Top

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος και ο προγραμματισμός εμβολιασμών ανά ηλικία

Ο οδικός χάρτης για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα την ώρα που συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής και Β. Ελλάδας

Parallaxi
το-χρονοδιάγραμμα-του-ανοίγματος-και-750893
Parallaxi

Σε εισηγήσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν τόσο κατά τη διάρκεια των εορτασμών του φετινού Πάσχα αλλά και αμέσως μετά προχώρησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προς την κυβέρνηση, με σκοπό να υλοποιηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από το lockdown.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας περιέγραψαν το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες.

Εκκλησίες και Πάσχα

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30 Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30 Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00 Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00 Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Στις 3 Μαΐου το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα, προτείνεται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, self tests για τους εργαζόμενους και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από τις 10 Μαΐου το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων Εξάλλου, η Επιτροπή εισηγείται τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Στις 15 Μαΐου «ξεκλειδώνουν» οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις των πολιτών να ξεκινήσουν από τις 15 Μαΐου 2021, ταυτόχρονα δηλαδή με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Εμβολιασμοί για άνω τους 30

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολούθησε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως από τη Μεγάλη Τρίτη (27/04) θα αρχίσει ο εμβολιασμός των άνω των 30 ετών με δόσεις της AstraZeneca.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές εντός διευρυμένου ωραρίου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Νομοθετική διάταξη και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστήρια. Επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού, θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και Σάββατα και Κυριακές, γι’ αυτές τις υπερωρίες θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο».

Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών ανά ηλικία

Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ανά ηλικία ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, στο πρόγραμμα των εμβολιασμών εντάσσεται από τις 5 Μαΐου και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Την Τετάρτη 21/4 άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 55-59 ετών και ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού.

Και ακολουθούν:

Το Σάββατο 24 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50 – 54 ετών

Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 30-39 αλλά προς το παρόν μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια της ΑstraZeneca. Όποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να περιμένει να ανοίξει αργότερα η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 45-49 και 40-44 ετών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να έχουν ανοίξει μέχρι το Πάσχα.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είχαν ανασταλεί εξαιτίας 6 περιστατικών θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία θα είναι παρόμοια με τις οδηγίες του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ μετά από συνεδρίασή του έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου αξιολογώντας ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τις σπάνιες επιπλοκές.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα που ανακοίνωσε ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ως εξής:

85+ ετών : 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση 80-84 ετών: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση 75-79 ετών: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση 70-74 ετών: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση 65-69 ετών: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση 60-64 ετών: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση

Μέχρι σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού είναι 1.826.628 ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί.

Self test: Τι δείχνουν για την πορεία της επιδημίας

Ελπίδα για τον έλεγχο της επιδημίας δημιουργούν στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές τα σταθεροποιημένα -στα 3.000 και πλέον- ημερησίως κρούσματα κορωνοιού στην επικράτεια καθώς και οι σταθεροποιημένες -γύρω στις 504- καθημερινές εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία.

Έχοντας πλέον τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα και την επιστροφή σε οικονομική, εκπαιδευτική, κοινωνική κανονικότητα, αλλά και το δίχτυ ασφαλείας των τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), οι πολίτες μπορούν να επιχειρούν τα δικά τους μικρά ή μεγαλύτερα βήματα σε αυτήν την πορεία. Το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοιού που υψώνεται σταδιακά με τον εμβολιασμό (έχουν πλέον πλήρη ή μερική κάλυψη περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες) προσφέρει ήδη κάλυψη από τον αόρατο “εχθρό”, ενώ επιστήμονες, κυβέρνηση και πολίτες προσβλέπουν και στον φυσικό σύμμαχο, την καλοκαιρία της εποχής, που θα μειώσει την αντοχή της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοιού.

Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων, 3.015, ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της περασμένης Τετάρτης – είχαν καταγραφεί 3.089 κρούσματα, επί συνόλου σχεδόν 64.000 τεστ. Χθες τα τεστ ηταν 61.400.

Ωστόσο, μέσα από τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις συγκεκριμένες ημέρες προκύπτει το θετικό αποτέλεσμα των self test, ο έγκαιρος εντοπισμός θετικών ασυμπτωματικών ατόμων, η απομόνωση και η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Την Τετάρτη 14 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί 575 θετικά κρούσματα που προέκυψαν από τη διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων.

Χθες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοιού που αρχικά εντοπίστηκαν με self test, ανήλθαν σε 1.753. Πλέον σε αυτά περιλάμβανονται εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σημειωτέον υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε έλεγχο αυτοδιάγνωσης, και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του λιανεμπορίου, και συγκεκριμένων υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Χθες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 5.496, με τους 1.306 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Από το βράδυ της Τρίτης έως και χθες το βράδυ είχαν γίνει 569 εισαγωγές ασθενών, με τις 286 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας οι εισαγωγές ήταν αυξημένες, είχαν καταγραφεί 591 στην επικράτεια, με τις 301 στην Αττική.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων χθες ήταν 831 ενώ την περασμένη Τετάρτη ήταν 810.

Με βάση τα στοιχεία των νοσηλειών, φαίνεται αμυδρή υποχώρηση της επιδημίας στην ηπειρωτική χώρα, πλην Αττικής και Μακεδονίας όπου οι εισαγωγές γίνονται αθρόα. Στην Κρήτη υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες διακύμανση των νοσηλευομένων, από 130 έως 145, με τους ειδικούς βεβαίως να αναμένουν περαιτέρω εισαγωγές, με βάση το τεράστιο ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα λύματα του νησιού.

Χθες στην Αττική νοσηλεύονταν 2.498 ασθενείς, με τους 431 διασωληνωμενους. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονταν άλλοι 1.504 ασθενείς, με τους 242 σε πολύ σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ.

Η μακρά λίστα των θυμάτων

Χθες ανακοινώθηκαν 87 νέοι θάνατοι. Συνολικά μέσα στον Απρίλιο έχουν καταλήξει 1.536 άνθρωποι στα νοσοκομεία λόγω των επιπλοκών του κορωνοιού και της λοίμωξης Covid -19. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα ηλικιωμένα ή/ και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί πλέον τα άτομα που καταλήγουν είναι κυρίως ανεμβολίαστα. Το επισήμανε χθες κατά την ενημέρωση και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες – είναι εκείνοι που δίνουν συνήθως και την πιο σκληρή μάχη έναντι του ιού- δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη μόλυνση αλλά τελικά για τη νοσησή τους.

Εκτός από τον εμβολιασμό, κρίσιμος επιβαρυντικός παράγοντας της υγείας των ατόμων που νοσηλεύονται αποδεικνύεται και το χρονικό διάστημα που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Πλέον ολόενα καλό πιο συχνά οι γιατροί διαπιστώνουν πως οι ασθενείς φτάνουν στα νοσοκομεία όταν η υγεία τους έχει “χτυπηθεί” πολύ από τον κορωνοϊό.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / protothema.gr / athina984.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα