Τι αλλάζει στους εμβολιασμούς – Μοντέλο αλά γαλλικά για τα προνόμια

Ποιοι εξαιρούνται από τη δεύτερη δόση με AstraZeneca - Τι σημαίνει η αλλαγή εμβολίου.

Parallaxi
τι-αλλάζει-στους-εμβολιασμούς-μοντέ-771739
Parallaxi

Ανησυχία και προβληματισμό σε χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ήδη εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα να χορηγείται πλέον στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η επιχειρηματολογία της Επιτροπής εστιάζεται στο γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες λόγω του υψηλού ιικού φορτίου στη χώρα, το όφελος ήταν μεγαλύτερο με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca από ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση που μπορεί να ήταν εξαιρετικά σοβαρός.

Όμως πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας – κοντά 470.000 – έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και αναμένουν τη δεύτερη δόση. Γεγονός βέβαια που προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει πως παραμένει η σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας της θρόμβωσης είναι εξαιρετικά σπάνια στη δεύτερη δόση, καθώς αντιστοιχούν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο και έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Ποιοι εξαιρούνται

Όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας που πρέπει να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με την AstraZeneca, καθώς φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.

Ειδικότερα εξαιρούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο.

Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αλλαγή εμβολίου – Τι σημαίνει

Όμως φαίνεται ότι η αλλαγή του εμβολίου στη 2η δόση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς η ανοσοποίηση που επιτυγχάνεται δεν είναι πλήρης.

Όπως εξήγησε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: «Δεν ξέρουμε πόσο καλή θα είναι η ανοσοαπόκρισή τους με μία δόση ενός διαφορετικού φαρμάκου και δεν υπάρχει σκέψη για τρίτη δόση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος εξήγησε ότι «η ανοσία αποκτάται με το να κάνεις τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Αυτό λέει η Επιτροπή, να το πούμε ξεκάθαρα. Δηλαδή είναι καλύτερο το αποτέλεσμα στην ανοσία όταν η δεύτερη δόση γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. Δεν πετυχαίνεις το ίδιο αποτέλεσμα ή τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε, δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη, αν αλλάξεις το εμβόλιο».

Τέλος να σημειωθεί ότι όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Διαθέσιμα από Τετάρτη όλα τα εμβόλια για όλους τους ενήλικους πολίτες της χώρας

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 18-24 χρόνων και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών –πάνω από 40,5% με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς–, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα για κάθε εταιρεία:

-Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται για το τρέχον θερινό τρίμηνο άλλες 4.880.070 δόσεις -2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο)

-Με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν γίνει 1.067.533 εμβολιασμοί

-Με το εμβόλιο της Moderna 685.416 εμβολιασμοί

-Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 εμβολιασμοί και αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο. Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με covid-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνεται μία δόση μέσα σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης –με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι όσοι νόσησαν κάνουν μία δόση του εμβολίου, προγραμματίζοντάς την το νωρίτερο έξι μήνες μετά τη θετική διάγνωση. Εξαίρεση αποτελούν οι πολίτες με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα για τους οποίους συστήνεται να εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις. Οσοι νόσησαν είτε πριν την πρώτη δόση είτε μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης πρέπει να ακυρώνουν μόνοι τους τα ραντεβού και να τα επαναπρογραμματίζουν αφού παρέλθουν έξι μήνες.

Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnsons, για τα οποία ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου. Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται από ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή σε πλατφόρμα που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες, εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Οι ιδιώτες ιατροί θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και θα προβαίνουν σε εμβολιασμούς πιστοποιώντας ότι τα άτομα πληρούν τα κριτήρια.

Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνεται δωρεάν και οι ιατροί θα αμείβονται από το κράτος. Επίσης οι εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται και στα ιατρεία, για εξοικονόμηση δόσεων καθώς παραμένει η δυσκολία άντλησης πέντε δόσεων από ένα φιαλίδιο. Οι ιατροί που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Προνόμια στους εμβολιασμένους: Πότε θα ισχύσουν – Τι προβλέπει το γαλλικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση

Μια ανάσα από την εφαρμογή προνομίων υπέρ των εμβολιασμένων, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πειστούν οι εναπομείναντες επιφυλακτικοί και ψεκασμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, βρίσκεται η χώρα μας.

Υπό τον φόβο της έλευσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο, που ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ήδη κλυδωνισμένη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να χτιστεί το σωτήριο τείχος ανοσίας.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση που εκτός απροόπτου θα προβλέπει την εφαρμογή των πρώτων προνομίων από την 1η Ιουλίου, όταν θα ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, από 1ης Ιουλίου όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να πετάξουν τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής παραδίδει το πόρισμά της στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο. Διευκολύνσεις οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα για όσους διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, προκειμένου να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις) σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια, κλπ.

Για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Στην κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να καταστήσει υγειονομικά ασφαλείς τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή το μέτρο του υπουχρεωτικού εμβολιασμού θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα προνοιακά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο στάδιο της διαβούλευσης θα προκύψουν και άλλες πληθυσμιακές κατηγορίες τις οποίες θα αφορά το φθινοπωρινό μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μένει δηλαδή να φανεί αν η νομοθετική παρέμβαση συμπεριλάβει όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολίτες.

Μιλώντας στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συνέστησε υπομονή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για λίγο καιρό ακόμα, ενώ για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά κυβερνητικού παράγοντα στα «ΝΕΑ» ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας θα εξεταστεί «κατά πεδίο» και «ζυγίζοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σε συνεργασία με τους ειδικούς. Το κράτος δικαίου, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή, «προφανώς δεν θα επιβάλει υποχρεωτικότητα οριζόντια στον πληθυσμό».

Στον πυρήνα των επιχειρημάτων που στρώνουν τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων στο μοντέλο της ΕΜΑΚ (μετακίνηση των ανεμβολίαστων σε άλλες υπηρεσίες, πρόβλεψη για αναστολή εργασίας, ακόμα και στέρηση μισθού κ.ο.κ.) είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις συνταγματολόγων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο ρόλο των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες που φροντίζουν ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είχαν τεθεί σε πλήρη προτεραιότητα στην εμβολιαστική επιχείρηση.

ΠΗΓΕΣ: MEGA / in.gr / protothema.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα