Τι θα γίνει με click away και click inside – Τα σενάρια για καταστήματα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων μέτρων εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού έχει ξεκινήσει

Parallaxi
τι-θα-γίνει-με-click-away-και-click-inside-τα-σενάρια-για-711422
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων μέτρων εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού έχει ξεκινήσει καθώς, σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται η σύσκεψη της υπο-ομάδας των λοιμωξιολόγων, ενώ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί – όπως κάθε Παρασκευή – η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ώστε να καταλήξουν και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί η χώρα στο εξής απέναντι στο ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η σκέψη του να κλείσει μερικώς το λιανεμπόριο φαίνεται τελικά να προκρίνεται, αλλά πιθανότατα μόνο για τις κόκκινες περιοχές κι όχι γι’ αυτές που έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες για τον διαχωρισμό που επιχειρείται.

Να επιστρέψουμε δηλαδή σε προ click inside εποχή, όταν ήταν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, και τα καταστήματα που λειτουργούσαν με το καθεστώς του click away. Στόχος των λοιμωξιολόγων είναι με τον περιορισμό του λιανεμπορίου να μειωθεί η μετακίνηση των πολιτών, ώστε να διακοπεί και η διασπορά που φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις και πάλι κυρίως στην Αττική αλλά και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές. Ο κίνδυνος για να διασπαρεί ο ιός σε όλη τη χώρα, έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω και της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό κι όσο είναι ενεργό το μέτρο, δεν υπάρχει λόγος για πανελλαδικό λουκέτο.

Αν τελικά ληφθούν κι ανακοινωθούν αύριο νέα μέτρα, θα έχουν άμεση ισχύ, πιθανότατα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, φαίνεται τελικά να μην μπορεί να είναι λειτουργική ειδικά στην Αττική, που πιθανώς θα δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα με μεγαλύτερο συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σχολεία πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως έχουν. Δηλαδή θα παραμείνουν ανοιχτά τα  νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Ερωτηματικό παραμένει η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Μητσοτάκης στους υγειονομικούς: Εσείς δίνετε το παράδειγμα για το εμβόλιο

Το Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ και τις νέες κλίνες ΜΕΘ επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, έκανε έκκληση στους υγειονομικούς, που δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, να το ξανασκεφτούν. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση».

Ο πρωθυπουργός, εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, των Ελλήνων και των εργαζομένων στο ΕΣΥ ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο Ανδρέα Δρακόπουλο. «Για ακόμα μία φορά, όταν η ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως στο ΚΑΤ δημιουργήθηκε μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη ΜΕΘ με 30 κρεβάτια και πως αυτό είναι μικρό μέρος της συνολικής δωρεάς που κάνει το ίδρυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο στόχος που τέθηκε εξαρχής και αποτελεί προσωπική του δέσμευση, εντός ενός έτους η χώρα να φτάσει το ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ως ποσοστό του πληθυσμού, θα επιτευχθεί. ‘Οχι μόνο – όπως είπε – για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία – σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο – αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει πολλά χρόνια, προσθέτοντας πως δεν εξαιρεί κανέναν από αυτή την αυτοκριτική. «Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο ΕΣΥ, σε υποδομές και ανθρώπους, να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε και να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό και κάθε Έλληνας να αισθάνεται ασφαλής όταν πρόκειται για την υγεία του», υπογράμμισε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και πως όλοι προσέτρεξαν στο ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά. «Το ΕΣΥ, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους», συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκτός από την υποστήριξη σε υποδομές, έχει ενισχύσει και οικονομικά εκείνους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορονοϊού. «Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, η Πολιτεία θα είναι συνεπής και θα ανταμείψει αυτούς που εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτούς και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους ως χώρα», τόνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου, είπε ότι δεν είναι εύκολο να ολοκληρώνονται τέτοια έργα τόσο σύντομα και τόνισε πως όταν περάσει η πανδημία, αυτή η μονάδα θα αξιοποιηθεί και πάλι, «ελπίζω με πολύ λιγότερα τροχαία ατυχήματα».

5 Θεσσαλονικείς γιατροί που εμβολιάστηκαν περιγράφουν την ανακούφισή τους

Χαλκίδα: Οδηγός ταξί με κορονοϊό έσπασε την καραντίνα και συνέχισε τις κούρσες

Ανενόχλητος συνέχισε να πραγματοποιεί κούρσες με ανυποψίαστους πελάτες ένας οδηγός ταξί στη Χαλκίδα, ο οποίος νοσούσε με κορονοϊό. Ο οδηγός είχε διαγνωστεί με Covid και θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου, κάτι που όμως δεν έπραξε.

Ο οδηγός ταξί συνέχισε να δουλεύει κανονικά και να έρχεται σε επαφή με κόσμο, αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά, μέχρι που ένας πολίτης, ο οποίος γνώριζε πως ο οδηγός ταξί ήταν ασθενής κορονοϊού, τον κατήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 48χρονο οδηγό ταξί εν ώρα εργασίας, ενώ αποβίβαζε πολίτες. Στον οδηγό με την ανεύθυνη συμπεριφορά επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Γιαννιτσά: Έκανε το διαμέρισμά του χαρτοπαικτική λέσχη – 11 συλλήψεις

Σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη είχε μετατρέψει 32χρονος διαμέρισμα στα Γιαννιτσά, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πέλλας και της ΟΠΚΕ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης έφοδο στο διαμέρισμα, όπου συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του και δέκα ακόμη άτομα που βρίσκονταν στον χώρο κι έπαιζαν πόκα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκτός από τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους για παράβαση της νομοθεσίας περί παιγνίων και των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, η ΕΛ.ΑΣ. βεβαίωσε πρόστιμα 300 και 3.000 ευρώ (το δεύτερο στην περίπτωση του 32χρονου ιδιοκτήτη).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά την επιτόπια έρευνα κατασχέθηκαν μία μεταλλική βαλίτσα με 500 μάρκες πονταρίσματος, 17 τράπουλες, τέσσερα ζάρια και το χρηματικό ποσό των 408 ευρώ. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

ΙΣΘ: Μέτρα τώρα, μη ζήσουμε στιγμές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: 9χρονη θετική στον κορoνοϊό στην Πολίχνη 

Θετική στον κορoνοϊό εντοπίστηκε μια εννιάχρονη στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δωρεάν ελέγχων ανίχνευσης στους δήμους Νεάπολης -Συκεών και Παύλου Μελά, μετά τον εντοπισμό κρούσματος μεταλλαγμένου στελέχους στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Συνολικά χθες Τετάρτη στις δύο περιοχές πραγματοποιήθηκαν 681 τεστ, εκ των οποίων βρέθηκε θετική στην Πολίχνη μόνο η μικρή. Συνεχίζονται και σήμερα οι δωρεάν έλεγχοι ανίχνευσης για κορoνοϊό στους δύο δήμους.

Θεσσαλονίκη: “Καμπάνα” 3.000 ευρώ και σύλληψη ιδιοκτήτη ταχυφαγείου

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Χθες, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (68.948) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.573) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.706) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (35) συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • (1.220) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • (336) στην Αττική,
  • (145) στη Δυτική Ελλάδα, 
  • (142) στη Θεσσαλονίκη, 
  • (83) στην Κεντρική Μακεδονία, 
  • (74) στη Στερεά Ελλάδα, 
  • (74) στη Θεσσαλία,   
  • (73) στην Κρήτη,
  • (60) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,   
  • (58) στην Ήπειρο,
  • (48) στην Πελοπόννησο,
  • (45) στο Νότιο Αιγαίο, 
  • (39) στα Ιόνια Νησιά,
  • (29) στο Βόρειο Αιγαίο και
  • (14) στη Δυτική Μακεδονία. 

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (102.726) ομοειδείς παραβάσεις.

  • (358) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (341) πρόστιμα των 300 ευρώ και (17) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • (75) στην Αττική,
  • (45) στην Κεντρική Μακεδονία, 
  • (34) στην Πελοπόννησο, 
  • (33) στην Κρήτη, 
  • (30) στα Ιόνια Νησιά, 
  • (26) στο Βόρειο Αιγαίο,
  • (19) στη Στερεά Ελλάδα,  
  • (19) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  
  • (19) στο Νότιο Αιγαίο, 
  • (18) στη Θεσσαλονίκη, 
  • (11) στη Θεσσαλία,
  • (10) στη Δυτική Μακεδονία,  
  • (10) στην Ήπειρο και
  • (9) στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (33.591) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (32.030) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.561) των (150) ευρώ.

  • (128) παραβάσεις και (35) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 

  • σύλληψη και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) εργαζόμενες σε οίκο ανοχής και επιπλέον από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες,
  • σύλληψη και 15.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος λιανικής πώλησης, με 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας,
  • σύλληψη και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε τρεις προσωρινά υπεύθυνους  καταστημάτων (κομμωτήριο και δυο καφετερίες),
  • 5.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ με 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας και επιπλέον από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες, 
  • από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (14) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια – καφετέριες κ.λπ.), για παρουσία πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (10) καταστήματα λιανεμπορίου-ένδυσης-υπόδησης για πελάτες στον εσωτερικό χώρο τους, χωρίς ραντεβού,
  • σύλληψη ιδιοκτήτη και προσωρινά υπευθύνου καφενείου και επιβολή προστίμων 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα και επιπλέον από 300 ευρώ πρόστιμο σε (10) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, 
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο ταχυφαγείου και επιπλέον από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες, και  
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας και επιπλέον από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες.

Στη Θεσσαλονίκη,

  • σύλληψη (2) ατόμων και επιβολή αντίστοιχων προστίμων 300 ευρώ για άρνηση χρήσης μάσκας προσώπου εντός δημόσιας υπηρεσίας,
  • σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ταχυφαγείου και από 600 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας,
  • 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπονται στο κατάστημα.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οβελιστήριου, με 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (2) πελάτες για μη χρήση μάσκας,
  • σχηματισμός δικογραφίας και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, με 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης, και 
  • 300 ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών.

Στη Θεσσαλία,

  • σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας  και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, και 
  • 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στα Ιόνια Νησιά,

  • σύλληψη ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνου γυμναστηρίου με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον καθένα και από 300 ευρώ σε (5) αθλούμενους για παραβίαση περιορισμού κίνησης, και 
  • σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καφέ – μπαρ – ψησταριάς, με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στο Νότιο Αιγαίο, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.577) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.039) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης. Επιπρόσθετα συνελήφθησαν (10) συμμετέχοντες και επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης. (σχετ. το από 04-02-2021 Δελτίο Τύπου)

Στο Νότιο Αιγαίο 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη αποθήκης για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης στην οποία συμμετείχαν (8) άτομα. Επιπρόσθετα επιβλήθηκαν (8) πρόστιμα των 600 ευρώ για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ, ethnos.gr, skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Tαραντίλης: Οι εισηγήσεις των ειδικών φέρνουν προληπτικά τα μέτρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα