Η θνητότητα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πλην της Λευκορωσίας
Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα), καθώς επίσης οι πλουσιότερες βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος λοιμώξεων Covid-19, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη.
Σε μερικές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία), υπήρξαν πολύ μεγάλες μειώσεις στη θνητότητα από το πρώτο στο δεύτερο κύμα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, η πτώση της θνητότητας υπήρξε, μεν, αλλά ήταν αρκετά μικρότερη. Στην Ευρώπη μόνο η Λευκορωσία εμφανίζεται να έχει αύξηση θνητότητας στο δεύτερο κύμα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Σίδνεϊ Αυστραλίας και Τσινγκ Χούα Κίνας, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο μαθηματικό-στατιστικό μοντέλο ειδικά για την εξέλιξη της πανδημίας και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Μαθηματικών “Chaos” (Χάος), προτείνουν μία σειρά εξηγήσεων για τη διαφορά θνητότητας μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος: Τα κρούσματα στο πρώτο ευρωπαϊκό κύμα είχαν υποεκτιμηθεί σε αριθμό (άρα η πραγματική θνητότητα του πρώτου κύματος ήταν μικρότερη), οι λοιμώξεις στο πρώτο κύμα αφορούσαν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τούς πιο ευπαθείς ηλικιωμένους με συνέπεια να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι, ενώ στο στο δεύτερο κύμα αρρωσταίνουν περισσότεροι πιο νέοι άνθρωποι, καθώς επίσης το γεγονός ότι -με μερικές εξαιρέσεις- τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας του πρώτου κύματος συνέβησαν σε χώρες με καλά συστήματα υγείας.
Το πιο μαζικό -σε σχέση με το πρώτο- δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ευρώπη, παρά την πίεση που άσκησε στα συστήματα υγείας, ήταν τελικά λιγότερο σοβαρό του αναμενόμενου από άποψη θανάτων. Σε χώρες όπως η Ολλανδία (μείωση θνητότητας κατά 16 φορές), η Γαλλία (μείωση κατά 14 φορές), η Δανία (μείωση κατά 14 φορές) και το Βέλγιο (μείωση κατά 11 φορές), υπήρξε σημαντική μείωση της θνητότητας μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος. Στις ΗΠΑ, η διαφορά υπήρξε αρκετά μικρότερη, με εξαίρεση πολιτείες όπως της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ, οι οποίες είχαν πληγεί πολύ στο πρώτο κύμα, αλλά πολύ λιγότερο στο δεύτερο.
“Το πρόβλημα θα είναι πάντα ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στο πρώτο κύμα. Μπορεί ποτέ να μη τον μάθουμε, αλλά η μελλοντική έρευνα και ανάλυση θα προσπαθήσει να τον υπολογίσει”, δήλωσε ο δρ Μαξ Μένζις του Πανεπιστημίου Τσινγκ Χούα του Πεκίνου.
Ισπανία: Η 15ήμερη αναστολή εμβολιασμών με AstraZeneca δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού
Η δεκαπενθήμερη αναστολή στην Ισπανία της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο.
Έπειτα από παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε χθες, Δευτέρα, να σταματήσει τη χρήση του εμβολίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για δημιουργία θρόμβων.
Η Ισπανία στοχεύει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των 47 εκατομμυρίων του πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Κύπρος: 475 νέα κρούσματα και ένας θάνατος από κορονοϊό
Έναν θάνατο και 475 νέα κρούσματα κορονοϊού από 47.884 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ανακοίνωσε την Τρίτη 16/03 το υπουργείο Υγείας Κύπρου.
221 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 42 σε σοβαρή κατάσταση.
Ο συνολικός αριθμός θανάτων από τη νόσο Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 241, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 40.344.
Τουρκία: 16.749 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Η Τουρκία κατέγραψε 16.749 κρούσματα του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, δύο εβδομάδες μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Η Τουρκία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας 2.911.642 περιπτώσεις μόλυνσης Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, 71 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 29.623.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα προέτρεψε τους Τούρκους να συμμορφωθούν με τα μέτρα για να στηρίξουν μια διαδικασία εξομάλυνσης που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.
Σήμερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε την πρόσφατη ανοδική πορεία του αριθμού των λοιμώξεων, αλλά τόνισε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί προς το παρόν.
Ιταλία: Εκτίναξη των θανάτων από κορονοϊό -Πάνω από 20.000 κρούσματα
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θανάτων από κορονοϊό, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 20.000. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά είναι 20.396 και 502 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 369.379 διαγνωστικά τεστ, το 5,5% των οποίων ήταν θετικό στην Covid-19:
Χθες τα κρούσματα ήταν 15.267, με 354 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν μολυνθεί 3.258.770 άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους 103.001.Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 99 περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με χθες. Στους δε νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 760 περισσότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα περιστατικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι η Λομβαρδία (4.235), ενώ ακολουθούν η Καμπανία (2.656) με πρωτεύουσα την Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (2.184) με κύρια πόλη την Μπολόνια.
Πριν από λίγο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από όλους τους νομάρχες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να μην υπάρξουν συνωστισμοί (παρά το γεγονός ότι η μισή χώρα βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη) και ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κυρίως σε σταθμούς, αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους.
AstraZeneca: Ντράγκι και Μακρόν θα περιμένουν γνωμάτευση του ΕΜΑ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε πριν λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού, σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι στην Ιταλία και στην Γαλλία η αναστολή αυτή θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο, 18 του μηνός, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα των ερευνών και εξακριβώσεών του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρούν ενθαρρυντικές τις σημερινές διαβεβαιώσεις, οι οποίες δόθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της εκτελεστικής διευθύντριας του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.
Σύμφωνα με ότι διαρρέει, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε περίπτωση θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, να στηρίξει την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού και με νέα καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών.
Υπολογίζεται ότι αν οι εμβολιασμοί ξαναρχίσουν κανονικά, στην Ιταλία οι καθυστερήσεις των ημερών αυτών, θα μπορέσουν να αναπληρωθούν μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες.
ΕΡΕΥΝΑ: Πότε είναι πιο πιθανό να βγουν θετικά τα μοριακά τεστ
Γαλλία: Το 2020 ήταν “καταστροφή” για τα αεροδρόμια, με πτώση της κίνησης κατά 67,3%
Τα γαλλικά αεροδρόμια υπέστησαν “καταστροφή” το 2020 με μια πτώση της κίνησης κατά 67,3%, ένα σοκ που ωστόσο ήταν λίγο έως πολύ βίαιο σύμφωνα με τις περιφέρειες, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Γαλλικών Αεροδρομίων (UAF).
Οι αερολιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας δέχτηκαν 70 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι έναντι 214 το 2019, διευκρίνισε η UAF κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου
Η κατάρρευση της δραστηριότητας των αεροδρομίων του Παρισιού, οι οποίες συγκεντρώνουν το 51,9% της κυκλοφορίας της χώρας, ήταν ισχυρότερη από τον μέσο όρο στο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ (-70,8%), κύρια πύλη εισόδου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.
Επωφελούμενα από προκαταβολές 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 και 250 εκατομμυρίων το 2021 προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες τους για την ασφάλεια και την προστασία, τα αεροδρόμια μπόρεσαν επίσης να βασιστούν στα μέτρα μερικής δραστηριότητας, αλλά η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε μια απώλεια του 10% του εργατικού δυναμικού τους.
Παρότι τα γαλλικά αεροδρόμια μείωσαν τα κόστη τους όσο το δυνατόν περισσότερο, τα πάγια έξοδα αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της UAF Τομά Ζουέν: “οι απώλειες του κύκλου εργασιών ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ”.
Η Ένωση Γαλλικών Αεροδρομίων ελπίζει στην έναρξη της ανάκαμψης το καλοκαίρι, η οποία διαφαίνεται “πιο αισιόδοξη” λόγω της προσεχούς άφιξης ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού διαβατηρίου, το οποίο θα επιτρέψει την άρση των μέτρων καραντίνας.
Η Γαλλία λέει ότι εισήλθε στο τρίτο κύμα της πανδημίας
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ είπε σήμερα ενώπιον της εθνοσυνέλευσης ότι η Γαλλία έχει εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας Covid-19, καθώς ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 25.000 για πρώτη φορά από τις 20 Νοεμβρίου.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 29.975 νέα κρούσματα σήμερα, μια αύξηση ύψους 4,5% σε σύγκριση με το σύνολο της περασμένης Πέμπτης και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση σε διάστημα ενάμιση μήνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, νοσηλεύονται 4.239 ασθενείς με νέο κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20 το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται για τη νόσο αυξήθηκε κατά 23, στους 25.492, ένα υψηλό από τις 24 Φεβρουαρίου.
Από την άλλη, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 408, στους 91.170, ο έβδομος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως.
Με 4,11 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, η Γαλλία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο απολογισμό μολύνσεων στον κόσμο.
Εκτοξεύτηκαν για την περίοδο του Πάσχα οι κρατήσεις Γερμανών τουριστών στις Βαλεαρίδες
Τα παραθεριστικά κέντρα της Ισπανίας, ιδίως η Μαγιόρκα, ετοιμάζονται να υποδεχτούν για το Πάσχα πλήθος τουριστών από τη Γερμανία, όπου οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι προγραμματίζουν εκατοντάδες πτήσεις, παρά τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια.
Ενώ η Γερμανία διαπιστώνει ότι βρίσκεται στην αρχή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Μαγιόρκα και άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Βαλένθια, δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνες ζώνες. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η προσφορά ταξιδιών από τις αεροπορικές εταιρείες προς αυτούς τους προορισμούς.
Η εταιρεία Ryanair προβλέπει έτσι ότι θα εκτελέσει 200 επιπρόσθετες πτήσεις –δηλαδή θα αυξήσει τις δυνατότητές της κατά 40.000 θέσεις– σε 22 διαφορετικά δρομολόγια, από τις 28 Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Οι πτήσεις αυτές θα συνδέουν μεταξύ άλλων την Πάλμα δε Μαγιόρκα και το Αλικάντε με την Κολονία, το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη, την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών.
Το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI ακολούθησε το παράδειγμα αυτό, διπλασιάζοντας, για το Πάσχα, τις πτήσεις με προορισμό το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων. Το ισπανικό αρχιπέλαγος είναι τόσο σημαντικό για τον τομέα του τουρισμού που χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν “το 17ο κρατίδιο” της Γερμανίας, λόγω του τεράστιου αριθμού των Γερμανών που υποδέχεται.
Η γερμανική εταιρεία Lufthansa θα διπλασιάσει επίσης τον αριθμό των πτήσεών της για την περίοδο του Πάσχα προς τη Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά.
Την Δευτέρα, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είχε καλέσει τους Γερμανούς να αποφύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.
Οι γερμανικές υγειονομικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί ένα τρίτο μεγάλο κύμα της πανδημίας, απόρροια της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.
Στην Ισπανία, όπου συνήθως το Πάσχα παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις, ιδίως προς τα παράλια και τα νησιά, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια νέα αύξηση των μολύνσεων, όπως έγινε μετά την Πρωτοχρονιά. Αντιθέτως, οι ξένοι τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς θα μπορούν να ταξιδεύουν αρκεί να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό, το οποίο να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους από τη χώρα τους.
Η ανακοίνωση της έκρηξης κρατήσεων από τη Γερμανία ενόχλησε ορισμένους κατοίκους των Βαλεαρίδων, όπως φάνηκε σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί διαμαρτύρονται για αυτές τις αφίξεις, την ώρα που για τους ίδιους εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, σε εστιατόρια ή σε μπαρ, περισσότερα από 4 άτομα.
“Βλέπω ότι πολλοί λένε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν ό,τι δεν επιτρέπεται στους κατοίκους. Δεν είναι αλήθεια. Οι επισκέπτες στις Βαλεαρίδες υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες, όπως και οι κάτοικοι”, ανέφερε στο Twitter η Μάργκα Φροντέρα, η τεχνική συντονίστρια υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης.
Την περασμένη άνοιξη, όταν η Ισπανία ήταν υπό αυστηρό λοκντάουν λόγω της πανδημάις, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών διαμαρτύρονταν έντονα επειδή δεν μπορούσαν να τα επισκεφθούν. Το καλοκαίρι του 2020, όταν χαλάρωσαν κάπως τα μέτρα, οι Γερμανοί έσπευσαν στη Μαγιόρκα. Οι εικόνες της χαλάρωσης, με τους τουρίστες να περιφέρονται χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, προκάλεσαν την οργή των γερμανικών και των ισπανικών αρχών. Η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων διέταξε τότε να κλείσουν τα μπαρ όπου γίνονταν αυτά τα πάρτι.
Καναδάς: Σύσταση της επιτροπής ειδικών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneza και στους άνω των 65 ετών
Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την καναδική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα να χρησιμοποιείται το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Στις αρχές Μαρτίου η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (CCNI) συνιστούσε να περιοριστεί η χρήση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών.
Στην ανακοίνωσή της η CCNI αναφέρει ότι έλαβε υπόψη της τρεις πρόσφατες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου “σε πραγματικές συνθήκες” προκειμένου να αλλάξει τη σύστασή της. Η αρχική πρότασή της, για τη χρήση του εμβολίου μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, είχε γίνει λόγω του “μικρού” αριθμού ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της 3ης φάσης της φαρμακευτικής εταιρείας, υπενθύμισε.
Πλέον όμως, τα “πειστικά στοιχεία” που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών, δείχνουν “τη μεγάλη ασφάλεια και την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους”, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποτροπή σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας.
Η CCNI άλλαξε τη σύστασή της σε μια περίοδο όπου περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε. Δεν έχει αποδειχθεί ωστόσο σε αυτό το στάδιο ότι ο εμβολιασμός συνδέεται με αυτά τα επεισόδια.
“Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία Υγείας του Καναδά παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά θεωρεί ότι, δεδομένων των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19 (…) είναι προτιμότερο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα διαθέσιμα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου της AstraZeneca, εξήγησε ένας αξιωματούχος του υπουργείου, ο Μαρκ Μπερτιόμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Η σύστασή μας δεν συνδέεται με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη”, διευκρίνισε εξάλλου η πρόεδρος της CCNI, Δρ Καρολάιν Κουότς.
Ο Μπερτιόμ σημείωσε ότι οι παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραλάβει ο Καναδάς προέρχονται από το Serum Institute της Ινδίας και είναι διαφορετικές από εκείνες της Ευρώπης. “Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται, την παρούσα στιγμή, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ασφαλές, αποτελεσματικό και ποιοτικό”, τόνισε.
Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω του “περιορισμένου εφοδιασμού” με εμβόλια η CCNI σημειώνει ότι στα πρόσωπα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 ή να πεθάνουν θα πρέπει να χορηγούνται κατά προτεραιότητα τα εμβόλια του “αγγελιαφόρου RNA”, όπως εκείνα των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.
Η επιτροπή πρόσθεσε ότι “θα αναθεωρήσει τη σύστασή της, αν χρειαστεί”.
Λιθουανία: Ανεστάλη προσωρινά η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca
Η Λιθουανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανέστειλε σήμερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να εξεταστεί το θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο υπουργός Υγείας Αρούνας Ντούλκις ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό δεν θα χρησιμοποιείται στη χώρα «για προληπτικούς λόγους» μέχρι να ανακοινωθούν τα οριστικά συμπεράσματα του ΕΜΑ για την ασφάλειά του.
Ο Ντούλκις είπε ότι ο ίδιος προσωπικά «εμπιστεύεται» το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι έτοιμος να εμβολιαστεί, αλλά η προσωρινή αναστολή ήταν «η πιο ασφαλής λύση» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.
Η υπηρεσία ελέγχου των φαρμάκων της Λιθουανίας, μιας χώρας 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι εμφάνισαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο τίποτα δεν αποδεικνύει ότι τους προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο ΕΜΑ εξετάζει τις σοβαρές παρενέργειες όλων των εμβολίων για την Covid-19 και πρόκειται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά του την Πέμπτη.
Ισλανδία: Η χώρα ανοίγει διάπλατα τις πύλες της στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες
Η Ισλανδία θα επιτρέπει από την Πέμπτη την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους ταξιδιώτες που φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 χωρίς να υπάρχει άλλη μορφή ελέγχου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Το μέτρο αυτό, που ισχύει ήδη από τις 20 Ιανουαρίου για τους επισκέπτες που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, στον οποίο ανήκει η Ισλανδία παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, στο εξής θα επεκταθεί σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα “όποια κι αν είναι η προέλευση”, εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από τις χώρες του Σένγκεν ή αυτό που χορηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ονομασία “κίτρινη κάρτα’.
“Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν τέτοια πιστοποιητικά δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ή να τηρήσουν μια περίοδο καραντίνας ή να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ PCR κατά τους διασυνοριακούς ελέγχους”, διευκρινίζει η κυβέρνηση.
Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπορούν επίσης να αποδείξουν ότι πέρασαν μια λοίμωξη από Covid-19 παρουσιάζοντας ένα θετικό διαγνωστικό τεστ πάνω από 14 ημερών, θα αποφύγουν επίσης τους περιορισμούς στην είσοδο, όπως αυτό συμβαίνει από τον Δεκέμβριο για τους ταξιδιώτες από τον χώρο Σένγκεν.
Η Ισλανδία γίνεται έτσι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγει τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν στους πολίτες τρίτων χωρών.
Η Κύπρος ανακοίνωσε από την πλευρά της στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή της να επιτρέψει την είσοδο χωρίς καραντίνα στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 από την 1η Μαΐου.
Εναρμονίζοντας τις απαιτήσεις της, η Ισλανδία ελπίζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις ροές επισκεπτών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις δυο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της, μεταξύ των πιο προηγμένων στον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα.
Από τις 19 Φεβρουαρίου, σχεδόν το 20% των επισκεπτών που φθάνουν σε αυτό το νησί του βόρειου Ατλαντικού παρουσίασαν ένα πιστοποιητικό προηγούμενης λοίμωξης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19, σύμφωνα με σημείωση του επικεφαλής επιδημιολόγου της Ισλανδίας που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η Ισλανδία έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία σήμερα: η συχνότητα εμφάνισης του κορονοϊού είναι μόλις 9 ανά 100.000 κατοίκους. Σχεδόν το 10% του πληθυσμού έχει λάβει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου.
Πηγή: ΑΠΕ