Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Τοποθετείται τις επόμενες μέρες το έργο «METEORON»

Ο καλλιτέχνης Κ. Γεωργίου μίλησε για το γλυπτό που αναμένεται να τοποθετηθεί στο χώρο πρασίνου απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-τοποθετείται-τις-επόμεν-756381
Parallaxi
Πηγή: ΑΠΕ

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί το έργο «METEORON» στο χώρο πρασίνου απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης, Κωστής Γεωργίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», δήλωσε αισιόδοξος ότι «οι Θεσσαλονικείς θα το αγκαλιάσουν» καθώς πρόκειται για ένα γλυπτό που έχει τα στοιχεία «της ανάτασης, της συνέργειας και της ανθρωπιάς».

Ο κ. Γεωργίου γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και τα τελευταία χρόνια ζει στην πρωτεύουσα, όπου είναι και το εργαστήρι του. Έργα του κοσμούν πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως επίσης μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα. ‘Ονειρο του, όπως αναφέρει, ήταν να τοποθετούνται έργα μεγάλων διαστάσεων, μεγάλης κλίμακας, σε δημόσιους χώρους.

«Είναι κάτι που νομίζω ότι λείπει από την Ελλάδα, το μνημειακό έργο. Χρειαζόμαστε έργα μεγάλης κλίμακας για να καταλαμβάνουν το χώρο και να εκπέμπουν τις δονήσεις όπως πρέπει. Αν βάλεις σε ανοιχτό χώρο ένα μικρό έργο, ο χώρος το “καταπίνει”», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργίου.

‘Ενα από αυτά θα είναι και το «METEORON», το οποίο θα κοσμήσει την πόλη έπειτα από σχετική δωρεά προς τον δήμο Θεσσαλονίκης από το «Κτήμα Γεροβασιλείου ΑΕ». Η γλυπτική σύνθεση θα αποτελείται από δώδεκα μορφές χυτεμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας. Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του θα είναι 1,40Χ1,40 μ., πλάτος και το τελικό του ύψος, μαζί με τη βάση, θα είναι 10-11 μέτρα, ενώ το βάρος της γλυπτικής σύνθεσης υπολογίζεται περίπου στα 350-400 κιλά.

«Είναι ένα γλυπτό που όταν το δεις στην τελική του μορφή έχει όλα τα στοιχεία της ανάτασης, της συνέργειας, της ανθρωπιάς. Περιγράφεται όλο αυτό μέσα από τις μορφές. Είναι μια ανθρώπινη πλευρά, ενάερη, πολύ δυναμική γιατί είναι τοποθετημένη σε κάθετο άξονα», εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Εκφράζει, δε, την πίστη πως «ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα το αγκαλιάσει. Θα είναι ένα έργο φρέσκο και θα έχει σημαιολογική ευρύτερη προσέγγιση, με την έννοια ότι όλες αυτές οι μορφές ενώνονται μεταξύ τους και αναπτύσσονται συνεργαζόμενες. Θα είναι οπτικά μια εικόνα που παρεμβαίνει στο περιβάλλον και θα σημαδεύει θετικότατα την περιοχή που θα τοποθετηθεί».

Ο κ. Γεωργίου σχολιάζοντας τους βανδαλισμούς σε γλυπτά είπε πως «είναι ένα ελληνικό χαρακτηριστικό. Υπάρχουν έργα συναδέλφων που τα βρήκαν στα σκουπίδια, τα έσπασαν, όχι μόνο δικά μου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουμε να καταστρέφουμε οτιδήποτε προσπαθεί να προσφέρει χαρά ή ομορφιά στην καθημερινότητά μας. Να μη μας αρέσει κάτι είναι λογικό και φυσικό. Είναι αδύνατο να αρέσει σε όλο τον κόσμο ένα γλυπτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταστρέφουμε. ‘Εχω βάλει γλυπτά σε όλο τον κόσμο και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα».

Τέλος, εξήρε την άριστη συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τους συνεργάτες του ενώ χαρακτήρισε το πάρκο της Γαλλίας, όπου θα τοποθετηθεί το έργο, ως τον «ιδανικό χώρο καθώς θα είναι άμεσα αντιληπτό από όλους τους ανθρώπους που θα περνάνε από μπροστά».

*Τη συνέντευξη πήραν Αναστασία Καρυπίδου – Σωτήρης Κυριακίδης

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα