Διεθνή

Θύμα της κλιματικής κρίσης και ο καφές – Σε προϊόν πολυτελείας εξελίσσεται

Οι καλλιέργειες καφέ θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050 εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας.

Parallaxi
θύμα-της-κλιματικής-κρίσης-και-ο-καφές-890049
Parallaxi

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κατ΄επέκταση η άνοδος της θερμοκρασίας είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις κλιματικών παραγόντων όπως είναι η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και η υγρασία σε 12 κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως μεταξύ 1980 και 2020.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Climate, οι συνθήκες καλλιέργειας δεν είναι τόσο καλές όσο τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των όλο και πιο έντονων καιρικών φαινομένων.

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να μειώσει στο μισό τις περιοχές καλλιέργειας καφέ παγκοσμίως. 

Οι βέλτιστες θερμοκρασίες καλλιέργειας για τις δύο κύριες ποικιλίες καφέ, arabica και robusta, είναι 18°C έως 22°C και 22 έως 28°C.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1980 και 2020, οι περιοχές καλλιέργειας δεν επηρεάζονταν τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, επισημαίνουν πως πλέον οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν τις περισσότερες περιοχές που παράγουν καφέ.

Οι καλλιέργειες καφέ θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050

«Με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή να δείχνουν ότι είναι πιθανή η συνεχής αύξηση των θερμοκρασιών στα τροπικά μέρη, θεωρούμε πως θα υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή του καφέ», αναφέρουν οι ειδικοί.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αν συμβεί αυτό, τότε οι ειδικοί θεωρούν πως η αύξηση της τιμής στον καφέ είναι μονόδρομος.

Σημειώνεται πως οι 12 κορυφαίοι καλλιεργητές καφέ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Βραζιλία, το Περού, το Μεξικό, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Πηγή: the Guardian – Μετάφραση: Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα