Featured

Το Big Ben χτυπά την παραμονή Πρωτοχρονιάς μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής

Παρά τις καθυστερήσεις, κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις επισκευές λίγο πριν φύγει το 2021

Parallaxi
το-big-ben-χτυπά-την-παραμονή-πρωτοχρονιάς-μ-468927
Parallaxi
Ένα από τα πιο διάσημα ρολόγια του κόσμου επιστρέφει στην υπηρεσία του εγκαίρως για να χτυπήσει το νέο έτος!
Το Big Ben χτύπησε για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου 2017, προτού υποβληθεί σε εντατική και απαραίτητη επισκευή.
Η Cumbria Clock Company, που βρίσκεται στην περιοχή Lake District της Αγγλίας, ανέλαβε το έργο του καθαρισμού της όψης του ρολογιού (που ζυγίζει 5 τόνους), του μηχανισμού κουδουνίσματος και περίπου 1.000 εξαρτημάτων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Το να έχουμε στα χέρια μας κάθε παξιμάδι και μπουλόνι του, είναι τεράστιο προνόμιο», είπε ο Ian Westworth, από την ομάδα μηχανικών ρολογιών του Κοινοβουλίου, σε μια δήλωση του. «Θα είναι πολύ συναισθηματικό όταν τελειώσουν όλα, θα υπάρχει λύπη που το έργο ολοκληρώθηκε, αλλά ευτυχία που το πήγαμε πίσω και όλα θα λειτουργήσουν ξανά».
Ενώ το όνομα Big Ben στις μέρες μας αναφέρεται σε ολόκληρο τον πύργο του ρολογιού, στην πραγματικότητα, είναι το όνομα της μεγαλύτερης καμπάνας μέσα στον πύργο, που χρησιμοποιείται για να κουδουνίζει στις ώρες.
Το Big Ben, το οποίο βρίσκεται στα κτήρια του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, κρατά τον χρόνο στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1859.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο επισκευής στην ιστορία του, με τιμή 79,7 εκατομμύρια €.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, τα μέλη των τεχνικών που εργάζονταν για την επισκευή του Μπιγκ Μπεν ανακάλυψαν εκτεταμένες ζημιές από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα από τη βομβαρδιστική εκστρατεία της Ναζιστικής Γερμανίας. Η ζημιά, η οποία αποκαλύφθηκε όταν οι τεχνίτες αποσυναρμολόγησαν ολόκληρο το ρολόι, πρόσθεσε περισσότερο χρόνο και χρήμα στη διαδικασία επιδιόρθωσης, με αποτέλεσμα ορισμένοι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου να διαμαρτυρηθούν για το ύψος του τελικού κόστους.
Παρά τις καθυστερήσεις, η ομάδα που εργάστηκε για Big Ben κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τις επισκευές λίγο πριν φύγει το 2021.
Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το ρολόι θα χτυπά το μεσημέρι, 16:00, 21:00, 22:00, 23:00 και, φυσικά, τα μεσάνυχτα!
Βέβαια, υπήρξαν και μερικές πρόβες τις προηγούμενες ημέρες για να επιβεβαιωθεί πως όλα λειτουργούν όπως πρώτα, κι αυτό ενθουσίασε τους (τυχερούς) περαστικούς που άκουσαν το ρολόι 4 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ήχησε.
Απόψε, μόνο το ανατολικό καντράν του ρολογιού, αυτό που έχει θέα στον Τάμεση για όσους το έχουν επισκεφτεί, θα ανάψει. Όμως ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα του Λονδίνου επέστρεψε στη θέση που του αξίζει.
Πηγή: Cnn.com
Δείτε επίσης:
ρ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα