Θωμαΐδης, Σαρηγιάννης «βλέπουν» πάνω από 2.000 κρούσματα την επόμενη βδομάδα
Τα απαραίτητα μέτρα, οι εμβολιασμοί και οι τουρίστες.
Ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη θετικότητας ανησυχεί ιδιαίτερα τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων, την οποία όπως παραδέχτηκε δεν περίμενε.
Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία κι αυτό είναι μια θετική παράμετρος.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.
Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.
Τέλος και μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορονοϊού.
Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε έως 2.600 κρούσματα
Στην εκτίμηση ότι στο τέλος Ιουλίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού θα ανέρχονται σε 2.600, ως εβδομαδιαίος μέσος όρος, κατέληξε βάση των μοντέλων που επεξεργάζεται ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Προσδιόρισε ως πρώτη μέρα του “4ου κύματος της πανδημίας”, την 28η Ιουνίου, οπότε και σημειώθηκε η “αναστροφή πορείας” με την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού.
Όπως εξήγησε, για να καταλήξει στα συμπεράσματά του, έχει υπολογίσει τον εμβολιαστικό ρυθμό έως σήμερα με ανάλυση των ηλικιακών ομάδων των εμβολιασμένων και της πιθανότητας επιμόλυνσης λόγω κινητικότητας, αλλά και σοβαρότητας της νόσου λόγω ηλικίας. Όπως επισήμανε και οι νέοι δεν εξαιρούνται από τη νοσηρότητα της νόσου, καθώς μπορεί να τους αφήσει μακροχρόνια προβλήματα.
Για να γίνει ανάσχεση της δυσάρεστης πορείας της νόσου επισήμανε πως “δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά ο πολύ γρήγορος και σε μεγάλο εύρος εμβολιασμός“. Μέχρι να φτάσουμε εκεί “για να επιβραδύνουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο που παρατηρείται”, ο καθηγητής συνιστά “να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να συνεχιστεί η μαζική και συχνή χρήση των self test στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”.
Όσον αφορά στην εισροή των τουριστών, θεωρεί καθοριστικό να δηλώνουν τον προορισμό τους, ώστε να υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής και έλεγχος της διασποράς της μετάλλαξης “Δέλτα”, με “ενδεχόμενα τοπικά lockdown των 15 ημερών, όταν διαπιστώνουμε ότι η δυναμική είναι προς τα πάνω”.
ΠΗΓΕΣ: ΑΝΤ1 / ΕΡΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ