Top

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Parallaxi
τι-λένε-οι-σεισμολόγοι-για-τους-μετασε-730379
Parallaxi

Μετά τον ισχυρό σεισμό στη Θεσσαλία που ήταν μεγέθους 6 βαθμών και έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν επιφανειακός, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς, με τον πιο ισχυρό να υπολογίζεται στα 5,1 Ρίχτερ. Ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, προειδοποίησε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που μένουν σε παλιά σπίτια να μην διαμένουν σε αυτά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται νότια του δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εμφανίστηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σχετικά με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 στην Ελασσόνα Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.

Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους.

Λέκκας : Αισιόδοξο μήνυμα οι ισχυροί μετασεισμοί για την εκτόνωση του φαινομένου

Ο σεισμός έχει γίνει αισθητός είναι πολύ μεγάλος, επιφανειακός και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Έχει γίνει αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα μέχρι τα βόρεια σύνορα. Οι μετασεισμοί θα κρατήσουν μέρες είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και κάλεσε μαθητές και εργαζόμενους να μείνουν εκτός κτηρίων για τις επόμενες ώρες καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να είναι της τάξης μεγέθους του αρχικού σεισμού.

Ήδη έχουν σημειωθεί μετασεισμοί των 5 Ρίχτερ, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εκτονωθεί με αυτόν τον τρόπο η κατάσταση.

Oι πρώτες εικόνες στη Λάρισα και στα Τρίκαλα μετά το σεισμό

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης. «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα