Top

Τι λένε οι ειδικοί για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη- Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης

Φόβος για μαζικά «λουκέτα».

Parallaxi
τι-λένε-οι-ειδικοί-για-τη-νοτιοαφρικαν-714603
Parallaxi

corona

Ανακοινώθηκαν 484 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156957, εκ των οποίων 52.0% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5953 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49216 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 255 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 187 (73.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3406 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο επίκεντρο του κοροναϊού βρίσκεται η Αττική όπου και σήμερα εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 484 νέα περιστατικά του ιού, την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι είναι 255, ενώ την τελευταία ημέρα κατέληξαν 17 ακόμα άνθρωποι. Οσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική καταγράφονται τα 221, σχεδόν τα μισά για μια ακόμα ημέρα, ενώ στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν 66 νέα κρούσματα. Μείωση παρουσιάζεται στην Δυτική Αττική με 6 νέες μολύνσεις.

Χάρτης κρουσμάτων: Στο κόκκινο η Αττική- 58 στη Θεσσαλονίκη

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας μπαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου. Αναλυτικότερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι κορωνοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Κυριακή 31-01-2020, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, εντάσσονται από αύριο, Δευτέρα 01-02-2020 και ώρα 06.00, στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τι λένε οι ειδικοί για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης του ιού, τονίζοντας πως: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται να μην δίνει ανοσία και σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιμολυνθεί τουλάχιστον στο 50%. Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε την διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους».

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει 56% μεγαλύτερο βαθμό διάδοσης, αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ιού, παραμένουν ίδια», διευκρίνισε.

«Η απόδοση του εμβολίου είναι μειωμένη κατά 50%.», τόνισε ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

«Αν δεν προσέξουμε μπορεί να εξαπλωθεί, το είδαμε να συμβαίνει με την βρετανική, που ξεκινήσαμε από 2 κρούσματα, 24 σε πύλες εισόδου και πλέον έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς», ανέφερε τονίζοντας πώς άπαντες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί.

«Ο καθένας από εμάς πρέπει να τηρήσει αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας και πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό εμβολιασμών, ίσως πιο στοχευμένα, για να δημιουργήσουμε τεχνική ανοσία στον πληθυσμό»,.

Όπως ανέφερε μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει την δυναμική του δεύτερου.

«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου. Με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΑΘήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων».

Ερωτηθείς για το έως τώρα άνοιγμα της κοινωνίας, σημείωσε: «Θεωρώ ότι η χαλάρωση έχει τη λογική της. Είναι καλό για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη είναι σημαντικό να γίνονται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Και στα παιδιά των λυκειών αργότερα.»

Ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε πανεπιστήμια που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στο έργο των ειδικών.

«Θα ήθελα να ζητήσω να δοθεί η ευκαιρία σε πανεπιστημικά ιδρύματα που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν για την αληλούχιση των δειγμάτων.».

Σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι ένα νέο «λουκέτο» στα σχολεία, απάντησε: «Υπαρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία αν η δυναμική της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων είναι πολύ γρήγορη».

Θεσσαλονίκη: 36χρονος διάκονος με νοτιοαφρικανική μετάλλαξη – Είχε πριν 2 μήνες κορονοϊό

Συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε 36χρονο διάκονο στη Θεσσαλονίκη. Θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη βρέθηκε 36χρονος ιερέας, ο οποίος είναι προσωπικός διάκονος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρχές που παρακολουθούν τα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ TV, ο ιερέας είχε νοσήσει με κορονοϊό και πριν από δύο μήνες, από το βασικό στέλεχος του ιού. Τώρα, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Το μεσημέρι της Κυριακής εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη έφτασαν ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Χαρδαλιάς: Σε στέλεχος της εκκλησίας το κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Covid

Lockdown: Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης – Φόβος για μαζικά «λουκέτα»

Τα κλειδιά των μαγαζιών τους θα συγκεντρώσουν οι επαγγελματίες εστίασης και θα τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Η Χριστίνα Κορδά, πηγαίνει πια στην επιχείρησή της μόνο για να μετρήσει τα έξοδα. Εδώ και τρεις μήνες τα χρέη τρέχουν, με το εστιατόριό της να παραμένει κλειστό.

Πανδημία… «λουκέτων» στην εστίαση Οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν υπερβεί τα όριά τους. Η πανδημία τούς κρατά κλειστούς από τις 2 Νοεμβρίου. Ο φόβος για πολλά λουκέτα έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα.

Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, τα μηνιαία έξοδα της μικρότερης επιχείρησης εστίασης, σε παύση λόγω πανδημίας, αγγίζουν τις 3.000 ευρώ. Χρήματα που οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποδίδουν, για να ελπίσουν ότι θα μείνουν ζωντανοί μέχρι το πολυπόθητο άνοιγμα.

Σε μια έντονα συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, οι επιχειρηματίες της εστίασης θα συγκεντρώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να τα παραλάβει, όπως λένε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κορωνοϊός: «Μαύρη τρύπα» 600.000 εμβολίων στη χώρα – Θετικό το Βερολίνο στο ρωσικό & κινεζικό εμβόλιο

Για τις ηλικίες άνω των 75 ετών ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα τα ραντεβού των εμβολιασμών, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα εμβολιαστούν οι πολίτες από 70 χρονών και πάνω.

Με κάλυψη του στόχου για τους εμβολιασμούς έκλεισε ο πρώτος μήνας του σχεδίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», παρά τις αρρυθμίες στις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ αυτήν την εβδομάδα τα ραντεβού ανοίγουν και για τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών.

Τον Ιανουάριο εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 270.000 πολίτες. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα εμβολιαστούν σταδιακά οι πολίτες 70 ετών και άνω, όπως και οι πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως έχουν οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή.

«Μαύρη τρύπα» 600.000 δόσεων Ο πόλεμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φαρμακευτικές εταιρείες έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις από τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, η χώρα θα πάρει 600.800 λιγότερες δόσεις από το αναμενόμενο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμοί να τριπλασιαστούν μέσα στον Φεβρουάριο. Για τον σκοπό αυτό, από τις 8 του μήνα αναπτύσσονται 70 νέα εμβολιαστικά κέντρα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα λειτουργούν και τα 460 εμβολιαστικά κέντρα.

Θετικό το Βερολίνο στο ρωσικό & κινεζικό εμβόλιο Συνάντηση με τους διευθυντές των φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια για εμβόλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να βρεθούν τρόποι αύξησης της παραγωγής των εμβολίων στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες ότι κάποιες από τις νέες μεταλλάξεις ίσως να μην καλύπτονται από τα εμβόλια, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, η ΕΕ στρέφει το βλέμμα της και ανατολικά πλέον, με το Βερολίνο να δηλώνει ανοιχτό και στα εμβόλια από Ρωσία και Κίνα.

Μεταλλάξεις -Ελλάδα: 107 κρούσματα της βρετανικής και 1 της νοτιοαφρικανικής -Τα 80 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα ευρήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους είναι 107 από τη βρετανική μετάλλαξη και 1 από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία) ⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα) ⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά) ⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα) ⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

ΠΗΓΗ: Mega/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα