Featured

Θεσσαλονίκη: Βάζουν νήπια σε αίθουσες προκάτ διαστάσεων 6Χ6

Αυτοψία της Parallaxi στο 90ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης - Τι καταγγέλλουν οι γονείς

Parallaxi
θεσσαλονίκη-βάζουν-νήπια-σε-αίθουσες-814726
Parallaxi

Πρώτο κουδούνι χτύπησε σε όλα τα σχολεία της χώρας και μια ακόμη ιδιαίτερη χρονιά άρχισε για μικρούς και μεγάλους μαθητές. Τα προβλήματα λόγω της πανδημίας πολλά και οι σχετικές συζητήσεις ακόμη περισσότερες. Μάσκες, test και εμβόλια μονοπωλούν το ενδιαφέρον καθηγητών, γονιών και μαθητών.

Όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν και σχολεία που αντιμετωπίζουν κι άλλα ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα, μερικά από τα οποία είναι και χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 90ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, του οποίου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων γνωστοποίησε πριν λίγες ημέρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσω δημόσιας πρόσκλησης προς τις δημοτικές αρχές.

Η parallaxi παρευρέθηκε στον αγιασμό του σχολείου και συνομίλησε με τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, τα οποία διατύπωσαν τα παράπονα τους.

Το πλέον σημαντικό λοιπόν πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι τοποθέτηση δύο αιθουσών kibo (ΠΡΟΚΑΤ κατασκευών), διαστάσεων 6*6, εντός τους προαύλιου χώρου του σχολείου, οι οποίες προορίζονται να στεγάσουν γύρω στους 30 μαθητές νηπιαγωγείου της περιοχής.

Όπως μας εξηγεί ο κύριος Δημήτρης Παυλίδης, μέλος του ΔΣ, αντίστοιχα kibo τοποθετήθηκαν και στους προαύλιους χώρους αρκετών νηπιαγωγείων της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το σχολείο τους όμως αποτελεί το μοναδικό δημοτικό στο οποίο τοποθετήθηκε ΠΡΟΚΑΤ κτίριο, με το επιχείρημα πως διαθέτει μεγάλο προαύλιο.

Το εν λόγω σχολείο, όμως, ήδη αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα συνωστισμού, καθώς εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι μικροί μαθητές του δικού του νηπιαγωγείου δεν έχουν ξεχωριστό κτίριο και αναγκαστικά στεγάζονται σε αίθουσες του δημοτικού σχολείου, κάτι που, όπως λένε οι εκπρόσωποι του συλλόγου, ξεκίνησε ως προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί καινούργιο οικοδόμημα, αλλά πλέον έχει παγιωθεί.

Ο σύλλογος είχε κινηθεί νομικά, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει την τοποθέτηση του kibo, η οποία, όπως μάλιστα καταγγείλουν, έγινε χωρίς κανένα απολύτως πλάνο. Όπως λένε, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ενημέρωση για το πότε θα γίνει η τοποθέτηση όπως επίσης και καμία πρόβλεψη για το σημείο στο οποίο θα γινόταν εντός του προαυλίου. Ενδεικτικά, αναφέρουν πως αρχικά υπήρχε πρόβλεψη για την τοποθέτηση 5 ΠΡΟΚΑΤ κτιρίων, με τον αριθμό στη συνέχεια να αλλάζει διαρκώς. Ακόμη όμως και για το kibo που εγκαταστάθηκε δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο πλάνο για το χώρο που θα καταλαμβάνει εντός του προαυλίου, με το σημείο τοποθέτησης να αλλάζει διαρκώς.

Τελικά, το ΠΡΟΚΑΤ οικοδόμημα εγκαταστάθηκε στην νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου με έναν όμως και πάλι ανορθόδοξο τρόπο, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος. Συγκεκριμένα τα παράθυρα των αιθουσών του κτιρίου αντί να κοιτάζουν προς το δρόμο, ή έστω προς το προαύλιο, κοιτάζουν προς την πολυκατοικία που συνορεύει με το οικόπεδο κόβοντας κάθε θέα και εμποδίζοντας την είσοδο του φωτός.

Επίσης, όπως είναι φυσικό, το νέο κτίριο καταλαμβάνει ζωτικό χώρο του προαυλίου, που όπως λένε οι γονείς συνήθιζε να αποτελεί χώρο αναψυχής των παιδιών ακόμη και μετά το πέρας των σχολικών ωρών. Όπως λέει ο κύριος Παυλίδης, σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή η ύπαρξη τέτοιων ελεύθερων χώρων είναι πολύτιμη.

Από την πλευρά του δήμου το επιχείρημα είναι πως η λύση αυτή είναι προσωρινή και πως δυστυχώς για την ώρα αναγκαία. Ως απάντηση στο πρόβλημα του συνωστισμού των παιδιών στο προαύλιο, ο δήμος προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο στην τοποθέτηση μια συρόμενης καγκελόπορτας που διαχωρίζει το χώρο του kibo από το υπόλοιπο προαύλιο, μια λύση που δεν ικανοποίησε το σύλλογο καθώς εκτός των άλλων θεωρούν την ύπαρξη μιας συρόμενης πόρτας εντός τους προαυλίου επικίνδυνη.

Τα προβλήματα της μείωσης του διαθέσιμου χώρου και του συνωστισμού των μαθητών (τόσο εντός του προαυλίου όσο και εντός του μικρού kibo) είναι μερικά μόνο από τα πολλά που δημιουργούνται. Μέλη του συλλόγου προβληματίζονται για το πώς θα είναι δυνατή σε περίπτωση ανάγκης η πρόσβαση στο χώρο μεγάλων οχημάτων των αρχών (πχ. πυροσβεστικών), μιας και η νέα συνθήκη δυσχεραίνει αρκετά την πρόσβαση στο σχολείο.

Άλλα προβλήματα που καταγγέλλονται από το ΔΣ είναι η καταστροφή σημείων του προαυλίου (ύπαρξη ρωγμών και ανισόπεδων επικίνδυνων σημείων), όπως επίσης και η ύπαρξη κεραίας σε πολύ κοντινή στο σχολείο απόσταση. Όπως λένε το σχολείο τους έχει υποφέρει πολλά, καθώς στο παρελθόν για αρκετά χρόνια μέρος του προαυλίου ήταν κατεστραμμένο και αχρησιμοποίητο μετά την κατεδάφιση του παλαιού νηπιαγωγείου.

Ο σύλλογος είχε προσκαλέσει την αντιδήμαρχο παιδείας κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου να παρευρεθεί στον αγιασμό, έτσι ώστε να απαντήσει στους προβληματισμούς τους, αλλά όπως λένε, η ίδια λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν ανταποκρίθηκε. Από την πλευρά τους πάντως δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να διαμαρτύρονται, να αντιδρούν, αλλά κυρίως να επισημαίνουν ζητήματα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Τονίζουν μάλιστα ότι σκοπεύουν να κινηθούν ξανά νομικά.

Στον αγιασμό παρευρέθηκε και ο κύριος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος απευθυνόμενος στους γονείς δήλωσε ότι η διοίκηση του δήμου πρέπει να απολογηθεί για την κατάσταση και χαρακτήρισε το kibo «σαρδελοκούτι», που συρρικνώνει το χώρο και εντείνει τον συνωστισμό σε μια περίοδο που οι ειδικοί κάνουν έκκληση για αποσυμφόρηση των σχολείων. Όπως είπε έχουν κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος (που προβλέπουν κυρίως τη μετακίνηση των μαθητών σε αναξιοποίητα δημοτικά κτίρια) αλλά η δημοτική αρχή δείχνει σθεναρή επιμονή στην απόφαση της. Όπως είπε πρόθεση είναι το θέμα να ξανατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Για την ώρα από την πλευρά των γονιών των παιδιών του νηπιαγωγείου που θα μεταφερθούν στις νέες αίοθυσες δεν έχει υπάρξει κάποια έντονη αντίδραση, καθώς όπως μας εξηγούν από το σύλλογο, οι γονείς δεν γνωρίζουν ακόμη ποια παιδιά θα μεταφερθούν εκεί.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα