Πλέγμα μέτρων, τοπικούς περιορισμούς και χρήση μάσκας φέρνει η έξαρση των κρουσμάτων
Υποχρεωτικό να γίνουν εμβολιασμοί και στην εστίαση, λέει ο Γώγος.
Με μέτρα πολλών ταχυτήτων- σε επίπεδο περιφερειών, επιχειρήσεων, επαγγελματικών αλλά και ηλικιακών ομάδων- στοχεύει η κυβέρνηση να βάλει ανάχωμα στην πανδημία.
Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown παραμένει εκτός κυβερνητικής ατζέντας, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε πρόσθετες παρεμβάσεις σε τέσσερα επίπεδα.
1)Σε τοπικό επίπεδο, καθώς υπάρχουν περιφέρειες «πρωταθλήτριες» στους εμβολιασμούς και άλλες που είναι «ουραγοί». Στο… μικροσκόπιο μπαίνουν 50 δήμοι που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 25%.
Η νέα «εκστρατεία» για τους εμβολιασμούς θα ξεδιπλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της Εκκλησίας. Μάλιστα ακολούθησε συνάντηση χθες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικού Στέλιου Πέτσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
2)Σε συγκεκριμένους κλάδους, με αιχμή του δόρατος την εστίαση και τη διασκέδαση. Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τη διασπορά του ιού σε νυχτερινά μαγαζιά, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν και έτσι από αύριο Πέμπτη δε θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar . Παράλληλα αυστηροποιούνται οι ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους επιχειρηματίες δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εκτός από τα πρόστιμα προβλέπονται και λουκέτα στα μαγαζιά, όταν εντοπίζονται παραβάσεις.
Να σημειωθεί εδώ πως ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα εξεταστούν και πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι.
3)Σε επαγγελματικές ομάδες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο « δρόμος» θα ανοίξει από τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων η συζήτηση θα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (χωρίς ωστόσο να εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός του συνόλου των πολιτών)
4)Σε συγκεκριμένες ηλικίες, που μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην «τιθάσευση» της πανδημίας. Τα… φώτα πέφτουν κυρίως στους 20ρηδες, όπου παρατηρείται και η μικρότερη συμμετοχή στην επιχείρηση Ελευθερία (κάτι που οφείλεται βέβαια και στο ότι πρόσφατα άνοιξαν οι σχετικές πλατφόρμες). Το freedom pass των 150 ευρώ ήταν ένα πρώτο βήμα, ενώ ακολούθησε ένα σποτάκι για τα οφέλη του εμβολιασμού που απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους.
Ωστόσο η κυβέρνηση «κοιτά» και μια άλλη μεγάλη ομάδα, τους ηλικιωμένους που είναι και οι πιο ευάλωτοι στην πανδημία. Στόχος είναι να πειστούν όσοι ακόμα παραμένουν δύσπιστοι να κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα για το σκοπό αυτό παρουσιάστηκαν και αναλυτικά στοιχεία, με βάση τα οποία το τελευταίο τρίμηνο το 99% -των πολιτών από 60 έως 80 ετών – που είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
Η κινητικότητα των νέων απειλεί τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους
Επιπλέον, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει την ενεργοποίηση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα.
Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι έντονη στην Αττική, στην Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι μετακινήσεις των ατόμων νεότερης ηλικίας προς δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές, συντηρούν ένα μεγάλο επιδημικό ρεύμα, με πυρήνα 20χρονους.
Στοχεύοντας στον έλεγχο της επιδημίας και στον περιορισμό της εξάπλωσής της στην ηπειρωτική χώρα οι ειδικοί έχουν συζητήσει την ενεργοποίηση των ελέγχων προκειμένου να μετακινούνται ανεμβολίαστοι πολίτες και στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Συμφωνούν ότι το μέτρο θα είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα στη συρρίκνωση της επιδημίας στην επικράτεια, αλλά ότι ταυτόχρονα πρόκειται και για ένα σκληρό απο οικονομικής άποψης μέτρο, καθώς συνεπάγεται σημαντική δαπάνη για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Αν και η αυξημένη διασπορά του ιού δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην κατάσταση του συστήματος υγείας όπου η αποσυμπίεση συνεχίζεται σταθερά (168 διασωληνωμένοι, 48 νέες εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19, 8 νέοι θάνατοι), ο προβληματισμός για τις επόμενες εβδομάδες δεν επικεντρώνεται μόνο στους νέους ηλικιακά φορείς του ιού που κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν αλλά στους ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους. “Προστατέψτε τους γονείς και ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί”, ήταν η έκκληση χθες του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προς τους νεότερους, υπενθυμίζοντας πως το ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι βασίζεται κυρίως σε αυτούς και στην τήρηση από πλευράς τους των μέτρων προστασίας όπως η κοινωνική απόσταση, η τακτική διενέργεια self test –όλοι οι ανεμβολίαστοι 18-30 ετών δικαιούνται 4 δωρεάν τεστ για τον Ιούλιο- και κυρίως ο εμβολιασμός.
Η χρήση μάσκας
Σύμφωνα με το prototothema.gr βέβαιη πρέπει να θεωρείται η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας.
Αλαλούμ με τις εξαγγελίες για κατάργηση ορθίων σε εστίαση
Σύγχυση αντί για …συμμόρφωση των πολιτών προκαλούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εστίαση, που έγιναν διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Ο κ.Χαρδαλιάς, μετά τη συρροή κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν σε δύο μεγάλα νυχτερινά club της παραλιακής λεωφόρου στα Νότια Προάστια, προέβη στην ανακοίνωση νέων μέτρων για την εστίαση που θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Ιουλίου.
Λεπτομέρεια: Τα μέτρα ισχύουν ήδη εδώ και καιρό, απλώς όπως φαίνεται ουδείς προέβη στους απαραίτητους ελέγχους με συνέπεια πελάτες των νυχτερινών κέντρων να συνωστίζονται και να δημιουργούνται νέες εστίες του κορονοϊού.
Ειδικότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε «για τις δραστηριότητες διασκέδασης ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε και σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους…».
Ωστόσο, η εστίαση από την ημέρα που επαναλειτούργησε μετά από την εξάμηνη καραντίνα στις 3 Μαΐου, ήταν μόνο για καθήμενους.
Έναν μήνα αργότερα, στις 9 Ιουνίου 2021, όταν ανακοινωνόταν η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναλάμβανε πως τα μαγαζιά φιλοξενούν μόνο καθήμενους πελάτες.
Και για τα νυχτερινά κέντρα όμως υπήρχε ο ίδιος κανόνας με καθήμενους πελάτες και πληρότητα 50%.
Η μόνη αναφορά που γίνεται για μη καθήμενους και επίσης εξεδόθη σε ΦΕΚ προ ημερών σχετίζεται με υπαίθρια κέντρα διασκέδασης τα οποία μπορούν να κάνουν χρήση «μπαρ με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό και φιλοξενία και ορθίων πελατών».
Γώγος: Υποχρεωτικό να γίνουν εμβολιασμοί και στην εστίαση
Υποχρεωτικό είναι να γίνουν οι εμβολιασμοί και στην εστίαση, υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου ο καθηγητής τόνισε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.
«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο» συνόψισε δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση.
«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε.
Μάλιστα, ο κος Γώγος υπογράμμισε πως εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα ή εάν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.
Όπως ανέφερε, ο πολλαπλασιασμός στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοιού παρατηρούταν τις τελευταίες 3-4 μέρες εντούτοις χθες 6/7 πραγματικά υπήρξε, θα μπορούσε κανείς να πει, μια έκρηξη.
Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης.
Σύμφωνα με τον κο Γώγο κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ρόλο έχει παίξει η διασπορά του στελέχους Δέλτα στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
«Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου», είπε.
«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτή τη δυνατότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται τόσο εύκολα.
Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.
Παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr / ΣΚΑΙ