Τι συμβαίνει τώρα στα σχολεία της Ευρώπης με τον covid

Αλλάζει από χώρα σε χώρα η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις, υπό την απειλή του κορονοϊού.

Parallaxi
τι-συμβαίνει-τώρα-στα-σχολεία-της-ευρώ-644119
Parallaxi

Τα σχολεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη ανοίξει ή άνοιξαν σήμερα και ενώ η σκιά της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει να συνεχίζει να απειλεί όλες τις ηλικίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων από χώρα σε χώρα διαφέρουν, προσαρμόζοντας την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών σύμφωνα με την επικινδυνότητα κάθε περιοχής. 

Με τις μάσκες και τον αερισμό των τάξεων να συμφωνούν όλες οι χώρες, τα μέτρα σχετικά με τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την καραντίνα των μαθητών, είναι που διαφέρει κυρίως.

  • Κύπρος: Επαναλειτουργία των σχολείων με rapid test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό

Με αρνητικό rapid test επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία της Κύπρου μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Πρόδρομο Προδρόμου, τις επόμενες ημέρες θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος εντός των σχολικών μονάδων, ενώ στα δημοτικά σχολεία, ο διαγνωστικός έλεγχος θα γίνεται στο εξής υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο ΡΙΚ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πέραν των 130.000 μαθητών χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο. Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι πρωτόγνωρος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που είτε νοσούν, είτε είναι επαφές, είτε πρέπει να παραμείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, τα οποία βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Το υπουργείο έχει ζητήσει πέραν των 530 εκπαιδευτικών για αντικατάσταση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και τα όσα ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας της Κύπρου Μ. Χατζηπαντέλα στις 5 Ιανουαρίου, από σήμερα προβλέπεται η επαναλειτουργία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Όλοι ανεξαιρέτως, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό κατά στην επιστροφή τους θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εξέταση rapid test διάρκειας 48 ωρών. Υπενθυμίζεται ότι προνήπια, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά από τις 7 Ιανουαρίου 2022.

Από σήμερα, οι μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητική εξέταση rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

  • Ιταλία: Πλάνο να συνεχίσουν οι μισοί μαθητές με τηλεκπαίδευση

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα στην Ιταλία, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, όμως φαίνεται πως οι μισοί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από το άνοιγμα των σχολείων εξαιρέθηκαν αυτά στη Νάπολη και τη Σικελία, με τον υπουργό Παιδείας της Ιταλίας, Πατρίτσιο Μπιάνκι, να δηλώνει ότι «δεν είχε νόημα να είναι όλα ανοικτά και να κλείσουμε μόνον τα σχολεία. Αυτό που προς το παρόν μπορούμε να πούμε είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές σήμερα επέστρεψαν τις τάξεις τους».

Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αλλάζει τα δεδομένα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η εικόνα των σχολείων μπορεί να αλλάξει κατά πολύ. Οι λυκειάρχες είχαν προβλέψει ότι κατά την πρώτη αυτή ημέρα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, θα απουσίαζε λόγω της επιδημίας κορονοϊού γύρω στο 10% του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αλλά η δημόσια τηλεόραση της Rai μεταδίδει ότι βάσει των πρώτων στοιχείων που φθάνουν από τις διάφορες περιοχές της χώρας, μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να τεθούν σε τηλεκπαίδευση μέχρι και 200.000 τάξεις. Το 50%, δηλαδή, όλης της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των αποφάσεων της ιταλικής κυβέρνησης, στους παιδικούς σταθμούς με ένα μόνον θετικό κρούσμα κορονοϊού, η διδασκαλία θα σταματά για δέκα ημέρες, στα δημοτικά με δύο και στα γυμνάσια και στα λύκεια με τρία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, με αναφορά στην απόφασή του για αναβολή της επιστροφής των μαθητών στα θρανία μέχρι το τέλος του μηνός.

  • Αγγλία: The Guardian – Tα μέτρα μοιάζουν περισσότερο με έναν τρόπο να καλύψουν μία κατάσταση παρά με μια πραγματική στρατηγική. Σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη εκπαιδευτικών.

Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μπορεί να έχουν ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, και ότι η ζημία της νόσου που προκαλεί, θα αποδειχθεί μικρότερη από ό,τι στα πιο ανησυχητικά σενάρια που περιγράφουν οι επιστήμονες, γράφει η Guardian σε εκτενές άρθρο της για τα σχολεία.

Τονίζει όμως, πως καθώς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία, εξακολουθεί να υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας. Δεν προκαλεί έκπληξη, με βάση την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, το γεγονός ότι τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Παιδείας της Βρετανίας μοιάζουν περισσότερο με έναν τρόπο να καλύψουν μία κατάσταση παρά με μια πραγματική στρατηγική, όταν ζητήματα εξαερισμού στις τάξεις δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Από την άλλη, αίσθηση προκάλεσε η δημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής από τον υπουργό Παιδείας, Nadhim Zahawi, 48 ώρες πριν τα σχολεία ανοίξουν ξανά, και η ξαφνική ανακοίνωση ότι 7.000 μηχανήματα εξαερισμού θα είναι διαθέσιμα για τις αίθουσες διδασκαλίας. Στα μέτρα που επιβάλλονται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην Αγγλία και με την προτεραιότητα της κυβέρνησης να διατηρηθούν τα σχολεία ανοικτά, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις αίθουσες διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τεστ των μαθητών δύο φορές την εβδομάδα.  Επίσης, είναι ευπρόσδεκτη η αναδιατυπωμένη καθοδήγηση σχετικά με τα ευάλωτα παιδιά που πρέπει να θεωρηθούν ως μία από τις πιο επείγουσες ευθύνες του κράτους, σε περίπτωση περαιτέρω κλεισίματος. Η αύξηση της παιδικής κακοποίησης ήταν μια προβλέψιμη συνέπεια της πανδημίας και θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για να βοηθηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση- μετά από συγκλονιστικά στοιχεία σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του Arthur Labinjo-Hughes, οι υπουργοί ενήργησαν καθυστερημένα για ορισμένους από τους κινδύνους. Η Guardian, αναφέρει και τη χρήσιμη δουλειά που θα μπορούσε να γίνει μέσω των σχολείων σε σχέση με την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια και την ενθάρρυνση της πρόσληψης, ιδίως στις πόλεις όπου αυτή είναι χαμηλή. Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παράσχει πρόσθετους πόρους για την κάλυψη του κόστους, όπως θα πρέπει και να συζητηθεί η επείγουσα κάλυψη των απουσιών των καθηγητών, αφού όπως γράφει σε άλλο άρθρο της, τα σχολεία στην Αγγλία “ακροβατούν στα άκρα”, καθώς πάνω από το ένα τρίτο (36%) παλεύει με μεγάλα ποσοστά απουσιών του προσωπικού που ξεπερνάει το 10%, σύμφωνα με μια πρόχειρη δημοσκόπηση της ένωσης διευθυντών σχολείων. Σχεδόν ένας στους 10 διευθυντές (9%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι πάνω από το 20% του διδακτικού προσωπικού τους απουσίαζε την πρώτη ημέρα της περιόδου για λόγους που σχετίζονται με το Covid. Η κατάσταση με το προσωπικό είναι ήδη τόσο κρίσιμη σε ορισμένα σχολεία που το 4% των διευθυντών αναγκάστηκε να στείλει τάξεις ή ομάδες τάξεων στο σπίτι τους για τηλεκπαίδευση, ενώ σχεδόν το 7% συνδύασε τάξεις ή ομάδες τάξεων λόγω απουσίας εκπαιδευτικών. Οι μισοί από τους διευθυντές σχολείων δήλωσαν ότι εξαρτώνται ήδη από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των τάξεων και πάνω από το ένα τρίτο (37%) δεν μπορούν να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται, ακόμη και μέσω οργανισμών – λόγω υψηλής ζήτησης.

  • Ισπανία: 7ήμερη καραντίνα της τάξης σε ποσοστό 20% θετικών κρουσμάτων

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια μαθητές, εκ των οποίων το 35% είναι ηλικίας δημοτικού σχολείου, επέστρεψαν στο σχολείο όπως είχε προγραμματιστεί, παρά την ανησυχητική επικράτηση της παραλλαγής Omicron σε ολόκληρη την Ισπανία.

Την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας συμφώνησε να μην κλείνουν ολόκληρες τάξεις εκτός εάν επιβεβαιωθούν πέντε θετικά κρούσματα Covid ή εάν η επιδημία επηρεάσει περισσότερο από το 20% των μαθητών της τάξης. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά θα πρέπει να απομονωθούν για 7 ημέρες.

Από σήμερα στα σχολεία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού για παιδιά άνω των έξι ετών, ακόμη και στην παιδική χαρά κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Επιπλέον, οι αίθουσες διδασκαλίας θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

  • Πορτογαλία: Δεν θα κλείνει τμήμα 

Στην Πορτογαλία, η απόφαση είναι να μην κλείνει τμήμα στο οποίο εντοπίζεται κρούσμα αλλά να μπαίνουν σε καραντίνα- εκτός από τον μαθητή που ανιχνεύεται θετικός- και οι κοντινές επαφές του μέσα στην τάξη, ενώ ισχύουν τα μέτρα της μάσκας και του εξαερισμού.

  • Γαλλία: Ανοιχτές τάξεις ακόμα κι όταν υπάρχουν κρούσματα

Η Γαλλία έχει δώσει έμφαση στη διατήρηση των ανοιχτών σχολείων τους τελευταίους μήνες ακόμα κι όταν εμφανίζονται κρούσματα στις τάξεις, ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, τα σχολεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και τους νέους κανόνες δοκιμών.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα που έχει περάσει από τότε που τα γαλλικά σχολεία άνοιξαν ξανά μετά τα Χριστούγεννα, το γυμνάσιο Jean Renoir στη Boulogne-Billancourt, λίγο έξω από το Παρίσι, ένας στους τέσσερις δασκάλους και σχεδόν 50 μαθητές είναι ήδη άρρωστοι με COVID-19.

Όταν ένας μαθητής βγαίνει θετικός στον COVID-19, η υπόλοιπη τάξη του πρέπει να κάνει από τρία τεστ σε διάστημα πέντε ημερών – το πρώτο τεστ PCR ή σε εξεταστικό κέντρο και τα άλλα δύο self test, χωρίς ωστόσο να κλείνει η τάξη.

Έντονες οι αντιδράσεις από τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ενώ ένα από αυτά κάλεσε ήδη τα μέλη του σε απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, λέγοντας ότι «τα σχολεία βρίσκονται στα πρόθυρα της ανατίναξης».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έπαιξε «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» με την υγεία των δασκάλων και των μαθητών, το σωματείο θέλει να επιστρέψει στο κλείσιμο κάθε τάξης όπου υπάρχουν κρούσματα COVID-19.

  • Βέλγιο: Ανοιχτά σχολεία μόνο με μάσκες, ενώ στα 4 κρούσματα θα κλείνει η τάξη

Χωρίς κανέναν πρόσθετο περιορισμό, αλλά μόνο με χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά, από την πρώτη δημοτικού, επιστρέφουν στο σχολείο περίπου 900.000 μαθητές και 10.000 δάσκαλοι στο Βέλγιο, ύστερα από τρεις εβδομάδες διακοπών, αφού τα  δημοτικά είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα για διακοπές, προκειμένου να ανακοπεί το αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων που καταγραφόταν τον Δεκέμβριο στη χώρα.

Στα λίγα μέτρα που επιβλήθηκαν, εκτός από τις μάσκες, είναι και ο υποχρεωτικός εξαερισμός των τάξεων και η σύσταση προς τους γονείς να κάνουν στα παιδιά self test το Σαββατοκύριακο και μία φορά την εβδομάδα χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν και αυτοί στο σχολείο με 100% φυσική παρουσία.

Επίσης, από σήμερα το Βέλγιο εφαρμόζει πιο χαλαρούς κανόνες για την καραντίνα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους μαθητές, ενώ εάν τα συμπτώματα της Covid19 επιβεβαιωθούν από θετικό τεστ, οι μαθητές θα τεθούν σε απομόνωση για επτά ημέρες -και όχι για 10 όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Εάν ένας μαθητής έρθει σε επαφή με άτομο υψηλού κινδύνου (εκτός οικογένειας), η καραντίνα εξαρτάται από το εμβολιαστικό του καθεστώς: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να τηρούν προληπτικά μέτρα. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, αν η επαφή υψηλού κινδύνου βρίσκεται εντός της οικογενειακής οικείας, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν τέσσερα κρούσματα κορονοϊού σε μια τάξη (ή 25% συμπτωματικά ή μη), η τάξη θα τεθεί σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

  • Γερμανία: Με τεστ και μάσκες επαναλειτουργούν τα σχολεία

Με βασικά όπλα την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση.

Ειδικά στην ανάγκη χρήσης της προστατευτικής μάσκας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την παραλλαγή Όμικρον στα νοσοκομεία. «Η μάσκα μπορεί να προστατεύσει επαρκώς», τόνισε ο υπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία σε επτά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σήμερα ανοίγουν στα υπόλοιπα εννέα. Στα περισσότερα εφαρμόζεται ο κανόνας των ημερήσιων γρήγορων τεστ, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις διακοπές. Σε κάποια κρατίδια πάντως, όπως στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα τεστ είναι προαιρετικά.

Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα με φυσική παρουσία, οι 2,5 εκατομμύρια μαθητές του κρατιδίου – συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμένων και ιαθέντων – θα πρέπει την πρώτη μέρα να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού θα υποβάλλονται σε δύο τεστ ανά εβδομάδα και οι μεγαλύτεροι σε τρία, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Όσοι από τους δασκάλους δεν είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες, θα πρέπει να προσκομίζουν καθημερινά αρνητικό τεστ.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει καθημερινά τεστ για την πρώτη εβδομάδα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση μόνο για όσους έχουν λάβει ήδη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ή ιαθέντες οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον πρώτη δόση εμβολίου. Τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.

Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.

Ενόψει της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» στα σχολεία στο κρατίδιο δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία, θα αποφασίζουν τα ίδια εάν θα διακόψουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Οι εκδρομές έχουν ανασταλεί έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου.

Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα το πρωί, προτού μπουν στο σχολείο, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα. Τα σχολεία θα διαθέτουν πάντως απόθεμα, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες.

Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του κρατιδίου δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ, αν και συνεχίζεται η διάθεση τριών τεστ την εβδομάδα για κάθε παιδί.

Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.

Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία. Στο εξής, εάν ένας μαθητής δεν προσκομίζει στο σχολείο τρία αρνητικά τεστ την εβδομάδα, δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο σχολείο. Μέχρι τώρα αυτά τα τεστ ήταν προαιρετικά. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, υποχρεωτικά γίνονται πλέον τα τεστ και για όσα έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σε πολλά σχολεία εφαρμόζεται επίσης το σύστημα των «Pooltest».

Στα 14.000 τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

  • Ολλανδία: “Είναι καλό για την ψυχική υγεία των μαθητών να πηγαίνουν σχολείο” 

Στην Ολλανδία, που έχει τεθεί σε αυστηρό λοκντάουν εδώ και δύο εβδομάδες, επαναλειτούργησαν σήμερα τα σχολεία, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Επισήμανε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν μειωθεί σημαντικά αφότου ξεκίνησε το λοκντάουν, τον Δεκέμβριο. Τα σχολεία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.

«Είναι καλά τα νέα για τους μαθητές και είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους και την ψυχική τους υγεία να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο», είπε ο υπουργός Παιδείας Άριε Σλομπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα επαγγελματικά σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, τουλάχιστον.

  • Ρουμανία: Τηλεκπαίδευση όλη η τάξη στην περίπτωση κρούσματος

Στη Ρουμανία, με ένα κρούσμα όλη η τάξη θα πηγαίνει σε τηλεκπαίδευση και οι μαθητές θα επιστρέφουν στην δια ζώσης εκπαίδευση μετά από οκτώ μέρες, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι μαθητές θα είναι αρνητικοί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR.

Αν σε ένα σχολείο κλείσουν πάνω από τα μισά τμήματα, τότε ολόκληρη η σχολική μονάδα θα ξεκινά τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δυο σελφ τεστ την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από την κυβέρνηση.

  • Βουλγαρία: Όσοι μαθητές αρνούνται το τεστ, τηλεκπαίδευση

Στη Βουλγαρία, το κλείσιμο τμήματος ή και ολόκληρου σχολείου θα είναι η “έσχατη λύση” όπως έχει ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια της χώρας να επανέλθουν οι μαθητές στις τάξεις τους.

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα και αν αρνούνται να το πράξουν, θα κάνουν διδασκαλία εξ αποστάσεως, σύμφωνα με απόφαση της χώρας

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τεστ.

  • Αυστρία: Σε τηλεκπαίδευση η τάξη αν εντοπιστούν δύο κρούσματα

Με φυσική παρουσία και αυστηρότερα μέτρα προστασίας λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα σε όλη την Αυστρία, η οποία πλήττεται και αυτή από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες.

Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το ίδιο θα ισχύει και εάν κατά την επαφή όλοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Στην πράξη, σε καραντίνα θα τίθεται μόνο το ίδιο το διαπιστωμένο κρούσμα, το οποίο θα αποδεσμεύεται έπειτα από πέντε ημέρες, με προϋπόθεση αρνητικό τεστ PCR, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, μια τάξη θα μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως, χωρίς ωστόσο όλοι οι μαθητές της να βρίσκονται σε καραντίνα.

  • Τσεχία: Mε ένα παιδί θετικό ολόκληρη τάξη θα μπαίνει σε καραντίνα

Στην Τσεχία, με ένα παιδί θετικό ολόκληρη τάξη θα μπαίνει σε καραντίνα. Θα γίνεται αξιολόγηση ανά περίπτωση για κάθε σχολείο και τάξη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Οι μαθητές υποχρεούνται σε δυο τεστ την εβδομάδα, rapid ή μοριακό PCR και εναπόκειται στον εκάστοτε διευθυντή να αποφασίσει το είδος. Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, τα τεστ θα μειωθούν σε ένα την εβδομάδα.

  • Σλοβακία: Καραντίνα της τάξης με εξαιρέσεις, στη περίπτωση κρούσματος

Στη Σλοβακία, εάν υπάρχει θετικός μαθητής στην τάξη, οι συμμαθητές πρέπει να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει ήδη από νόσηση εξαιτίας κορονοϊού.

Τα τεστ είναι υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρούσματος, οι στενές επαφές του μαθητή θα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε τεστ και εφόσον είναι αρνητικό να το επαναλάβουν έπειτα από επτά μέρες.

  • Σλοβενία: Τεστ και στα σχολεία

Στη Σλοβενία, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων (STA) ένα ολόκληρο τμήμα, εμβολιασμένων μαθητών ή μη, θα κλείνει και οι μαθητές θα μπαίνουν σε καραντίνα εάν εντοπιστεί ένα κρούσμα μεταξύ παιδιών ή του δασκάλου τους. Για την πρώτη εβδομάδα η καραντίνα θα είναι δεκαήμερη και εν συνεχεία, από την επόμενη επτά ημερών. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν rapid tests τρεις φορές την εβδομάδα. Τα τεστ θα μπορούν να γίνονται και στα σχολεία.

εικόνα: unsplash
  • Ουγκάντα: Επιστροφή στις τάξεις μετά από 2 χρόνια!

Μία ξεχωριστή περίπτωση, είναι η Ουγκάντα που μπορεί να μην είναι στην Ευρώπη, έχει όμως τη δική της σημασία αφού τερμάτισε σήμερα το μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμο σχολείων παγκοσμίως καλώντας να επιστρέψουν στις τάξεις τους εκατομμύρια μαθητές έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια από τότε που διακόπηκαν τα μαθήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού!

Περίπου 15 εκατομμύρια μαθητές δεν έχουν πάει στο σχολείο στην Ουγκάντα από τον Μάρτιο του 2020, όταν έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς η πανδημία της Covid-19 σάρωνε τον πλανήτη.

Ο υπουργός Παιδείας Τζον Μουγίνγκο δήλωσε ότι όλοι οι μαθητές θα ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα από την επόμενη τάξη από εκείνη που είχαν σταματήσει.

“Όλα τα σχολεία έχουν εφαρμόσει οδηγίες και διαδικασίες λειτουργίας για να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και έχουν τεθεί σε λειτουργία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όσοι δεν τηρούν τα μέτρα θα υποχρεούνται να το πράξουν”, είπε ο ίδιος στο AFP.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών είχαν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης της Ουγκάντας να κρατήσει μερικώς ή απολύτως κλειστά τα σχολεία για 83 εβδομάδες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παγκοσμίως.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία για κάθε παιδί, παντού”, είχε αναφέρει στο Twitter η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι οι μαθητές θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν έχοντας μείνει τόσο πίσω στα μαθήματά τους και προειδοποίησε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν μεγάλα ποσοστά διακοπής φοίτησης, αν δεν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση για να στηριχθούν οι μαθητές.

Η Ουγκάντα έχει καταγράψει 153.762 κρούσματα κορονοϊού και 3.339 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα στις 7 Ιανουαρίου.

Δείτε επίσης:

Ανοίγουν τα σχολεία με 50.000 κρούσματα και στο βάθος έξαρση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα