Top

Τι λένε οι ειδικοί για το lockdown, τις μεταλλάξεις και τα σχολεία

Προβληματίζει η αύξηση διασωληνωμένων .

Parallaxi
τι-λένε-οι-ειδικοί-για-το-lockdown-τις-μεταλλά-680074
Parallaxi

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σχολίασαν στο Mega μέλη της επιτροπής και της κυβέρνησης.

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – Ανησυχία για την Αττική εκφράζουν οι ειδικοί

Σε χαμηλά ποσοστά, όπως και χθες, κινήθηκαν και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι κινούνται σε σταθερά πλαίσια, δηλαδή κοντά στους 30 ημερησίως, την στιγμή που η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων προκαλεί έντονο προβληματισμό για την πίεση στο σύστημα υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής παθολογίας – λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής, σημείωσε ότι οι ειδικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα της πανδημίας.

Ανησυχητική η εικόνα της Αττικής

«Φωτιά» έχει πάρει για ακόμα μια μέρα η Αττική, με το λεκανοπέδιο να καταγράφει και σήμερα τα μισά κρούσματα από τα 638 του συνόλου της χώρα μας.

Ωστόσο, «αυτήν την στιγμή πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αύξηση». Ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι εάν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν παρεμβάσεις προκείμενου να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να γενικευθεί ο εμβολιασμός».

«Έχει χαθεί η έννοια του lockdown»

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα, καθώς μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας, ωστόσο οι κινήσεις και οι καθημερινότητα των πολιτών μαρτυρούν το αντίθετο.

«Έχει ‘διαλυθεί’ η έννοια του lockdown».

Οι ειδικοί αξιολογούν συνολικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως κινούνται και εισηγούνται νέα μέτρα.

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες», κατέληξε.

Παγώνη: Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

«Να εκτιμήσουμε την κατάσταση όλη την εβδομάδα, να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων… Όσον αφορά στα κρεβάτια στα νοσοκομεία υπάρχει μια αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 38-40%. Η αύξηση δεν είναι στις ΜΕΘ, όσο στα απλά περιστατικά covid που νοσηλεύονται στις κλινικές. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση όλες τις μέρες και θα αποφασισθούν αυτά που πρέπει να αποφασισθούν. Κάθε φορά παίρνουμε μέτρα, αλλά δεν εφαρμόζονται…» σημείωσε αρχικά.

«Δεν θα κάνουμε Πάσχα, θα είναι με μέτρα. Να τελειώσουμε τέλη Ιουνίου με τους εμβολιασμούς, να φτάσουμε στο 60%. Να έχουμε μια σχετική ανοσία και σιγά σιγά να μειωθούν τα μέτρα. Για να μπορέσει η οικονομία το καλοκαίρι να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσουμε…Καλοκαίρι θα κάνουμε λίγο καλύτερα από πέρυσι. Και τον Σεπτέμβρη θα βγάλουμε τις μάσκες αν όλα πάνε καλά.», σημείωσε ερωτηθείσα για τα μέτρα το προσεχές διάστημα.

Αναφορικά στην κορύφωση του τρίτου κύματος η κυρία Παγώνη ανέφερε: «Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα φτάσουμε στην κορύφωση. Όμως θα μπορούμε να περάσουμε κι αυτή τη δυσκολίας αν προσέξουμε τα μέτρα. Να προσέξουμε στα ΜΜΜ που είναι μια παράμετρος δύσκολη και να κάνουμε πάρα πολλά τεστ. Και στα σχολεία και στα εργοστάσια, είναι αυτό που θα λύσει το πρόβλημα».

Γιαμαρέλλου: Δύσκολες οι αποφάσεις για τα σχολεία – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, που μαζί με τους ειδικούς, αναζητεί τον τρόπο, ώστε να ανασχεθεί η πανδημία που βρίσκεται πλέον σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα, τις μεταλλάξεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να έχουν πάρει την ανιούσα, έκδηλη είναι η ανησυχία και για τα αυξημένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε παιδιά και σχολικές αίθουσες, με ορισμένους από τους ειδικούς να συνιστούν κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Δύσκολες οι αποφάσεις για τα σχολεία

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία είναι δύσκολες.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η μετάδοση του ιού στα παιδιά δε γίνεται εντός των σχολικών αιθουσών αλλά «στο σπίτι του μαθητή, ή οι ενήλικες είναι εκείνου που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά».

Το πρόβλημα εντείνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, αφού η βρετανική μετάλλαξη βοηθά στην πιο γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας.

Ωστόσο, τα «παιδιά που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά, αφού το χαρακτηριστικό του βρετανικού ιού είναι η ταχύτερη μετάδοση αλλά δεν κάνει βαρύτερη λοίμωξη».

Οποιεσδήποτε νέες αποφάσεις αφορούν τα σχολεία, θα εξεταστούν στη συνεδρίαση των επιδημιολόγων της Παρασκευή, αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Θωμαΐδης: 100.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα λύματα 

Η εικόνα της Αττικής με τα νοσοκομεία της να γεμίζουν σοβαρεύει μέρα με την ημέρα κι αυτό καταγράφεται και στα λήμματα της. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς ο κ. Θωμαίδης ερωτήθηκε σχετικά κι ανέφερε πως: «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου.Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Αναφορικά στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η αυστηριοποίηση του περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση.

Μακρή: Ανησυχία για τα κρούσματα σε σχολεία

Οι αποφάσεις για τα σχολεία λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τόνισε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Το Υπουργείο δεν μπορεί να απαντήσει προδικάζοντας, αποκλείοντας ή προβλέποντας τι θα γίνει… Το Υπουργείο προχωρά βήμα – βήμα κι ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και με βάση αυτές παίρνει την πολιτική απόφαση», ανέφερε αρχικά η κυρία Μακρή αναφορικά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα και την πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία..

«Είναι σύμφωνο με τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί στη χώρα μας αποτελεσματικά. Το Υπουργείο παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την ύλη στα παιδιά από τις “κόκκινες περιοχές” που διδάσκονται εξ’ αποστάσεως. Έχουμε μειώσει κατά 30% την ύλη», τόνισε ερωτηθείσα για τις ανισότητες που πιθανόν δημιουργούνται με τα “σχολεία τριών ταχυτήτων”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «δεν υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στη διδασκαλία, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας. Παρακολουθούμε στενά την τηλεκπαίδευση».

«Θα τεθούν από τους ειδικούς σε εμάς», δήλωσε αναφορικά με την καταλληλότητα των μασκών.

Πηγή: Mega

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα