Τι θα γίνει με μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας- Πάρτι σε βίλα στη Μύκονο
Τα νεότερα επίσης για την πορεία των εμβολιασμών.
Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στο τέλος αυτής αναμένεται νέα άρση μέτρων του lockdown, αναφορικά με τη μουσική στην εστίαση και το ωράριο κυκλοφορίας.
Αυτό βεβαίως, ισχύει σύμφωνα με το Έθνος, εφόσον η Επιτροπή ειδικών διαπιστώσει ότι έχει μειωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.
«Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας και μια ορατότητα για δραστηριότητες που θα επανεκκινήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο όπως είναι τα άτομα στις δεξιώσεις», είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Η μουσική αναμένεται να επιτραπεί στην εστίαση από τις αρχές Ιουλίου, πιθανώς από την 1η Ιουλίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθεί παράλληλα απόφαση για το αν οι συμμετέχοντες στις δεξιώσεις να αυξηθούν από τους 100 στους 200.
Τα νεότερα για τους εμβολιασμούς
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα.
Ο αριθμός των εμβολιασμών κυμαίνεται γύρω στους 100.000 κάθε ημέρα.
Χθες Παρασκευή χορηγήθηκαν 98.199 δόσεις, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 5.986.480. Στην Ελλάδα 3.854.982 πολίτες έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου, ενώ από αυτούς 2.253.347 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επομένως, σήμερα η χώρα ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 6 εκατ. εμβολιασμών.
Ανησυχία για τον εμβολιασμό σε περιοχές
Χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένες περιοχές.
Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, μίλησε για πέντε Περιφερειακές Ενότητες όπου η προσέλευση είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη Φλώρινα, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τις Σέρρες και τη Δράμα.
Χάρτης κρουσμάτων: Τριψήφιος αριθμός στη Θεσσαλονίκη – Τα μισά στην Αττική
Οι 14 Περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε όμως και 14 Περιφερειακές Ενότητες που βρίσκονται και εκείνες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο εμβολιασμού. Αυτές, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι:
Ηλεία – 72.573 δόσεις / 46.567 εμβολιασμένοι με μία δόση / 27.145 πλήρως εμβολιασμένοι Ημαθία – 66.754 δόσεις / 42.177 εμβολιασμένοι με μία δόση / 25.507 πλήρως εμβολιασμένοι Αιτωλοακαρνανία – 89.317 δόσεις / 59.474 εμβολιασμένοι με μία δόση / 30.945 πλήρως εμβολιασμένοι Κιλκίς – 43.429 δόσεις / 26.395 εμβολιασμένοι με μία δόση / 17.839 πλήρως εμβολιασμένοι Εύβοια – 97.844 δόσεις / 62.967 εμβολιασμένοι με μία δόση / 36.265 πλήρως εμβολιασμένοι Λάρισα – 128.607 δόσεις / 83.175 εμβολιασμένοι με μία δόση / 46.586 Λακωνία – 42.501 δόσεις / 27.187 εμβολιασμένοι με μία δόση / 16.424 πλήρως εμβολιασμένοι Πιερία – 62.458 δόσεις / 39.290 εμβολιασμένοι με μία δόση / 23.748 πλήρως εμβολιασμένοι Πέλλα – 79.158 δόσεις / 48.361 εμβολιασμένοι με μία δόση / 31.757 πλήρως εμβολιασμένοι Φθιώτιδα – 73.387 δόσεις / 47.678 εμβολιασμένοι με μία δόση / 26.309 πλήρως εμβολιασμένοι Έβρος – 75.229 δόσεις / 47.208 εμβολιασμένοι με μία δόση / 29.222 πλήρως εμβολιασμένοι Λέσβος – 41.505 δόσεις / 27.561 εμβολιασμένοι με μία δόση / 17.940 πλήρως εμβολιασμένοι Καβάλα – 61.661 δόσεις / 39.592 εμβολιασμένοι με μία δόση / 22.639 πλήρως εμβολιασμένοι Σάμος – 15.407 δόσεις / 10.348 εμβολιασμένοι με μία δόση / 6.389 πλήρως εμβολιασμένοι Εκλεισε εμβολιαστικό κέντρο στη Σάμο λόγω χαμηλής προσέλευσης Εκλεισε εμβολιαστικό κέντρο στη Σάμο Από το απόγευμα της Πέμπτης μάλιστα, έγινε γνωστό πως έκλεισε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο νησί της Σάμου, καθώς η προσέλευση των πολιτών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.
Γ. Παυλάκης: Κίνδυνος από συνδυασμό επιδημιών κοροναϊού και νέας γρίπης
«Βρισκόμαστε ακόμη στα μισά της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται με ανοδική πορεία και στα κρούσματα και στους θανάτους. Η μόνη λύση είναι να εξαλειφθεί ο ιός από την κοινωνία. Και αυτό σημαίνει μηδέν κρούσματα.
Πολλοί από τους ασθενείς που προσβάλλονται από τον ιό είναι ήδη ανοσοκατεσταλμένοι, οπότε βιώνουν μια παρατεταμένη μόλυνση, η οποία επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται και να κάνει μεταλλάξεις και ανασυνδυασμούς.
Γι΄ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ολιγωρία στους εμβολιασμούς».
Με τα παραπάνω λόγια ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και διευθυντής του τμήματος Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η πανδημία είναι μαραθώνιος, σε ομιλία του για τη λήξη των εργασιών του 26ου Ετήσιου Σεμιναρίου Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Την ίδια ώρα, έδωσε βάση στον μεγαλύτερο κίνδυνο που είναι η συνδημία, δηλαδή η ταυτόχρονη επιδημία από διαφορετικές νόσους, φέρνοντας ως παράδειγμα το AIDS/HIV σε συνδυασμό με την COVID/SARS-CoV-2 στην Ν. Αφρική.
Ο ίδιος εντόπισε το μέγιστο κίνδυνο στο συνδυασμό AIDS, COVID και γρίπης.
Πάρτι σε βίλα με dj και εκατοντάδες καλεσμένους
Σύμφωνα με το in.gr οι καταγγελίες των επαγγελματιών της Μυκόνου για ιδιωτικά πάρτι σε βίλες του νησιού επιβεβαιώνονται.
Στις 9 Ιουνίου οργανώνεται πάρτι με τη συμμετοχή του Dj Robin Sculz, ανοιχτό μπαρ, σούσι κλπ.
Οι επαγγελματίες με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς, καταγγέλλουν ότι τα ιδιωτικά πάρτι δίνουν και παίρνουν στο νησί, και έχουν από όλα. Φωτορυθμικά, dj, κλπ.
Η επιστολή των επαγγελματιών
Η υγειονομική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας ενώ το «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα συμβάλλει εκτιμούμε στην αύξηση του τουρισμού.
Το brand name της Μυκόνου έχει συνδεθεί και με την διασκέδαση, την οποία, δυστυχώς, δεν μπορούν να προσφέρουν οι νόμιμες επιχειρήσεις ενώ την προσφέρουν όσοι διοργανώνουν παράνομα πάρτυ, λόγω κενών της νομοθεσίας ή και λόγω ελλιπούς αστυνόμευσης.
Το θέμα της διοργάνωσης των παράνομων πάρτι σε βίλες είναι γνωστό από τις πλείστες καταγγελίες που έχουν υποβληθεί από πέρσι, ενώ το έχουμε θίξει επανειλημμένως με δημόσιες ανακοινώσεις τους πριν από την έναρξη της σεζόν και τα 2 σωματεία. Κατά την προηγούμενη σεζόν, όμως, υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο που απαγόρευε την διοργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων λόγω COVID-19.
Σήμερα όμως, δεν απαγορεύεται πλέον η διοργάνωση εκδηλώσεων/πάρτι σε ιδιωτικούς χώρους (π.χ. βίλες), οι οποίες μετατρέπονται σε υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, με ηχητικές φωτορρυθμικές εγκαταστάσεις, stage, μπαρ, σερβιτόρους, υποδοχή ακόμα και βεγγαλικά.
Παγκοσμίου φήμης DJ και 500 άτομα καλεσμένοι
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πάρτι στο νησί μας και διακινούνται πληροφορίες για τον προγραμματισμό πολύ μεγαλύτερων πάρτι, με την συμμετοχή παγκοσμίου φήμης dj’s, με τουλάχιστον 500 κάθε φορά συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Εκτός από τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή πρακτική είναι προφανές ότι οδηγεί σε απώλειες φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν υπόνοιες και καταγγελίες και για παράνομες πράξεις.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, των νομοθετικών συμπεριλαμβανομένων, ώστε να μην πραγματοποιηθούν αυτά τα πάρτι, τα οποία αποτελούν ανεξέλεγκτες υγειονομικές βόμβες και είναι πιθανόν να οδηγήσουν το νησί και τους επαγγελματίες σε νέες δυσχερείς καταστάσεις.
Μόνον οι επαγγελματίες του νησιού μπορούν να διασφαλίσουν τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, όπως έπραξαν και πέρυσι – παρά τις δραματικές οικονομικές απώλειες -, και μόνον η απελευθέρωση του ωραρίου και της μουσικής, με κανόνες, θα διασφαλίσει εντέλει ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα παράνομα πάρτι σε βίλες.
H τοποθέτηση Χαρδαλιά για το θέμα
«Συζητάμε για την αυστηροποίηση του πλαισίου που θα κάνει ελέγχους το επόμενο διάστημα», είπε και πρόσθεσε πως θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα για την αποτροπή των κορονοπάρτι στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως οι επαγγελματίες του νησιού έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται τη στιγμή που δεν γίνονται πάρτι στις επιχειρήσεις τους και ευχήθηκε όσοι παρανομούν, να μην «ρίχνουν μετά ανάθεμα για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων».
Mε πληροφορίες από Mega/ in.gr, Άννα Παπαδομαρκάκη/ Έθνος