Top

Τι απαντά η Προεδρία της Δημοκρατίας για την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη

«Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση των παρασημοφορήσεων.»

Parallaxi
τι-απαντά-η-προεδρία-της-δημοκρατίας-γ-713089
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

Απάντηση για την ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων, Ιάσωνα Αποστολόπουλου έδωσαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους οποίους, εφάρμοσαν κατά γράμμα το σχετικό για τις παρασημοφορήσεις νόμο που προβλέπει ότι οι επιλογές ανήκουν στο ΥΠΕΞ.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση των παρασημοφορήσεων. Αυτό αναφέρουν κύκλοι της προεδρίας με αφορμή που έχει προκύψει με τη μη παρασημοφόρηση του διασώστη προσφύγων

Συγκεκριμένα οι πηγές της προεδρίας ανέφεραν ότι εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο 106/1975 (το άρθρο 1 ιδιαίτερα) όπως γίνεται κάθε χρόνο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Τα άτομα προς παρασημοφόρηση ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην αρχική λίστα που δόθηκε βρισκόταν και το όνομα του Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Εν συνεχεία όμως, το βράδυ της Παρασκευής η προεδρία ενημερώθηκε από το ΥΠΕΞ ότι το όνομα του Ιάσωνα Αποστολόπουλου έχει βγει από το λίστα (και ενώ του είχε ήδη αποσταλλεί πρόσκληση να δώσει το παρών στη σημερινή γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας). Η Προεδρία, ως όφειλε, απέστειλε με ορθή επανάληψη τη νέα λίστα και προχώρησε και στη σχετική διόρθωση στην ιστοσελίδα της.

Ο διασώστης, Ιάσωνας Αποστολόπουλος προέβη σε δήλωση σχολιάζοντας την ακύρωση της παρασημοφόρησης του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δυστυχώς, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ αναλυτικά με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην κεντρική Μεσόγειο στο διασωστικό καράβι “Geo Barents”, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι προτεραιότητες μας εδώ είναι διαφορετικές.»

Η είδηση έγινε γνωστή αργά το βράδυ, όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, γνωστοποίησε στους ακολούθους του σε Facebook και Twitter πως ακυρώνεται η παρασημοφόρηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, χαρακτηρίζοντας τον «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων». «Ο κος Ιάσονας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί», έγραψε ο βουλευτής.

Υπενθυμίζεται πώς το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είχε προτείνει για παρασημοφόρηση τον διασώστη, ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερο ακυρώθηκε. Ο ίδιος δέχτηκε αργά χθες βράδυ τηλεφώνημα από το ΥΠ.ΕΞ., μέσω του οποίου του ανακοινώθηκε η ανάκληση της απόφασης.

Όπως όλα δείχνουν, η δημόσια κριτική του διασώστη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τη Λιβύη, και οι καταγγελίες του για την στάση του ιταλικού κράτους και του ελληνικού Λιμενικού, οδήγησαν στην απόφαση για ακύρωση της βράβευσής του.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα