Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τη σύλληψη του 14χρονου μαθητή στην Αθήνα

Συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Αναμένεται να περάσει αυτόφωρο σήμερα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

Parallaxi
τι-συμβαίνει-με-τη-σύλληψη-του-14χρονου-673372
Parallaxi
Πηγή: Facebook

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη και η κράτηση επί τέσσερις μέρες στην ΓΑΔΑ ενός μαθητή 14 ετών από το 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.

Ο μαθητής συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, του μαθητικού συλλαλητηρίου  της περασμένης Πέμπτης, και μετά πήγε με τους φίλους του, να φάνε.

Εξερχόμενος από το κατάστημα εστίασης, συνελήφθη.

Στον έλεγχο που τον υπέβαλαν οι αρχές δεν βρέθηκε κάτι.

Παρόλα αυτά ο μικρός μαθητής κρατείται εδω και 4 μέρες  και σήμερα θα παραπεμφθεί στον ανακριτή.

Ο 14χρονος μαθητής αναμένεται να περάσει αυτόφωρο σήμερα Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πέρασε στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής .
Η πολυήμερη κράτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη σύλληψη ενός μαθητή που δεν έκανε τίποτα μεμπτό απλά «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».
Τονίζεται ότι, λόγω αλλαγής του νόμου, πλέον η συμμετοχή στα επεισόδια αντιμετωπίζεται ως κακούργημα. Ο 14χρονος, ο οποίος κρατείται από την Πέμπτη, θα περάσει σήμερα από τον ανακριτή.

Ο 14χρονος μαθητής αναμένεται να περάσει αυτόφωρο σήμερα Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων αναμένεται να βρεθεί αρκετός κόσμος, ύστερα από κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης στον μαθητή στις 11.00 το πρωί.

Ο ανήλικος βρισκόταν ανάμεσα στους οχτώ συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Όσον αφορά στις καταγγελίες για την πολυήμερη κράτηση του 14χρονου και τη μη επικοινωνία με τους γονείς του, αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν: «Ο αριθμός των ημερών κράτησης του μαθητή στη ΓΑΔΑ εξαρτάται από διαδικασίες που άπτονται της Δικαιοσύνης και όχι της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές που δίνονται από Εισαγγελείς και Ανακριτές. Εν προκειμένω, η Δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτησή του, μέχρι την εκ νέου μεταφορά του στην Ευελπίδων. Ως προς τα επισκεπτήρια, σημειώνεται ότι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω του κορονοϊού».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου κ. Χριστίνα Χρηστίδου υπογράφει την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία ζητά την απελευθέρωση του μαθητή:

«Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά, πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στο σχολείο του, γονείς και μαθητές ετοιμάζονται να κάνουν κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας , προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων:

«Ο Βαγγέλης, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου συμμετείχε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα  για δεύτερη φορά και πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ και αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, λόγω του θεσμικού του ρόλου και της συστηματικής του επαφής με τον χώρο του σχολείου, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον εν λόγω μαθητή και να συνεργαστεί μαζί του για διάφορα θέματα της σχολικής κοινότητας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί, με ήπιο και ευγενικό χαρακτήρα, με συγκρότηση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους.

Θεωρούμε απαράδεκτο παιδιά 14χρονών να σέρνονται στα κρατητήρια και στα δικαστήρια και να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες μόνο και μόνο γιατί θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Δεν μπορεί η μόνη απάντηση απέναντι στα αιτήματα των μαθητών να είναι η βία, η ποινικοποίηση των αγώνων και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Καλούμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/10 στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Βαγγέλης πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του!!

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», το μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χαλανδρίου και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Λάμπρου, είδε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την κράτηση του 14χρονου.

«Δεν ξέρουμε γιατί κρατείται ο μαθητής. Κρατείται γιατί θέλουν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους μαθητές ώστε να μην διεκδικούν και να μην ακούγεται η φωνή τους» σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να κρατείται στη ΓΑΔΑ για τέσσερις μέρες «ένα ανήλικο παιδί χωρίς να έχει κάνει τίποτα».

Τι λέει η μητέρα

Η μητέρα του 14χρονου, Αργυρώ, μίλησε στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 τονίζοντας ότι έχει επιτραπεί μόνο η τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιο της, ενώ απαγορεύεται να τον επισκεφθεί. Μόνο ο δικηγόρος της οικογένειας έχει συναντηθεί με τον Βαγγέλη. Υποστήριξε, πως ο ανήλικος κατηγορείται για συμμετοχή στα επεισόδια διότι βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή: «Η τσάντα του μου παραδόθηκε άδεια. Με καθησύχασαν ότι είχε μόνο συμμετοχή. Είναι ο μοναδικός με διαφορετικό ρουχισμό, συνελήφθη μακριά από τους κουκουλοφόρους».

Η μητέρα μίλησε και για τη ψυχολογική κατάσταση του ανηλίκου, λέγοντας πως είναι ένα δυνατό παιδί που θέλησε απλώς να εκφράσει τα αιτήματα των συμμαθητών του αφού είναι μέλος του 15μελούς του σχολείου του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το απόγευμα της Δευτέρας ο 14χρονος θα αφεθεί ελεύθερος «γιατί είναι κάτω των 15 και ο νόμος δεν επιτρέπει προφυλάκιση».

Τόνισε πως το παιδί κατηγορείται για συμμετοχή σε διαδήλωση 100 ατόμων, όπου σημειώθηκαν βανδαλισμοί, εμπρησμός και ρίψη μολότοφ.

«Εσείς βγάζετε νόημα;»

Την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές και την ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση 14χρονου μαθητή που κρατείται στη ΓΑΔΑ από την περασμένη Πέμπτη με κακουργηματικές κατηγορίες.

Ο κ. Γεωγιάδης τόνισε ότι δεν πιστεύει καθόλου την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Χαλανδρίου για την υπόθεση και πως “δεν βάζει νόημα”.

«Δηλαδή να έχει συλλάβει η αστυνομία έναν μαθητή χωρίς να του έχει βρει απολύτως τίποτα… Γιατί τον συνέλαβε, με ποια κατηγορία; Και τον κατηγορεί για κακούργημα χωρίς να του έχει βρει τίποτα; Εσείς βγάζετε νόημα σε αυτό;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι ακόμη και αν -ρητορικά μιλώντας, δεχθεί την ανακοίνωση, η υπόθεση θα κριθεί σε ελληνικό δικαστήριο από Έλληνα δικαστή. «Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Νεολαία ΜέΡΑ25: Αφήστε τον Βαγγέλη ελεύθερο

Το μεγαλύτερο έγκλημα του Βαγγέλη είναι ότι ονειρεύτηκε έναν άλλο κόσμο και πάλεψε για αυτόν.

Ο Βαγγέλης είναι 14 χρονών και μαθητής του 7ου Γυμνασίου του Δήμου Χαλανδρίου, είναι εκλεγμένος γραμματέας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του. Ο Βαγγέλης αύριο καλείται να απολογηθεί ενώπιον ανακριτή για τις κακουργηματικές κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Παρότι πέρασε από σωματικό έλεγχο δύο φορές και δεν βρήκαν τίποτα παράνομο πάνω του, έχει ήδη τρία βράδια στη ΓΑΔΑ χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας με την οικογένειά του παρά μόνο με τον δικηγόρο του, μετά το μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 15/10 και τη σύλληψή του την ώρα που έβγαινε από κατάστημα εστίασης.

Ο Βαγγέλης δεν έκανε τίποτα κακουργηματικό ή παράνομο. Τόλμησε να ονειρευτεί και να διεκδικήσει έναν άλλο κόσμο. Ζήτησε από την Πολιτεία να έχει λιγότερους μαθητές η τάξη του για να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος συνωστισμού στην αίθουσα και να διαφυλαχθεί η υγεία του και των συμμαθητών του. Ζήτησε προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Ζήτησε να λειτουργούν τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια.

Στην Ελλάδα όμως του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως δεν έχουν το δικαίωμα οι μαθητές και οι μαθήτριες να κάνουν τέτοιες σκέψεις, για αυτό και το αστυνομικό κράτος τους κυνήγησε και τους τιμωρεί.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Βαγγέλη και την απόσυρση όλων των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του και τη φοίτηση του στο σχολείο του.

Πηγή: MEGA / ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα