δόση από ό,τι αυτό που χρησιμοποιείται στους ενήλικες. Είναι το 1/3. Δεν μπορούμε αυτόματα να πάρουμε εμβόλια ενηλίκων να τα αραιώσουμε και να τα δώσουμε στα παιδιά. Πρέπει να γίνει νέα εισαγωγή, έρχονται στις 3 Ιανουαρίου, και με βάση αυτό θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού. Μακάρι το πρόβλημά μας να είναι το να βρούμε ραντεβού».

«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν άνοιξε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να δίνουμε στους ανθρώπους το κατά τη γνώμη μου παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο. Αυτό προσωπικά δεν το καταλαβαίνω», σχολίασε σχετικά με τα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Βασιλακόπουλος: Ρεβεγιόν με αναμνηστική δόση και τεστ

«Για τις γιορτές, αν έχουμε κάνει την αναμνηστική δόση, κάνουμε το self-test ή το rapid πριν πάμε στο ρεβεγιόν για να προστατεύσουμε και εμάς και τους φίλους μας. Όλα τα στελέχη μπορούμε να τα κολλήσουμε ακόμα και αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το πώς θα κάνουμε φέτος ρεβεγιόν.

Γώγος: Κίνδυνος μεγάλης διασποράς λόγω Όμικρον-Η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική

Την ανησυχία τους για τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξέφρασαν ο καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» και τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού και τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η Όμικρον και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Όπως επισήμανε η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση προκειμένου να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με την τρίτη δόση η αύξηση των αντισωμάτων που προκαλείται, περίπου 20-25 φορές παραπάνω από αυτά που είχαμε, δημιουργεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας για τη μόλυνση, αλλά πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 80% έναντι της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης και του θανάτου. «Άρα αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος το εμβόλιο και πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει, να κάνουν την πρώτη και δεύτερη δόση φυσικά γιατί υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Ιανουάριο με μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία και στο πλαίσιο αυτό ως κοινωνία θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρχει διασπορά.

Μάλιστα, για να περιγράψει τη δραματική κατάσταση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς για τους αντιεμβολιαστές δεν επιτρέπεται να τους κάνουμε ξενάγηση κάθε Κυριακή πρωί, όπως στα μουσεία, μέσα στις εντατικές μήπως και καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα γιατί ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν εδώ και 1,5-2 χρόνια» και πρόσθεσε ότι εκτός αφελείς υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν πολιτικές καριέρες εκμεταλλευόμενοι τους αφελείς.

Πλεύρης: «Έχουμε αποκλείσει το lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν»

O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ωστόσο, όπως τόνισε η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα χρειαστεί για την πανδημία.

Σε εφιάλτη για την Ευρώπη εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα. Πλέον, η μία μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, με την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων να βρίσκεται «στο τραπέζι». Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».

«Η Όμικρον θα επικρατήσει και στη χώρα μας»

Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.

«Δε θα αλλάζαμε κάτι αν είχαμε στα χέρια μας τη μελέτη»

Μιλώντας για όσα ακολούθησαν από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».

«Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης στο ίδιο θέμα.

«Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου» «Αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δε θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60. Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την 3η δόση, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι», ξεκαθάρισε.

«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες. Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το ενιάμηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τι ισχύει για τη διάρκειά του.

«Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν στο σύστημα Υγείας» Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος.

«Η κατάσταση είναι σκληρή τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, είναι 10.000 λιγότεροι οι υγειονομικοί, λόγω αναστολής και συντάξεων. Έχουμε λιγότερες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα της πανδημίας. Το Λαϊκό νοσοκομείο δεν είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Στην εφημερία της Παρασκευής είχαμε 40 ράντζα. Είχαμε δύο πολύτιμες χειρουργικές κλινικές και κλείσαμε τη μία για να την κάνουμε Covid. Είμαστε στο 4ο κύμα με πολύ λιγότερες δυνάμεις», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά η κοινωνική και οικονομική ζωή. Συνολικά στο σύστημα έχουν μπει 16.000 άνθρωποι από το 2019 που παρέλαβε η ΝΔ. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν», απάντησε ο κ. Πλεύρης, με τον κ. Αντωνόπουλο να επισημαίνει ότι «Οι 12.000 είναι επικουρικοί που λήγουν το Μάρτη. Τώρα υπήρχαν 6 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό. Οι δύο πέθαναν».

«Υπάρχουν 16.000 άνθρωποι παραπάνω και είναι επικουρικοί. Η παραμονή τους στο σύστημα Θα παρατείνεται για όσο υπάρχει ανάγκη. Προφανώς υπάρχουν παθογένειες στο ΕΣΥ», είπε κλείνοντας ο κ. Πλεύρης.

Χάρτης των κρουσμάτων: 756 στη Θεσσαλονίκη- 1.466 στην Αττική

ΕΟΔΥ: Που θα πραγματοποιηθούν rapid test την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου (λίστα)

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιούνται δωρεάν έλεγχοι Covid-19 από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στα εξής σημεία:

1. Δ. Ν. Ηρακλείου, κεντρική πλατεία ΗΣΑΠ, 09:00-15:00

2. Δ. Αγ. Δημητρίου, Αγίου Δημητρίου 55, Δημαρχείο, 09:00-15:00

3. Νότια Πύλη ΔΕΘ, (είσοδος από Λεωφ. Στρατού με Αγγελάκη) 10:00-17:00

4. Αιτωλοακαρνανία, Κοινοτικό Κτίριο, Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος, 09:00-14:00

5. Αιτωλοακαρνανία, ΚΑΠΗ Μεσολογγίου, Μεσολόγγι, 09:00-14:00

6. Αργολίδα, Κέντρο Νεότητας, Ναύπλιο, 09:00-17:00

7. Αρκαδία, Πλατεία Αγίου Βασιλείου, Τρίπολη,09:00-14:00

8. Αρκαδία, Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Τρίπολη, 09:00-14:00

9. Αχαΐα, Πάτρα, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ρήγα Φεραίου 58, 08:30-20:30.

10. Γρεβενά, Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα 23, 10:00-13:00

11. Έβρος, Φουαγιέ Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Λ. Δημοκρατίας 306, 08:30-15:30

12. Έβρος, Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη, 09:00-13:00

13. Ευρυτανία, ΚΑΠΗ Καρπενησίου,09.00-13.00

14. Ζάκυνθος, KY Πρώην ΙΚΑ, 09:00-15:00

15. Ηλεία, Πύργος, Αποστολική Διακονία – Πλατεία Σάκη Καράγιωργα, 09:00-17:00

16. Ημαθία, ΚΑΠΗ Βέροιας, Μαυρομιχάλη 14, 8:30-14:30

17. Ηράκλειο, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, 09:00-15:00

18. Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας, 09:00-15:00

19. Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

20. Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

21. Καρδίτσα, Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας, (Πλατεία Ελευθερίας), 08:00-16:00

22. Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο, Μάντζαρου 5, 09:00-14:30

23. Κιλκίς, ΚΑΠΗ Κιλκίς, Καπέτα Γεωργίου 26, 09:00-17:00

24. Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού 57, Πλησίον Πανεπιστημίου, 08:30-13:00

25. Λάρισα, Κεντρική Πλατεία / Μπροστά στο Δημαρχείο,08:00-15:30

26. Λασίθι, Παλιό Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, 11:00-14:00

27. Λέσβος, ΚΥ Μυτιλήνης, 08:30-15:45

28. Λήμνος, Μύρινα, παλαιό θυρωρείο Γ.Ν. Λήμνου, Ήφαιστου 1, 08:45- 14:45

29. Μαγνησία, ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου Δήμου Βόλου, Χατζηαργύρη & Τριανταφυλλίδη, 08:30-15:30

30. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Αίθουσα & Α. Κουμουνδούρος, 09:00-15:00

31. Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-13:30

32. Φλώρινα, Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, 08:00-14:30

33. Φωκίδα, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας,09.00-13.00

34. Χαλκιδική, Πρώην 4ο Νηπιαγωγείο, Παναγίας Κορυφινής και Καλόλιμνου γωνία, Νέα Μουδανιά, 08:30 – 15:30

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις-αλλαγές στα σημεία και στο ωράριο των μαζικών δειγματοληψιών.

Πηγές: iefimerida, skai.gr, Mega, Open 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα