Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: To κοινό μήνυμα πρωθυπουργού, περιφερειάρχη και δημάρχου

Διαβάστε επίσης τι δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-to-κοινό-μήνυμα-πρωθυπουργ-690753
Parallaxi

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και η τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού τέθηκανεπί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου και προς το τέλος του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έστειλαν κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων. “Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα και συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό”.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι «μέσα από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα και, βεβαίως, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», τονίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, παρακολουθεί πάντοτε την εξέλιξη της πανδημίας και θα αποφασίσει αναλόγως και μετά την την εισήγηση των ειδικών» ενώ διαβεβαίωσε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύεται συνεχώς και θα αντέξει ότι και να γίνει.

Επίσης, χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης και είπε πως τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προσέχουμε, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, να προστατεύουμε την ατομική μας υγεία, τους δικού μας ανθρώπους και το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία, και θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε.

Από ρτην πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Εξέφρασα στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, στην περιοχή μας, σε όλη τη Β. Ελλάδα και σε ότι αφορά τα σχολεία».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε, ακόμα, από τον πρωθυπουργό να λάβει ως κυβέρνηση την απόφαση στήριξης όλων επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας; που έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα, και να υπάρξει επέκταση και τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο.

Τέλος ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να θέσω στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες απόψεις και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων και η επόμενη μέρα της πόλης. Αρα το οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το εμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, η αναζωπύρωση, όπως λένε οι γιατροί, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο».

Με βάση τα παραπάνω ο δήμαρχος είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στα αυστηρά μέτρα που επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και ανέργους να συνεχιστούν και το Δεκέμβριο

Επίσης, διατύπωσε προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, γιατρών, νοσηλευτών, τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ και την τοποθέτηση εντεταλμένου συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στον status fm, στη Θεσσαλονίκη:

Μιλώντας στον status fm ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί».

«Δεν επιτρέπεται, τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινάμε να χαλαρώνουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με ενα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» σημείωσε στον status fm ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός» τόνισε στον status fm ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Πρώτος εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο.

«Με γρήγορα βήματα η Ελλάδα αποκτά αποτελεσματικότερο κράτος, αυτό θέλει ο πολίτης, να αισθάνεται σιγουριά» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Status fm δήλωσε:«Η στείρα αντιπολίτευση, η οποία σαν να επιζητά την καταστροφή για να διεκδικήσει πολιτικό οξυγόνο προσωπικά με ξεπερνά, αλλά αυτό το κρίνουν οι πολίτες.

«Παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέχουν» δήλωσε επίσης στη συνέντευξή του o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου

Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου επισκέφθηκε σήμερα, λίγο μετά τις 10:30, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον Πρωθυπουργό, που συνοδευόταν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχαήλ Καραβιώτης, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Ζωή Ψαρρά – Παπαγεωργίου και ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τον Διοικητή της 3ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας Παναγιώτη Μπογιατζίδη και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Παναγιώτη Τουχτίδη.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία της χτεσινής εφημερίας του Νοσοκομείου, υπάρχουν ενδείξεις ότι σταθεροποιείται ο αριθμός των εισαγωγών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19, γεγονός που γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς να αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Ο κ. Καραβιώτης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενίσχυση του Νοσοκομείου από την αρχή της πανδημίας με τις προσλήψεις 84 εργαζομένων ως επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό και άλλων 42 ως ιατρικό προσωπικό, καθώς και για τη δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργία έξι κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Καραβιώτης, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τη δωρεά 26 αναπνευστήρων από το Υπουργείο Υγείας, αυξήθηκαν οι δυνατότητες διασωλήνωσης και τα κρεβάτια εντατικής νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασαν τα 44. Σήμερα, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας ασθενών με τον νέο κορονοϊό στη Β. Ελλάδα έχει αυξήσει τις κλίνες Covid-19 σε 220 από τις 32 που διέθετε κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Ο κ. Καραβιώτης υπογράμμισε ότι «ανάσα» στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο αναμένεται να αποτελέσει η λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Οξυγόνου για ιατρική χρήση. Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα Μονάδα θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες, στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, και δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις για την υποχώρηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσει να υπάρχει εγρήγορση και όποια μέτρα ληφθούν σχετικά με το lockdown θα βασιστούν στις εισηγήσεις των ειδικών. “Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μια οικογένεια ακόμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων Covid-19, θα δοθεί έμφαση στον τομέα της πρόληψης με την ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας. “Μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο σύστημα υγείας”, τόνισε. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το επικουρικό προσωπικό, τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό, που, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, συνεισφέρει σημαντικά στον αγώνα κατά της πανδημίας, θα απορροφηθεί ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βγει πιο ενισχυμένο στην μετά Covid-19 εποχή. “Έγιναν προσλήψεις προσωπικού με ταχύτατους ρυθμούς, αυτό το προσωπικό δεν το χρειαστήκαμε στο πρώτο κύμα, το χρειαζόμαστε τώρα. Έχουμε δεσμευτεί ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του προσωπικού, θα μετατραπεί η σχέση εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με τις σωστές διαδικασίες, αλλά και με την επιβράβευση, θα το πω πολύ καθαρά, της εμπειρίας και της δουλειάς που έκαναν, ειδικά αυτούς τους κρίσιμους μήνες της πανδημίας, και ταυτόχρονα υπήρχε και μια πολύ σημαντική προσθήκη εξοπλισμού”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης ανέφερε ότι από τη μεριά του προσωπικού καταβάλλεται ένας τιτάνιος αγώνας και ότι οι εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας, ανεξαιρέτως, είναι απαραίτητοι στον αγώνα που δίνει το Νοσοκομείο.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών και άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους. “Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και πάλι στην οικογένεια Παπαγεωργίου για ότι έχει κάνει, όχι μόνο για το Νοσοκομείο αυτό, γιατί έχει κάνει πολλά, αλλά αυτή είναι νομίζω η πιο εμβληματική δωρεά και μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για την Ελλάδα. Διότι είναι ένα Νοσοκομείο που είναι από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ελλάδας, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Μητσοτάκης έφυγε εντυπωσιασμένος από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο θεμελιώθηκε επί της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και λειτουργεί χάρη στη συμβολή του ιδίου και τη δωρεά των δυο μεγάλων δωρητών του, Νικόλαου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Νοσοκομείο και τον Σεπτέμβριο του 2017, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Mε πληροφορίες από Νίκος Ρούμπος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα