Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-τίμησε-την-ημέρα-μνήμης-761611
Parallaxi

Επιστολές, στις αδελφοποιημένες πόλεις από όλον τον κόσμο, με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα αποστείλει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στην εκδήλωση μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων που έγινε το πρωί στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποστέλλει επιστολές στις περίπου 40 αδελφοποιημένες πόλεις ανά τον κόσμο- από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μέχρι το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και από το Τορόντο του Καναδά μέχρι τη Σενγιάνγκ της Κίνας- για να ξεκινήσουμε μια πανστρατιά για την αναγνώριση, από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αυτής της θηριωδίας ως μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, απευθύνοντας την έκκληση «να παλέψουμε ενωμένοι» για τη δικαίωση των 353.000 ψυχών που χάθηκαν.

«Εμείς ως απόγονοι επιζήσαντες εκείνων των ηρώων και αγωνιστών του Πόντου έχουμε χρέος και μνημονεύουμε τους νεκρούς μας όλο το χρόνο», δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ενώ την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος της γενοκτονίας των Ποντίων τόνισαν στους χαιρετισμούς τους, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία πολιτικών και τοπικών αρχών της πόλης, ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και ολοκληρώθηκε με ποιήματα και ποντιακά τραγούδια.

Επετειακές εκδηλώσεις έγιναν επίσης στους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Κορδελιού Ευόσμου, Λαγκαδά χθες και σήμερα, ενώ μηνύματα έστειλαν οι δήμαρχοι Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη.

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, προχώρησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής τους τα Δημοτικά Συμβούλια Χαλκηδόνος  και Ωραιοκάστρου με αφορμή την 102η επέτειο μνήμης.

Τζιτζικώστας: Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», επισημαίνει στο μήνυμά του για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα τιμήσει και φέτος την 19η Μαΐου, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαΐου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας και στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σήμερα, ανήμερα της Ημέρας Τιμής της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Τζιτζικώστας συμμετέχει στις εκδηλώσεις των φορέων που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και προέβη στο ακόλουθο μήνυμα:

«Συμπληρώσαμε σήμερα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων μιας ανείπωτης τραγωδίας, με μια υπόσχεση για το μέλλον: Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί ανάλογη θηριωδία. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα, αλλά και σε όσους βίωσαν την απάνθρωπη και μισαλλόδοξη συμπεριφορά και ταυτόχρονα το οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία. Όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κάθε χρόνο. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης. Μιας ευθύνης που βαραίνει όλους τους Έλληνες και με υπερηφάνεια την αναλαμβάνουμε».

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou

Η συνέχιση της προσπάθειας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Την έναρξη της σημερινής ειδικής συνεδρίασης κήρυξε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα συμπληρώνονται 102 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μιας μελανής σελίδας στην ιστορία μας, που παραμένει μέχρι σήμερα αδικαίωτη. Ως σήμερα η επίσημη τουρκική ηγεσία συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την Ποντιακή Γενοκτονία και με απύθμενο θράσος την κατατάσσει στην κατηγορία των παράπλευρων απωλειών μιας ταραγμένης εποχής. Στα θετικά μπορούμε να πιστώσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αρμενία, την Κύπρο, τη Σουηδία, από εννέα πολιτείες της Αμερικής, από ομοσπονδιακά τμήματα του Καναδά και από ομοσπονδιακές ενότητες της Ρωσίας, καθώς και από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Νότια Αυστραλία και τη Νέα Νότια Ουαλία. Στον αντίποδα της αναγνώρισης αυτής βρίσκεται, δυστυχώς, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν προ δύο ετών η απόπειρα αναγνώρισης της Γενοκτονίας καταψηφίστηκε θεαματικά. Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή ημέρα όχι απλά μια επέτειος, αλλά μια αφορμή για ενωτική δράση. Τώρα είναι η ώρα για μια νέα εθνική προσπάθεια με σύνεση, συνεννόηση και συναίνεση, γιατί όλοι μαζί οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και περήφανοι μπροστά στην ιστορία μας».

Στη συνεδρίαση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τους εξής λόγους: Πρώτα απ’ όλα, βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη ‘‘γενοκτονία’’. Δεύτερον, αναγνωρίζει εμμέσως τη γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Τρίτον, ανάβει το πράσινο φως και σε άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα. Και τέταρτον, δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ενδυναμωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε το πρώτο βήμα. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Γιατί η ιστορία μας είναι η ταυτότητά μας, η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, των Θρακών, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί για όλους μας, αποτελεί για τον Ελληνισμό τη βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης.»

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενενήντα εννέα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εμείς οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, ως πολιτικοί εκφραστές του Ποντιακού κι όλου του προσφυγικού Ελληνισμού, οφείλουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα, να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε, να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο και να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και Θράκης, να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές πτυχές του. Γιατί το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας είναι έντονα πολιτικό. Η συγκυρία είναι εξαιρετική και η ευκαιρία ίσως μοναδική. Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου με την οποία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού από τους Νεότουρκους έγινε τώρα, έναν αιώνα μετά και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μόλις πριν από έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός μίλησε για γενοκτονία και δήλωσε ότι η πολιτεία θα προωθήσει τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ήταν η πρώτη θαρραλέα δημόσια παρέμβαση Πρωθυπουργού της Ελλάδος.»

Η βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων: « Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται το εγκληματικό παρελθόν και την ίδια ώρα χρησιμοποιεί ως εργαλείο το δράμα εκατομμυρίων νέων προσφύγων, εκβιάζοντας την Ευρώπη για να αποσπάσει γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναθεωρητικής πολιτικής. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σ’ αυτό λοιπόν το ιστορικό πλαίσιο η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά η εκπλήρωση ενός ηθικού καθήκοντος, αποτελεί πολιτική δήλωση που δεν αφορά μόνο το χθες, αλλά κυρίως τον σημερινό και αυριανό κόσμο. Η παγκόσμια αναγνώριση του εγκλήματος, η καταδίκη του εθνικισμού και η απόκρουση της ψευδο-ιστορίας είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη στον σύγχρονο κόσμο. Θέλω να τονίσω την αμετακίνητη θέση του κόμματός μας για τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού και Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο και στην ακριβή έκταση που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός για το Στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας.»

Εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής κ. Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε: «Μια γενοκτονία μπορεί να συντελεστεί δύο φορές, την πρώτη φορά ως γεγονός και τη δεύτερη ως λήθη του δράματος. Αυτόν τον κίνδυνο επιχείρησε να αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης η Βουλή των Ελλήνων όταν το 1994 με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε ως ημέρα μνήμης την 19η Μαΐου. Δεν ήταν δηλαδή μόνο η εύλογη υποχρέωση της πολιτείας να αναγνωρίσει τον ποταμό αίματος και τη θυσία μιας κοινότητας των Ελλήνων, αλλά και η στέρεη εθνική πεποίθηση ότι μέσα στη σιωπή της λήθης ξεριζώνεσαι και έτσι, ευάλωτο από την άγνοια, το έθνος αδυνατεί να ορίσει τους δρόμους που του αξίζει να βαδίσει προς το μέλλον. Έχω την απαίτηση από την ελληνική πολιτεία να ηγηθεί του αγώνα που δίνουν οι ποντιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο για να αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς και ξένα κοινοβούλια η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως συνέβη με την Αρμενική Γενοκτονία.»

Ο βουλευτής κ. Ιωάννης Δελής, εκπροσωπώντας το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο βίαιος και βάρβαρος ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου αλλά και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου πριν από έναν αιώνα δεν μπορεί να ερμηνευθεί ολοκληρωμένα αν δεν ενταχθεί στο ιστορικό, το πολιτικό, το κοινωνικό πλαίσιό του, αν δεν φωτιστεί δηλαδή το ιστορικό υπόβαθρο της περιόδου εκείνης. Ήταν ο ιμπεριαλισμός τότε, στις αρχές του 20ού αιώνα, άπληστος ήδη από τότε για τις αγορές, που οδηγούσε την ανθρωπότητα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και σήμερα λοιπόν, όπως τότε, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς, κινδύνους που μόνον οι ίδιοι οι λαοί μπορούν με την πάλη τους να αποσοβήσουν. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε για μία ακόμα φορά το οργανωμένο ποντιακό κίνημα ότι στο Κ.Κ.Ε. θα βρει έναν σταθερό συμπαραστάτη σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Δυστυχώς για το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν άλλαξε τίποτα. Οι Τούρκοι κάνουν τα ίδια. Τα ίδια έκαναν στην Κύπρο το 1974. Τα ίδια κάνουν τώρα με τα όμορα κράτη τους. Κυνηγούν μειονότητες, κυνηγούν εθνότητες.» Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του τόνισε: «Το ερώτημα που πλανάται και θα έπρεπε να ρωτήσουμε είναι το εξής: Όλες οι κυβερνήσεις, από τότε μέχρι σήμερα, πότε επίσημα έθεσαν τέτοιο θέμα στην τουρκική κυβέρνηση; Άκουγα τον κ. Δένδια και τη Νέα Δημοκρατία να επαίρονται εσχάτως -και καλά κάνουν- για τα όσα είπε ο κ. Δένδιας μπροστά στους Τούρκους και ήταν η πρώτη φορά που ξέφυγε από την πεπατημένη οδό ένας υπουργός και είπε κάτι παραπάνω. Πότε επισήμως ελληνική Κυβέρνηση έθεσε θέμα Γενοκτονίας των Ποντίων Μικρασιατών στην Τουρκία; Πότε;»

Η βουλευτής κ. Μαρία Απατζίδη, εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Γιατί οι Αρμένιοι έχουν είκοσι ερευνητικά κέντρα και μουσεία κι εμείς, εκατό και πλέον χρόνια μετά, δεν έχουμε ένα μουσείο, ένα ερευνητικό κέντρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων; Δεν πρόκειται κανείς να μας επιβάλει μια σοφρωνισμένη μνήμη που θα πειθαρχεί σε ένα πολιτικά ορθό αφήγημα. Γι’ αυτό καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη και να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τη συστηματική και βίαιη εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων. Καλούμε να καθιερώσει τη 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ρατσιστικής και εθνικιστικής βίας, καθώς και της μαζικής βίας κατά των γυναικών.»

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το απόγευμα, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ειρήνη Κασιμάτη θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης, σήμερα το βράδυ θα φωταγωγηθεί η πρόσοψη του κτηρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τίμησαν με δηλώσεις τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επικεφαλής κομμάτων.

Σακελλαροπούλου: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας

Σε ανακοίνωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».

Μητσοτάκης: Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά

«102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Αγώνας για το παρόν και το μέλλον η ιστορική μνήμη και η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας

Το μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων:

«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας.

Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς.

Οφείλουμε, ενωμένοι, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και το διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Γεννηματά: Διεκδικούμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έστειλε το δικό της μήνυμα για την 19η Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας:

«19 Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους.

Το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν».

Κουτσούμπας: Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς

Η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα Για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας:

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης.

Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε πως μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών.

Γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά δεδομένα που παραμένουν επίκαιρα.

Ο ποντιακός ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης.

Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι.

Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς».

ΜέΡΑ 25: Στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού που γεννά τέρατα και ανομολόγητο πόνο

Το μήνυμα του ΜέΡΑ 25 για τη Γενοκτονία των Ποντίων:

«Σήμερα τιμούμε τις 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν έχει ξεπεράσει αυτές τις πρακτικές. Τις βλέπουμε να συμβαίνουν και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή που επισυμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από τον εθνικιστή, μακελάρη, σύμμαχο του μνημονιακού τόξου, Νετανιάχου.

Στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού που γεννά τέρατα και ανομολόγητο πόνο, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη των λαών.

Σήμερα που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς τη βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο, σήμερα τιμούμε και δεν λησμονούμε τον ελληνισμό του Πόντου.

Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και έμαθαν να δίνουν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι. Το αντάρτικο του Πόντου με μπροστάρηδες τον Βασιλαγά, τον Κότζα Αναστάς, τον Κουρτίδη και άλλους ηρωικούς Πόντιους οπλαρχηγούς κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπερασπιστούν τα σπίτια, τις γυναίκες, τα παιδιά και την αξιοπρέπεια τους από τις ματωμένες λεπίδες των Κεμαλικών και των Τσετών άτακτων.

Το 1919 όμως, τότε συνέβη κάτι που οι Πόντιοι δεν περίμεναν ποτέ, ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και οι βασιλικοί που τον διαδέχτηκαν στην εξουσία αρνήθηκαν ουσιαστικά να στηρίζουν την de facto ποντιακή δημοκρατία που είχε δημιουργηθεί και που μαζί με τους Αρμενίους προσπαθούσαν να κρατήσουν την φλόγα του αγώνα για ελευθερία ασβέστη».

Ιβάν Σαββίδης: Αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας

Μήνυμα για τα 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου απηύθυνε ο πρόεδρος ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης. Αναλυτικά ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρει στο μήνυμά του:

«Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες!

Η 19η Μαΐου είναι , ημέρα που οι σκέψεις μας και οι φωνές μας ενώνονται σε μία κοινή προσευχή, που ηχεί στη μνήμη των θυμάτων των χριστιανικών λαών, ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, τους αδικοχαμένους, που εκδιώχθηκαν από τα πάτρια εδάφη τους. Και η μνήμη μας, με ένα αόρατο νήμα, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τις χώρες και τις ηπείρους, ενώνοντας εμάς, τους διασκορπισμένους από τη μοίρα σε διάφορες γωνιές του κόσμου, σε ένα ενιαίο σύνολο, σε έναν υπερήφανο αδιάσπαστο ποντιακό λαό.

Τα χρόνια περνάνε, όμως εμείς εξακολουθούμε να νιώθουμε έντονα τον πόνο της απώλειας. Ωστόσο, με κάθε επόμενη γενιά Ποντίων, το μίσος και η δίψα για εκδίκηση αντικαθίστανται από την επιθυμία να αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη μέσω της δημιουργίας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα