Μέσα στις επόμενες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων – Πρώτα θα ακούσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων
Mε το επικρατέστερο σενάριο, το άνοιγμα των σχολείων να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου, συνεδριάζει αυτή την ώρα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία στη συνέχεια θα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί το όποιο κερδισμένο έδαφος στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Οπωςόλα δείχνουν, οι επιστήμονες σχεδόν στο σύνολό τους είναι επιφυλακτικοί για το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων ανεξαρτήτου βαθμίδας, κάτι που αφορά και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός όπως φαίνεται κινείται πρός την ίδια κατεύθυνση λέγοντας οτι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί». Ανάλογη θέση πήρε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των σχολείων θα έρθει όταν πάρουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς».
Ιδια στάση κρατούν και οι επιστήμονες, όπως ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά σχολεία. Αυτό που «παίζει» είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές».
Γιατροί ιδιωτικών κλινικών εθελοντές στη μάχη κατά της πανδημίας
Στην εκπομπή LIVE NEWS και το Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο διευθυντής Παθολόγος του νοσοκομείου Metropolitan, Πέτρος Κανελλόπουλος, ένας από τους γιατρούς που εθελοντικά αποφάσισε να πάει στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει στα νοσοκομεία εκεί, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσφέρομε όλοι από όποιο πόστο έχουμε. Στο κάλεσμα του υπουργείου ο όμιλός μας ανταποκρίθηκε εθελοντικά, ώστε να πάνε εκπαιδευμένοι άνθρωποι και έμπειροι γιατροί στην πηγή του προβλήματος που είναι στη Βόρεια Ελλάδα, για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να βοηθήσουμε», είπε ο κ. Κανελλόπουλος.
«Δεν είναι ευχάριστο να φεύγω από το σπίτι μου, αλλά είναι σημαντικό να μπορούμε να προσφέρουμε. Ως γιατροί αυτό ταχθήκαμε να κάνουμε, να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας. Την Κυριακή θα είναι οι τελευταίες οδηγίες, τη Δευτέρα το πρωί φεύγουμε, τα νοσοκομεία που θα βοηθήσουμε θα είναι με βάση τις θα μας υποδείξουν οι αρχές, το υπουργείο, ο ΕΟΔΥ. Θα είμαστε στην υπηρεσία τους για όποια βοήθεια μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το δύσκολο έργο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ζακυνθινός: Υπήρξε παρέμβαση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εκ των… έξω
Oδιακεκριμένος καθηγητής, Σπύρος Ζακυνθινός, που αποχώρησε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων μίλησε αποκλειστικά στο OPEN TV και κατήγγειλε παρεμβάσεις εκ των… έξω: «Υπήρχαν πράγματα και καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των… έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζακυνθινός στη Μαριάννα Γεωργαντή, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει το lockdown. Υπήρχε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προστασία. Το lockdown είναι μια πράξη απελπισίας».
Ο κ. Ζακυνθινός τόνισε ωστόσο ότι ο ΕΟΔΥ δεν κρύβει στοιχεία, μπορεί όμως όπως λέει να έχουν γίνει αμέλειες. «Δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ έχει διπλά βιβλία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζακυνθινός, αναφέροντας, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να γίνονται τεστ σε όλους όσοι έμπαιναν στη χώρα μας γιατί «ο κορονοϊός κάπως μπήκε στη χώρα, κάποιοι τον έφεραν».
Κορονοϊός: Κρούσματα σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας
Θετικοί στον κορονοϊό εντοπίστηκαν διοικητικοί υπάλληλοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στην Καβάλα.
Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ που έσπευσε για να προχωρήσει στη διενέργεια rapid test στους υπαλλήλους του κέντρου και το διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας kavalanews, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο παράρτημα.
Μετά τις γιορτές η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Με το επικρατέστερο σενάριο, το άνοιγμα των σχολείων να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου, συνεδριάζει αυτή την ώρα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία στη συνέχεια θα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί το όποιο κερδισμένο έδαφος στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως όλα δείχνουν, οι επιστήμονες σχεδόν στο σύνολό τους είναι επιφυλακτικοί για το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων ανεξαρτήτου βαθμίδας, κάτι που αφορά και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ίδια στάση κρατούν και οι επιστήμονες, όπως ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά σχολεία.
Κοντοζαμάνης: Mέσω διαγωνισμού η προμήθεια των rapid test
«Το φορτίο σίγουρα τις τελευταίες ημέρες είναι πιο βαρύ από ότι την πρώτη περίοδο της πανδημίας και οι προσπάθειες πρέπει να είναι μεγαλύτερες από ότι την πρώτη φορά», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ακόμη ότι «υπάρχει μια αποκλιμάκωση σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων για μεγαλύτερη περίοδο»
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα και το lockdown αρχίζουν και αποδίδουν. Ο κρίσιμος παράγοντας για την άρση τους είναι οι αντοχές στο Σύστημα Υγείας, το οποίο τις τελευταίες 45 ημέρες έχει πιεστεί αρκετά», σημείωσε αναφορικά με την διάρκεια ισχύος των περιορισμών.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είπε ότι «η ΕΕ στις συμφωνίες της με τις εταιρείες έθεσε ως όρο να τηρούνται όλοι οι όροι ασφάλειας και αποδοτικότητας των εμβολίων. Η διαδικασία ακολουθεί την λεγόμενη κυλιόμενη επισκόπηση, ώστε να είναι σύντομη η λήψη των αποφάσεων, δηλαδή τίθενται διαρκώς υπόψη των ειδικών των αρμόδιων οργανισμών, τα αποτελέσματα των ερευνών, ώστε να είναι ενήμεροι», ενώ σημείωσε η Pfizer είχε καταθέσει νωρίτερα στην Βρετανία, σε σχέση με την ΕΕ, αίτημα για έγκριση του εμβολίου της, γι΄ αυτό και εκεί υπάρχει ήδη η αδειοδότηση.
Τέλος, σε ότι αφορά πρωτοσέλιδο εφημερίδας για προμήθεια rapid test με «πλάγιο τρόπο», απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα. Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που έγινε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που κάνει αυτά τα γρήγορα τεστ, ενισχύοντας το οπλοστάσιο μας στην διεξαγωγή των ελέγχων».
Πολύ σκληρός για να νικηθεί από το lockdown που έχει επιβληθεί σε όλη την χώρα αποδεικνύεται ο κορωνοϊός.
Έτσι η κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας όμως τα μαγαζιά με τα εποχικά είδη από την ερχόμενη Δευτέρα.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Περισσότεροι καταναλωτές έξω, για απεριόριστη ώρα, που με ένα SMS εκτός από το σούπερ μάρκετ, θα πηγαίνουν ελεύθερα να ψωνίσουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό τους.
Όλα αυτά την ώρα που οι επιδημιολόγοι λένε πως κάθε αύξηση της κυκλοφορίας θα αυξηση και την διασπορά.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Χτες η ημέρα είχε 2.186 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τα 109.655. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 613.
Συνολικά ο κορωνοϊός ευθύνεται για 2.606 θανάτους. Πρωταθλήτρια παραμένει η Θεσσαλονίκη με 453 κρούσματα, ακολουθεί η Αθήνα με 375 κρούσματα,129 έχει η Λάρισα. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση λέει πως θα κρατήσει κλειστή μόνο την νυχτερινή διασκέδαση.
Για τον Ιανουάριο και βλέπουμε κάνει λογο ο Δημσθένης Σαρηγιάννης για το άνοιγμα της αγοράς αν θέλουμε πράγματι να πιάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει βάλει η κυβέρνηση.
Στην Θεσσαλονίκη που εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης δείχνει πως παρά το λοκνταουν η μείωση που υπήρξε συνεχίζεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και ο κορωνοίος δεν υποχωρεί όσο θα έπρεπε για να επανέλθει η κανονικότητα.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως κλέιδωσε η απόφαση να μην ανοιξουν τελικά τα δημοτικά σχολεία παρά τις αρχικές σκέψεις για ολιγοήμερη επιστροφή των μαθητών πριν τις χριστουγενιατικες διακοπε στα θρανία.
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας
Με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζεται η χώρα μας για την παραλαβή και αποθήκευση των πρώτων 200.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέχρι τα τέλη του μήνα. Το MEGA βρέθηκε σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, στο Περιστέρι.
Αυτό είναι ένα από τα 3 εμβολιαστικά κέντρα που ετοιμάζονται στο Περιστέρι. Καθένα από αυτά θα έχει 9 χώρους ταυτόχρονου εμβολιασμού. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 245 στην Αττική και τα 123 στη Θεσσαλονίκη.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν σε δυο βάρδιες από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο.
Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί
Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε 23 σημεία στην Αττική και σε 22 στην κεντρική Μακεδονία (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας). Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες ΥΠΕ.
Τον εμβολιασμό των πολιτών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα αναλάβουν οι 65 δομές ΚΟΜΥ.
Τα «πολυπόθητα» εμβόλια θα έρθουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις, θα μεταφερθούν σε αποθήκες στα κατάλληλα ψυγεία και στη συνέχεια στα εμβολιαστικά κέντρα για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η μεταφορά και ο εμβολιασμός θα γίνεται με ταχύτητα για να μην σπάσει η ψυκτική αλυσίδα.